Politika

Politologs pastāstīja, kā "Sibīrijas spēka" darba sākums ietekmēs gāzes tirgu Eiropā

© фото из личного архиваГенеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев
Генеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa vairs nav Krievijas gāzes noieta galvenais tirgus – darbu sācis gāzesvads "Sibīrijas spēks" uz Ķīnu. Krievijas un rietumvalstu ekonomiskās attiecības mainās, norādīja politologs Dmitrijs Žuravļovs.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Pirmdien, 2.decembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ĶTR priekšsēdētājs Sji Dzjiņpins deva rīkojumu sākt Krievijas gāzes padevi uz Ķīnu pa gāzesvadu "Sibīrijas spēks". Jaunais maršruts paredzēts gāzes transportēšanai no Irkutskas un Jakutskas gāzes ieguves centriem patērētājiem Krievijas Tālajos Austrumos un uz Ķīnu.

Gāzesvada "Sibīrijas spēks" ekspluatācijas sākums maina Krievijas un rietumvalstu ekonomiskās attiecības, radio Sputnik ēterā atklāja Reģionālo problēmu institūta ģenerāldirektors, politoloģijas zinātņu kandidāts Dmitrijs Žuravļovs.

"Ja jūs varat pārdot savu preci diviem pircējiem, galu galā tas būs daudz izdevīgāk, nekā pārdot vienam. Patlaban Krievijas gāzes un naftas piegādes galvenais virziens ir Eiropa. Fakts, ka iespējamas piegādes uz Ķīnu, nostāda Krieviju mazliet citādās ekonomiskajās attiecībās ar Eiropu... Rentabilitāte būs jebkurā gadījumā, pat ja skaitļi būs sliktāki nekā gribētos. Tas dos iemeslu citam Krievijas un Rietumu ekonomisko attiecību stilam," atzīmēja Žuravļovs.

Krievija un Ķīna 2010.gadā parakstīja juridiski saistošu dokumentu par galvenajiem noteikumiem gāzes piegādēm pa jauno gāzesvadu. "Sibīrijas spēks" ir aptuveni 3 tūkstošus kilometru garš. 2.decembrī darbu sāka apmēram 2,2  tūkstošus kilometru garš iecirknis no Čajandinas atradnes Jakutijā līdz Blagoveščenskai (robeža ar Ķīnu). Nākamajā posmā tiks sākta aptuveni 800 km gara iecirkņa ekspluatācija, kas ved no Koviktinskas atradnes līdz Čajandinai. Gāzesvada "Sibīrijas spēks" eksporta atdeve sastāda 38 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Журавлев: запуск "Силы Сибири" изменил газовый расклад в Европе
Ziņu lente
0