Politika

Liftu lieta: krimināls ar politisku nokrāsu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasЛифт
Лифт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijas veiktā kratīšana pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" var izrādīties ļoti izdevīga Rīgas mēram, ņemot vērā, ka jau nākamnedēļ notiks balsojums par neuzticības izteikšanu viņam.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Situācija Rīgas domē jau tā ir visai spraiga. Bijušie koalīcijas partneri, kuri līdz nesenajam laikam sadarbojās vairākus gadus, cīnoties lielākā mērā tikai ar opozīciju, tagad nekautrējas izteikt skaļus un samērā nepatīkamus paziņojumus viens par otru. Rīgas budžeta projekts 2020. gadam nav izskatīts nevienā komitejā, un cerības izskatīt to 6. februāra sēdē arī ir nelielas. "Saskaņas" un bloka "Rīgai!" deputāti būs apņēmības pilni panākt Rīgas mēra Oļega Burova atcelšanu no amata, lai ko tas prasītu.

Kratīšanas un aizturēšanas

(Paraugoties nedaudz uz priekšu, jāatzīmē, ka daļas koalīcijas deputātiem, iegūstot opozīcijas atbalstu, vēl var pietikt balsu mēra demisijai. Taču noteikti nepietiks balsu jauna mēra iecelšanai tajā. "Gods kalpot Rīgai" atsakās atbalstīt viņu kadru iniciatīvas. Tātad koalīcijas atlikumam – tā ir "biļete vienā virzienā" ar domes ārkārtas vēlēšanām finālā).

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
"Rīgas namu pārvaldnieks" valde apstrīdējusi lēmumu par tās atstādināšanu

Šādā lūk nemierīgā gaisotnē ceturtdienas vakarā izvērtās notikumi policijas "frontē". Galvaspilsētas namu apsaimniekošanas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" ieradās policija. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki visas nakts garumā veica kratīšanu, un pameta ēku vien plkst. 7:20 no rīta. Laiku paziņoja "Rīgas namu pārvaldnieka" preses sekretārs Krists Leiškalns.

Par veiktās kratīšanas rezultātiem pastāstīja Latvijas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska: "Pērn uzsākts kriminālprocess par iespējamu krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ko, iespējams, veikuši vairāki uzņēmumi, kas snieguši pakalpojumus "Rīgas namu pārvaldnieks"."

Tika paziņots arī par divu cilvēku aizturēšanu, kuri nav RNP darbinieki. Žurnālistiem izdevās noskaidrot, ka kratīšana notika ne vien RNP, bet arī uzņēmuma "Liftu alianse" birojā. Savukārt par vienu no aizturētajiem kļuva šīs kompānijas īpašnieks Igors Babkins.

Astoņu miljonu vērtais konkurss

Kompānija "Liftu alianse" pērn nonāca mediju redzeslokā, kad divi tās konkurenti – uzņēmums Hausmaster un liftu ražotājs "Latvijas lifts - Šindlers" uzrakstīja iesniegumu Valsts policijai ar lūgumu pārbaudīt 2018. gada beigās rīkotā konkursa apstākļus. "Liftu alianse" uzvarēja šos uzņēmumus konkursā, ko izsludināja RNP, par tiesībām apsaimniekot liftus Rīgas pilsētā. Kopējais iepirkuma apjoms sastādīja 8,3 miljonus eiro, konkursa ilgums – 2 gadi.

Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Politika
Politologs paskaidroja, kādu skādi Rīgas domē Burovs nodarījis "Saskaņai"

Pats interesantākais, ka tajā gadā, kad kompānija piedalījās konkursā, tās darbinieku štats sastāvēja vien no četriem cilvēkiem. Konkursa rīkošanas apstākļi – kad pirmais iepirkums pēkšņi tika apturēts, un tai uzreiz sekoja nākošais, beidzamais – lika konkurentiem aizdomāties par korupcijas pazīmēm. Pašvaldībā neoficiāli šo uzņēmumu saista ar dažiem Rīgas domes deputātiem, iespējams, tie palīdzēja firmai uzvarēt.

Politika un ekonomika

Rīgas mērs Oļegs Burovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par situāciju RNP, atgādināja, ka viņam notikušais "nav kļuvis par pārsteigumu". Tāpat viņš paziņoja presei, ka līdz nesenajam laikam par RNP darbu atbildēja kapitāla turētājs – Nils Ušakovs (esošais Latvijas deputāts Eiropas Parlamentā), savukārt pēc viņa – vicemērs Vadims Baraņņiks. Kad kontrole pār RNP pārgāja pie Oļega Burova, viņš "tajā pašā dienā atstādināja iepriekšējo vadību sakarā ar uzticības zaudēšanu". Tāpat mērs paziņoja par to, ka "ir absolūti iespējams, ņemot vērā uzņēmuma darba stilu pēdējo gadu garumā, ka šī te kratīšana nav pēdējā, kas var tur notikt."

Uzņēmumā tika norīkota jauna valde.

Taču kas ir interesanti. Par vienu no četriem valdes locekļiem kļūst Ardis Pāvilsons. Vēl 2019. gadā viņš bija Civinity grupas reģionālais pārstāvis Latvijā - "uzņēmumu grupa, kas strādā kopš 1991. gada un sniedz dažāda veida augstas kvalitātes pakalpojumus nekustamo īpašumu pārvaldes, uzturēšanas un apsaimniekošanas jomā Lietuvā, Latvijā un Ukrainā. AS "Hausmaster" ir lielākais privātais nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmums Rīgā, kurš nodrošina kvalitatīvus un profesionālus pārvaldes pakalpojumus Rīgā un tās apkaimē".

Grupas sastāvā ietilpst arī uzņēmums Hausmaster. Tas pats uzņēmums, kurš zaudēja liftu apsaimniekošanas konkursā 2018. gadā.

Мэр Риги Олег Буров. - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" atkārtoti savākusi parakstus par neuzticības izteikšanu Burovam

Saskaņā ar neoficiāliem datiem, esošais process ar kratīšanām un aizturēšanām RNP jāuztver kā "ietekmes jomu pārdale" cīņā par jauniem iepirkumiem. Taču pārvaldnieka kompānijas pārstāvja atrašanās pašvaldības uzņēmuma valdē – tas pats par sevi ir interesants fakts, kas daudz ko stāsta par iespējamo lēmumu pieņemšanas procesa "caurspīdīgumu" RNP.

Ir arī politisks aspekts. Kaut kādu iemeslu dēļ, minēto firmu - "Liftu alianse" – dēvē kā, iespējams, saistīto tieši ar tiem politiskajiem spēkiem, kuri šobrīd aktīvi pretojas pilsētas mēram. Ja tas tā ir, tad kratīšanas uzņēmumā mēram ir ārkārtīgi izdevīgas. Varbūt politiskie oponenti no bijušās koalīcijas kļūs pretimnākošāki. Lai gan, iespējams, tieši pretēji, nolems principiāli uzstāt uz mēra atcelšanas no amata.

Ziņu lente
0