Politika

"Baltic plus" atteicās parakstīt EPPA deklarāciju par Otro pasaules karu

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasЗдание Совета Европы в Страсбурге
Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dokumentu ierosināja parakstīt Krievija. To atbalstīja delegāti no Rietumeiropas valstīm, Turcijas, Armēnijas, Moldovas un citām valstīm.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Neviena no "Baltic plus" grupas valstīm (Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina un Gruzija) un Polija Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) neparakstīja Krievijas deklarāciju par Otrā pasaules kara vēstures un iznākuma pārskatīšanas nepieļaujamību.

Par to liecina dati EPPA mājaslapā, vēsta RIA Novosti.

Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Latvija
EPPA priekšsēdētājs vēlas apsēdināt pie viena galda bijušās PSRS valstu delegācijas

Dokuments, kuru kolēģiem organizācijā prezentēja Krievijas delegācija, piektdien tika publicēts asamblejas mājaslapā.

Šo dokumentu parakstīja 76 parlamentārieši, tostarp visa Krievijas delegācija (17 cilvēki), 12 Turcijas pārstāvji, 8 no Armēnijas, 7 no Itālijas, 6 no Azerbaidžānas, pieci no Serbijas, pa trim pārstāvjiem no Vācijas, Francijas, Slovākijas un Kipras, pa diviem pārstāvjiem no Moldovas, Bosnijas un Hercegovinas un Grieķijas, pa vienam parlamentārietim no Islandes, Dānijas un Sanmarīno.

Taču parakstījušos vidū nav neviena Baltijas valstu, Ukrainas un Polijas pārstāvja, kuras arī ir asamblejas dalībvalstis, kuru vēsturē Otrais pasaules karš atstājis ievērojamu nospiedumu.

Deklarācijas saturs

EPPA ziemas sesijas sākumam veltītajā brīfingā Krievijas delegācijas vadītājs asamblejā, Valsts domes vicespīkers Pjotrs Tolstojs pastāstīja žurnālistiem, ka Krievija piedāvās asamblejas kolēģiem-parlamentāriešiem parakstīt deklarāciju par Otrā pasaules kara vēstures un iznākuma pārskatīšanas mēģinājumu nosodīšanu.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Ir dīvaini nosodīt par nodomiem". Maskava aizstāvējusi savas pilnvaras EPPA

"Uzskatām par nepieciešamu visu Eiropas Padomes valstu skolu un universitāšu mācību grāmatās iekļaut patiesu informāciju par Otro pasaules karu, ņemot vērā pozīcijas, kuras 1947. gadā apstiprināja Nirnbergas tribunāls," teikts deklarācijas tekstā.

Turklāt dokumenta autori uzsver, ka Otrā pasaules kara noslēguma 75. gadadienas gaidās nosoda "jebkādus mēģinājumus sagrozīt vēstures patiesību" un aicina "atbalstīt globālo iniciatīvu par uzvaras pār nacismu atzīšanu Otrajā pasaules karā".

Ziņu lente
0