Politika

Diskusijas ir liekas: kāpēc Pūce nevēlas atlikt novadu reformu

© Photo Valsts kanceleja / Edmunds BrencisМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrs Pūce uzskata, ka visiem skaidrs, ka diskusijas pirms otrā lasījuma jau tā bija ļoti plašas, un atkārtot tās nav jēgas, tādēļ viņš cer apstiprināt reformu ārkārtējās situācijas režīma laikā, kad nedz normāla Saeimas apspriešana, nedz mītiņi nav iespējami.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Pēc Lieldienām Administratīvi teritoriālās reformas komisija plāno turpināt attiecīga likumprojekta sagatavošanu trešajam lasījumam. Kopumā tam ir iesniegti 375 grozījumi, pie tam divas trešdaļas no tiem (268) piedāvāja opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS), kurš ir pārliecināts, ka reformas apstiprināšana ir jāatliek saistībā ar Covid-19 izraisīto kŗizi, vēsta Latvijas Radio.

Īpašais statuss

Iepriekš komisijā izvērtās plašas diskusijas saistībā ar republikas nozīmes pilsētas statusa atņemšanu Ventspilij un Jelgavai. Tagad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piedāvā visām deviņām esošajām republikas nozīmes pilsētām – Rīgai, Jūrmalai, Jelgavai, Jēkabpilij, Valmierai, Liepājai, Daugavpilij, Ventspilij un Rēzeknei – piešķirt valsts nozīmes pilsētu statusu, norādīja ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!").

Голосование в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Politika
"Fokusēties nav iespējams": koronavīruss paātrinājis novadu reformas pieņemšanu

"Mēs rosinām esošo iedalījumu lielajās pilsētās un novados vairs neizmantot, jo tam nav juridiskās jēgas. Administratīvās teritorijas ir gan pilsētas, gan novadi, tam nav vajadzīgs likumā īpašs statusa apzīmējums," uzskata Pūce.

Deputāts Viktors Valainis, kurš piedāvāja lielāko daļu labojumu, uzskata, ka lielo pilsētu gadījumā katrs gadījums ir jāskata atsevišķi.

"Šīs pilsētas pilda daudz lielāku lomu nekā tikai savu teritoriju iedzīvotāju apkalpošana. Tās ir reģionālas nozīmes pilsētas 50 līdz 100 kilometru rādiusā ap pilsētu. Tieši no šāda aspekta jāskata, nevis tas, vai labāk dzīvo pilsētnieki vai novadnieki, bet kā viss reģions spēs attīstīties," apgalvo Valainis.

Diskusijas jau ir bijušas

Deputāts uzskata, ka šobrīd vissvarīgākos valsts un pašvaldību uzdevumus diktē Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija – tostarp ir jāatrisina jautājumu ar skolēnu brīvpusdienām tālmācību apstākļos. Tādēļ, pēc deputāta domām, administratīvi teritoriālās reformas projekts šobrīd ir jāatliek. Tas ir jāizdara arī tā iemesla pēc, ka daļēji attālinātā Saeimas darba apstākļos kvalitatīva diskusija nebūs iespējama.

Экс-министр охраны среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Politika
"Vai mēs gribam haosā valsti iedzīt": opozīcija nedod mieru nedz Pūcem, nedz viņa reformai

Savukārt ministrs Pūce tam nepiekrīt.

"Objektīvi attālinātā darba formā izskatīšana ir lēnāka, bet visiem ir skaidrs, ka konsultācijas un diskusijas, gatavojoties uz otro lasījumu, ir bijušas ļoti plašas, un atkārtoti to darīt nebūtu plaša pievienota vērtība. Mēs vēlētos, lai likumprojektu pieņemtu maijā, lai pašvaldībām būtu tieši vesels gads, lai sagatavotos pārejai uz jauno stāvokli," norādīja Pūce.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 13. martā, administratīvi teritoriālās reformas sestajā izskatīšanas dienā otrajā lasījumā opozīcija piekrita atsaukt visus labojumus un ļaut apstiprināt reformu ar nosacījumu, ka trešajā lasījumā jautājuma apspriešana pēc tā būtības turpināsies. Tas bija nepieciešams, lai parlaments pārietu pie pasākumu pieņemšanas saistībā ar koronavīrusa infekcijas izplatības ierobežošanu.

Ziņu lente
0