Politika

ASV Senāts attaisnojis Trampu impīčmenta lietā

© AP Photo/Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп, архивное фото
Президент США Дональд Трамп, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV senatoriem bija nepieciešamas vien divdesmit minūtes, lai pieņemtu lēmumu par prezidenta Donalda Trampa impīčmentu.

RĪGA, 6. februāris – Sputnik. ASV Senāts pielicis punktu prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procesā un attaisnojis viņu abos apsūdzības punktos, vēsta RIA Novosti.

Balsojums par apsūdzības punktiem – pilnvaru pārsniegšana un pretošanās Kongresam sākās drīz pēc pl.16:00 pēc vietējā laika (pl. 23:00 pēc Latvijas laika) un aizņēma tikai 20 minūtes. Balsojums aizritēja, aptaujājot visus 100 senatorus.

Меган Маркл и принц Гарри  - Sputnik Latvija
Pabīdīs malā Trampu? Megana Mārkla plāno kļūt par ASV prezidenti

Pirmajā apsūdzības punktā – par pilnvaru pārsniegšanu – "pret" nobalsoja 52 republikāņi, par – 48 politiķi, ieskaitot republikāni Mitu Romniju – viņš bija vienīgais, kas nepiekrita savas partijas viedoklim. Romnijs paziņoja, ka viņa reliģiskā pārliecība liek viņam nostādīt savu sirdsapziņu un zvērestu augstāk par partijas interesēm un viņš personīgi esot pārliecināts, ka Tramps šajā punktā ir vainīgs.

Par otru apsūdzības punktu – pretošanās Kongresam – Romnijs nobalsoja "nevainīgs", tātad balsojuma rezultāts izrādījās 53:47. Pēc tam procesa priekšsēdētājs, Augstākās tiesas vadītājs Džons Robertss pārtrauca sēdi sine die, tas ir, bez jebkādām tālākām debatēm šajā jautājumā. Robertss paziņoja senatoriem, ka priecāsies tikties ar viņiem no jauna patīkamāka iemesla dēļ.

"Raganu medības"

Donalda Trampa impīčmenta procesa pamatos bija demokrātu vēlme ietekmēt prezidenta vēlēšanas un Pārstāvju palātas vēlēšanas, kas notiks 2020.gada 3.novembrī, pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Stefānija Grišema.

"Visu šo demokrātu pūliņu pamatā bija centieni pārskatīt 2016.gada vēlēšanu rezultātus un iejaukties 2020.gada vēlēšanās... Prezidents priecājas par iespēju atstāt pagātnē demokrātu kaunpilnās uzvedības pēdējo nodaļu un cer turpināt darbu amerikāņu tautas vārdā 2020.gadā un nākotnē," teikts paziņojumā.

Republikāņu partijas pārstāvji Senātā apgalvo, ka demokrātu pasludinātais impīčments bija "teātris", taču process Senātā šajā lietā bija objektīvs.

"(Demokrāti – red.) nekad neticēja, ka Donalds Tramps var uzvarēt (vēlēšanās – red.). Viņi atteicās viņu pieņemt, kad viņš to paveica. Kamēr viņi atklāja savas bezgalīgās izmeklēšanas, republikāņi strādāja. Tagad Amerika plaukst kā nekad agrāk. Un pats labākais vēl ir priekšā," teikts republikāņu paziņojumā.

Savukārt demokrāti Senāta lēmumu uzskata par "drūmu dienu" valstij, "likuma virsvadības graušanu" un triecienu ASV Konstitūcijai.

Pats Donalds Tramps publicēja savā lapā Twitter video, urā viņam sola mūžīgu prezidentūru. Tajā redzams pats Tramps, kurš saka runu bez audio pavadījuma, bet ekrānā nomainās nākamo prezidentu pilnvaru četru gadu termiņi: 2020., 2024., 2028. un tā tālāk. Pēc tam atskaite kļūst ātrāka un nonāk līdz mūsu ēras simttūkstošajam gadam un parādās uzraksts "Tramps uz visiem laikiem!" Fonā tiek atskaņota kompozīcija "Kalnu karaļa alā" no Edvarda Grīga svītas "Pērs Gints".

Konstitūcija liedz Trampam balotēties prezidenta amatam vairāk nekā divus termiņus no vietas, tātad viņam nāksies atkāpties no amata 2021.gada janvārī vai, ieņemot amatu atkārtoti, 2025.gada janvārī.

Tāpat Tramps apsolīja nākt klajā ar uzrunu impīčmenta jautājumā šodien pusdienlaikā (pl. 19:00 pēc Latvijas laika).

Brūkinga institūta eksperts Rešons Rejs sarunā ar RIA Novosti konstatēja, ka impīčments vairs neietekmēs amerikāņu politisko viedokli, kurā jau patlaban vērojama liela plaisa.

"Pašreizējā situācijā es neuzskatu, ka impīčmentam būs liela ietekme. Tauta jau ir izveidojusi savu viedokli," paskaidroja aģentūras sarunbiedrs. Jāpiebilst, ka demokrāti jau pirms balsojuma Senātā uzskatīja, ka Tramps ir vainīgs, savukārt republikāņi to apstrīdēja.

Vienlaikus Rejs atzīmēja, ka impīčments joprojām būs viena no sarunu tēmām prezidenta kampaņas gaitā gan demokrātiem, gan pašam Trampam.

Ziņu lente
0