Politika

Rietumu mediji par Putina un Erdogana tikšanos: Krievija saņēmusi vēlamo

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган с мороженым во время посещения Международного авиакосмического салона МАКС-2019
Президент РФ Владимир Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган с мороженым во время посещения Международного авиакосмического салона МАКС-2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas līdera Redžepa Tajipa Erdogana nesenā tikšanās Kremlī nokļuva rietumvalstu mediju uzmanības centrā.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas līdera Redžepa Tajipa Erdogana nesenā tikšanās Kremlī, kuras ietvaros puses apsprieda situācijas noregulēšanu Idlibā, nokļuva rietumvalstu mediju uzmanības centrā. Daudzi ārvalstu žurnālisti pēc abu līderu pārrunām secināja, ka Maskava no tikšanās ieguvusi vairāk nekā Ankara. Žurnālistu slēdzienus apkopoja RIA Novosti.

"Krievija ieguvusi visu, ko vēlējās"

Vācu radio Deutschlandfunk сообщаетvēsta, ka Krievija pārrunu rezultātā panākusi visus vēlamos mērķus.

"Turcija saglabā kontroli reģiona daļā, Krievijas kara policija rada bufera zonu. Šāds scenārijs balstās uz vienošanās, kas tika panākta pirms pusotra gada Sočos, un tas ir Krievijas interesēs. Maskava saņem vēlamo," paskaidroja vācu žurnālists.

Беженцы в Поликастро в 20 км от границы между Грецией и Македонией  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Turcija draud Eiropai ar migrantu ordām, lai tā "ietekmētu Krieviju"

Pēc viņa domām, Krievija kopš 2015.gada konsekventi panāk savus mērķus Sīrijā.

"Krievija ir spēcīgāka un, iespējams, gudrāka nekā Trucija, mierīgāka un ar dziļāku situācijas redzējumu," teikts materiālā.

Vācu žurnālists uzskata, ka Sīrijas konfliktā Maskava ieņem izdevīgākas pozīcijas nekā Ankara. Vienlaikus pārrunu gaita demonstrēja, ka Krievijas ietekmes instrumentu skaits nav neierobežots, konstatēja Deutschlandfunk.

"Erdogana fiasko"

Franču izdevums Le Monde raksta, ka pamieru Idlibā, par ko vienojās Krievijas un Turcijas valstu vadītāji, var uzskatīt par Ankaras izgāšanos.

Мечеть в недавно освобожденном сирийском Маарет-эн-Нуумане (провинция Идлиб). - Sputnik Latvija
Krievijas prezidenta preses sekretārs atbildēja uz Erdogana aicinājumu KF pamest Sīriju

"Līgums kļuva par prezidenta Erdogana sakāvi, jo tajā nav ņemtas vērā viņa galvenās prasības. Dokumentā nav ne vārda par Asada režīma ielenktajiem turku novērošanas posteņiem un bēgļiem, kuri parādījušies kopš cīņu sākuma. Visbeidzot Damaska saglabā tiesības uz ieņemto teritoriju, lai arī Ankara pieprasīja sīriešu spēku atkāpšanos," teikts rakstā.

Pie tam atzīmēts, ka Krievijā nav jūtama nekāda sajūsma, lai arī Putinam izdevies sasniegt galvenos mērķus.

Izdevuma aptaujātie eksperti ir nobažījušies – iespējams, abu pušu vienošanās būs trausla.

"ASV neveiksme"

Amerikāņu žurnāls National Interest savukārt raksta, ka Putina un Erdogana vienošanās absolūti neatbilst prasībām, ko pirms tikšanās izvirzīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo. Materiāla autors to nosauca par Vašingtonas "turku gambīta" izgāšanos.

"Vienošanās pārvilkusi krustu pār Pompeo kārtējo mēģinājumu noslēgt amerikāņu un turku aliansi pret Asadu, ko atbalsta Irāna un Krievija," atzīmēja raksta autors. °

Pompeo uzstāja, ka Asadam jāatgriežas pie uguns pārtraukšanas līnijām, kas tika novilktas Sīrijas ziemeļaustrumos 2018.gadā. Tomēr jau dažas stundas vēlāk Krievijas un Turcijas līderi noslēdza vienošanos, kas nostiprina Sīrijas spēku iekarojumus pēc 2018.gada.

Saasināšanās Idlibā

Situācija Sīrijas ziemeļaustrumos saasinājās 27.februārī, kad kaujinieki no teroristiskā grupējuma "Haijat Tahrir aš Šam" (Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristiskais grupējums) organizēja plašu uzbrukumu valdības spēku pozīcijām pie Behunas apdzīvotās vietas. Atbildes uzbrukumā gāja bojā vairāk nekā 30 turku karavīri, kam tur nekādi nevajadzēja atrasties. Krievija spēra soļus, lai no Sīrijas puses apšaude tiktu pārtraukta un nodrošināja bojāgājušo un ievainoto evakuāciju.

На рынке в Бодруме в Турции - Sputnik Latvija
Turcijas un Eiropas Savienības robežas šķērsojuši vairāk nekā 47 tūkstoši bēgļu

Pēc tam Turcija paziņoja, ka sāk uzbrukumus Sīrijas spēkiem uz zemes un gaisā. Ankarai šķita, ka incidents nozīmē "uzbrukumu" NATO un pieprasīja konsultācijas alianses dalībvalstu vēstnieku līmenī. ASV valsts departaments atzīmēja, ka atbalsta Turciju, taču konkrētus pasākumus neveica.

Krievijas un Turcijas vienošanās

Ceturtdien Maskavā notika Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas valsts vadītāja Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās. Saruna ilga vairāk nekā sešas stundas. Pēc apspriedes puses noslēdza vienošanos, kas ietver sekojošus punktus:

  1. Jebkādas karadarbības pārtraukšana pie esošās saskarsmes līnijas no 6.marta pusnakts.
  2. Krievija un Turcija izveido sešus kilometrus platu drošības koridoru uz ziemeļiem un dienvidiem no trases M4 Sīrijā.
  3. No 15.marta puses uzsāk kopīgas patruļas gar trasi M4.
Ziņu lente
0