Politika

"Pensiju saņemu skaidrā naudā": ASV sankciju dēļ Lembergs pazaudēja kontus, bet ne ietekmi

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSПолитик Айварс Лембергс
Политик  Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kur sūdzēsies Lemberga partija, ja Latvijas bankas tā arī neatvērs tai kontu, vai pastāv draudi Ventspils pašvaldības finanšu operācijām un par ko brīnās vietējie opozicionāri.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Pēc ASV sankciju ieviešanas Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa partija ir palikuši bez kontiem, taču atstumtais politiķis ir saglabājis savu ietekmi pašvaldībā. Ko šajā sakarā domā pats Lembergs, iesaistītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Finanšu un kapitāla tirgus komisija, noskaidroja raidījums "Nekā personīga".

Konta nav, lauks manevriem ir

Lai gan sākotnēji bija domāts, ka ASV sankcijas atstāj Lembergam tiesības saglabāt vienu bankas kontu, šobrīd nestrādā arī tas. Lembergs ir pārliecināts, ka finanšu operāciju ierobežojumi un sankcijas kopumā pārkāpj viņa tiesības.

"Tas konts, kas man bija, tas nestrādā, lai es banku informēju, ka tas man vienīgais un pamatkonts. Nu, es esmu griezies pie Latvija bankām, ir tādas bankas, kas ir nevis atvērušas kontu, bet uzaicinājušas uz oficiālām procedūrām. Izskatās, ka varbūt man būs šis konts.

Bet nu šobrīd es jebkuru naudu varu saņemt skaidrā, gan algu, gan pensiju. Tā kā… Pirmo pensiju es skaidrā esmu saņēmis, līdz ar to man kaut kādas pietiekami elementāras manevra iespējas.

Cita lieta, ka ir vietas un lietas, kur var norēķināties tikai bezskaidrā naudā. Un tur man ir problēmas. Mani, piemēram, neapkalpo... Notariālos pakalpojumus es Latvijā nevaru saņemt," pastāstīja Lembergs.

Politiķa vadītās partijas "Latvijai un Ventspilij" kontu arī ir bloķējuši.

"Bet nu, protams, partija apies visas bankas, lai šādu kontu atvērtu, ja viņu nevērs, tas ir lieliska iespēja vērsties Eiropas Savienībā, jo, paldies Dievam, mēs esam Eiropas Savienības dalībvalsts, un es esmu balsojis par Latvija dalību ES. Jo tas būtu ļoti rupjš pārkāpums politisko tiesību realizācijā," pārliecināts Lembergs.

Izlemj deputāti

Taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), kura atbild par pašvaldību lietām, joprojām uzstāj, ka draudi Ventspils finanšu drošībai saglabājas, jo Lembergs paliek mēra amatā un finanšu komitejas vadībā. Un lēmumu par viņa nocelšanu no amata var pieņemt tikai demokrātiski ievēlētie Ventspils deputāti. Ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") uzskata, ka ministrijas uzdevums bija tikai un vienīgi piesaistīt pašvaldības deputātu uzmanību tam, ka viņu pienākums ir izdarīt tā, lai pašvaldība varētu netraucēti īstenot savas funkcijas.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Politika
Bijušais premjers par sankcijām pret Lembergu: kauns par Latviju

"Šādu vēstuli mēs aizsūtījām, zināmas darbības ir sekojušas, Lemberga kungs ir atstājis pilsētas attīstības komiteju, kur viņš bija priekšsēdētājs, es saprotu, ka notiek lēmumu pieņemšana attiecībā uz citām institūcijām, samazinot viņa formālo ietekmi šajās institūcijās, un tas tagad būs kredītiestāžu vērtējuma jautājums par to, vai ikdienā pieņemot lēmumus, Ventspils pašvaldība atrodas vai neatrodas Ventspils bijušā domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga kontrolē," paziņoja Pūce.

Taču patlaban Lembergs joprojām vada domes Finanšu komiteju.

"To diezgan viegli izmainīt. Jo finanšu komiteju atbilstoši likumam vada Ventspils domes priekšsēdētājs. Un tas ir gan viņa paša rokās, nebūt vairs tādam priekšsēdētājam un nevadīt šo komiteju, gan Ventspils domes deputātu vairākuma rokās jebkurā brīdī šo situāciju pārtraukt," piebilda ministrs.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks Kristaps Markovskis atzīmēja, ka pirmām kārtām jāatceras, ka Ventspils pašvaldība nav sankciju sarakstos.

"Bet tajā pašā laikā bankām, finanšu iestādēm jāpārliecinās, ka tad arī šīs citas personas nestrādā šo sankcionēto personu interesēs. Līdz ar to banku pieeja ir tāda, ka bankas pastiprināti vērtē šos darījumus, ko veic Ventspils pašvaldība, lai pārliecinātos, ka darījums netiek veikts sankcionētās personas interesēs," paskaidroja Markovskis.

Viss pa vecam

Ventspils domes opozīcija ir sašutumā, ka Lembergs saglabājis savu ietekmi domes finanšu lēmumu pieņemšanā, neraugoties nedz uz krimināllietu, nedz uz sankcijām. Pašvaldības deputāts no "Jaunās Vienotības" Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Lemberga reālā vara tiek maskēt tā, lai formāli nebūtu pie kā pieķerties.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergs pastāstīja par Latvijas apmulsumu saistībā ar ASV sankcijām

"Tieši pašvaldības līmenī mums opozīcijas deputātiem ir liels pārsteigums, jo Lembergs turpina savu darbību līdzīgā veidā ,kā pirms sankcijām tas bija, nu, tur viņš nomainīja vienu komiteju pret citu komiteju, ja tas ir tas sankciju rezultāts, tad jāsaka, ļoti neizteiksmīgs.

Ja runājam par ietekmi, par līdzdalību budžeta veidošanā, tad tas viss notiek. Pāris dienas atpakaļ tika pieņemts Ventspils budžets, tas viss tika sagatavots Lemberga vadībā, tieši tā pat kā tas notika iepriekšējos gados, šaurā domu biedru grupas vidē," uzsvēra Kristovskis.

Tieši viņš tagad vada jauno Ventspils ostas pārvaldes struktūru "Ventas Osta", kura tika izveidota, lai izvestu ostu no ASV sankciju ietekmes. Lai arī premjers Krišjānis Kariņš un satiksmes ministrs Tālis Linkaits noliedz, ka šī struktūra parādījusies ar turpmākās ostas privatizācijas nolūku, Jaunās konservatīvās partijas līderi, kura arī ietilpst valdošajā koalīcijā, par to runā atklāti.

Ziņu lente
0