Politika

"Ielienat seifā un dzerat kafiju": Saeima neatlika partiju finansējuma palielinājumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima noraidīja opozīcijas piedāvājumu nepaaugstināt partiju finansējumu šīs Saeimas sasaukuma darba laikā; analoģiska petīcija tiks izskatīta atbildīgajā komisijā, taču tās vadītājs Mārtiņš Bondars jau paziņojis, ka tad arī "demokrātiju var atlikt".

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Saeimas deputātu vairākums izteicās pret opozīcijas piedāvājumu atlikt septiņkārtējo partiju finansējuma palielinājumu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Iniciatīvu atbalstīja 35 deputāti: frakcijas "Saskaņa" un ZZS, neatkarīgie deputāti, kā arī KPV LV loceklis Kaspars Ģirģens.

Pret izteicās 53 parlamentārieši – valdošās koalīcijas partijas un neatkarīgā deputāte Anda Čakša.

Balsojuma rezultātus publicē RePost.

Uzstājoties pirms balsojuma, neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko atgādināja, ka sākotnēji likumprojektu bija plānots izskatīt nākamgad ierastā kārtībā jeb trīs lasījumos, taču 13. septembrī valdība pārdomāja un nolēma iekļaut to budžetā, savukārt 17. septembrī vispār izvirzīja šo punktu kā budžeta prioritāti. Uzstāšanās stenogramma ir publicēta Saeimas mājaslapā.

Rezultātā nekādus nopietnus grozījumus likumprojektā nebija iespējams veikt īsā izskatīšanas termiņa dēļ, un, kas ir vēl svarīgāks, nekāda sabiedriskā apspriešana nav notikusi.

"Jūs ielienat seifā, paņemat tik, cik jūs no turienes gribat, apsēžaties un dzerat kafiju. Tas ir tas, kādā veidā jūs šobrīd izskatāties sabiedrības acīs, un tāpēc sabiedrība arī ir sākusi parakstu vākšanu par jūsu atlaišanu.

Tieši tāpēc, ka prioritāte šī budžeta sagatavošanas laikā nav bijusi mediķu algu paaugstināšana atbilstoši jūsu pieņemtajam likumam, bet tas, kādā veidā jūs varēsiet sevi nofinansēt pēc iespējas ātrākā tempā," paziņoja Stepaņenko.

Taču deputātu vairākums atteicās atlikt finansējuma palielinājumu.

Petīciju arī "apraks"

Analoģiska sabiedrības iniciatīva, kura savāca vairāk nekā 13 tūkstošus parakstu, iesniegta Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
Sen bija laiks: Kariņš priecājas par partiju finansējuma palielināšanu

Petīcijas autori uzskata, ka deputāti rīkojušies neētiski, piešķirot naudu partijām, kuras paši pārstāv, sevišķi brīdī, kad mediķi saņem tikai pusi no solītā finansējuma, savukārt skolotāju algas pielikumam budžetā nav paredzēts neviens cents.

"Likums ir jāciena. Un pa priekšu ir jāpilda pieņemtie likumi, un tikai tad domāt par nākošām darbībām. Tas ir viss. Es domāju šeit daudz ko, nav ko runāt," citē iniciatīvas autoru LNT.

Taču Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") paziņoja, ka likums par finansējuma palielinājuma nav jāatliek, tādēļ petīcijas perspektīvas jau šobrīd ir skaidras.

"Nu, var jau demokrātiju atlikt vispār līdz šī gadsimta beigām," uzskata Bondars.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 14. novembrī pieņemtais 2020. gada budžets paredz, ka partiju valsts finansējums, kuras parlamenta vēlēšanās ieguva vismaz 2% balsu, pieaugs no 600 tūkstošiem līdz 4,5 miljoniem eiro.

Ziņu lente
0