Politika

Amerikāņu eksperts: tikai Putins varēs vest pie prāta Irānu un ASV

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит президента РФ В.Путина в Иран
Рабочий визит президента РФ В.Путина в Иран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts uzskata, ka ASV un Irānas kara risks ir atkarīgs no tā, kā Irāna atbildēs uz Suleimani slepkavību un kā uz to reaģēs ASV prezidents Donalds Tramps.

RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Savienoto Valstu lēmums likvidēt Irānas ģenerāli Kasemu Suleimani tikai pastiprinās Irānas ietekmi Tuvajos Austrumos, un vienīgais, kas spēs vest pie prāta konfliktā iesaistītās puses, ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins, sarunā ar aģentūru RIA Novosti norādīja Atlantijas padomes eksperte Barbara Slavina.

Ceturtdien Pentagons apstiprināja, ka ASV īstenojušas operāciju Irānā ar mērķi likvidēt Irānas ģenerāli Kasemu Suleimani. Starp bojāgājušajiem bija arī Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kuru ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apsūdzēja uzbrukumā Savienoto Valstu vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī. Irānas līderis Ali Hamenejs apsolīja atriebties par Suleimani nāvi.

"Šī slepkavība nemazinās, bet gan palielinās Irānas ietekmi reģionā, jo vietējiem iedzīvotājiem būs grūtāk protestēt pret Irānas lomu. Domājams, ASV tiks izspiestas no Irākas, jo tāda augstu stāvoša irāņa slepkavība līdz ar vairākiem svarīgiem irākiešiem uz Irākas zemes pārkāpj vienošanos par to, ka ASV ir jāuzturas Irākā, lai cīnītos ar ISIS (vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums – red.) un apmācīt irākiešus cīņai. Valsts jau tagad ir pārāk bīstama amerikāņu uzņēmējiem," uzskata Slavina, programmas "Irākas iniciatīvas nākotne" Atlantijas padomē.

Eksperts uzskata, ka ASV un Irānas kara risks ir atkarīgs no tā, kā Irāna atbildēs uz Suleimani slepkavību un kā uz to reaģēs ASV prezidents Donalds Tramps.

"Šķiet, vienīgais pasaules līderis, kas var vest pie prāta Donaldu Trampu un irāņus, ir Vladimirs Putins. Tomēr Krievija, kā arī Ķīna gūst priekšrocības no šīm neprātīgajām ASV darbībām, kas mazina ASV spēju tēlot spēcīgu lomu Tuvajos Austrumos. Viņi (Krievija un Ķīna – red.) var vienkārši sēdēt, rokas klēpī salikuši, un novērot haosu, kas tagad iestāsies," uzskata Slavina.

Viņa uzskata, ka Irāna "rūpīgi izvēlēsies, kur, kad un kā dot atbildes triecienu".

Трамп назначил Зеленского новым президентом России - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps ir gatavs vērst triecienu pret 52 objektiem Irānā

"Tai ir virkne partneru, kas palīdz tai meklēt mērķus un īstenot uzbrukumus, it īpaši Libānas "Hesbollah", kam ir šūniņas visā pasaulē. Tāpat Irāna var izmantot savas augošās kibernētiskās iespējas uzbrukumam amerikāņu infrastruktūrai vai to sabiedroto infrastruktūrai," uzskata eksperte.

Viņa piezīmēja, ka ASV darbības piedevām galīgi likvidēs kodolvienošanos ar Irānu (Kopīgais visaptverošais darbības plāns), no kura Savienotās Valstis, atšķirībā no citiem dalībniekiem, izstājās 2018. gadā.

"Tikai ar grūtībām spēju iedomāties, ka Irāna saglabās vienošanos pēc tāda uzbrukuma," noslēgumā piezīmēja eksperte.

Ziņu lente
0