Politika

Rusifikācija un oligarhi: kā NA ģenerālsekretārs taisnojas par neonacistu forumu

© Sputnik / Sergey MelkonovКнига генерального секретаря объединения "Все для Латвии" — "Отчизне и свободе/ДННЛ" Райвиса Зелтитса "За национальное государство"
Книга генерального секретаря объединения Все для Латвии — Отчизне и свободе/ДННЛ Райвиса Зелтитса За национальное государство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts, protams, nožēlo, ka jaunībā piereģistrējies neonacistu Interneta forumā, taču zvēr, ka no radikāliem uzskatiem sen ir atteicies, un atgādina, ka Latvijai ir arī "nopietnākas" problēmas.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Valsts drošības dienests pārbauda ziņas par lietotājiem no Latvijas starptautiskā neonacistu Interneta foruma Iron March, kurš jau ir izbeidzis savu darbību. Detalizētu informāciju VDD pagaidām nesniedz, raksta Tvnet.lv.

Par pārbaudes iemeslu kļuva foruma lietotāju datubāzes noplūde ar personīgu informāciju un saraksti.

Foruma moderators bija Bendžamins Reimonds, britu teroristiskās grupas National Action dibinātājs, no kuras atdalījās neonacistu grupējums Atomwaffen Division, kas savukārt ir atbildīgs par vairākiem rasistiska un antisemītiska rakstura teroraktiem Eiropā un ASV.

Jābūt masām draudzīgākiem

Участники радикальных движений в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas žurnālists informē par Latvijas sakariem ar "Azov" neonacistiem. Ko teiks ASV?

No tūkstotis Iron March lietotājiem vismaz trīs bijuši no Latvijas. Viņu vidū bija arī Raivis Zeltīts, Nacionālās apvienības, vienas no Latvijas valdības partijām ģenerālsekretārs. Viņš piereģistrējās ar lietotājvārdu Latvian_Integralist un izmantoja savu e-pastu.

Iepazīšanās ierakstā Zeltīts pastāstīja, ka vēlētos iepazīties ar citiem Eiropas nacionālistiem, taču nevēlas sarunāties ar "baltajiem nacionālistiem".

Vienā no vēstulēm, kuras skar 2012.-2014. gada periodu, Zeltīts lūdz foruma administratorus pielabot vienu no viņa iepriekšējām publikācijā, jo tā satur "fragmentus, kam nevajadzētu būt publiskiem, jo mums (Nacionālajai apvienībai) ir jākļūst "draudzīgākiem" masām".

Krāsas sabiezinātas

Savā Facebook lapā Zeltīts uzrakstīja veselu taisnošanās tirādi par dalību forumā. Viņš norādīja, ka toreiz viņam bijis 20 gadu un viņš tikai sāka nodarboties ar politiku.

"Nekad neesmu slēpis, ka savā jaunības maksimālismā esmu bijis radikālāks. Tā laika izteikumi un komunikācija ar atsevišķiem cilvēkiem man nedara godu - to es apzinos. Apzinos, ka tas met ēnu uz mani un partiju, ka dažādas asociācijas tiks vairotas un krāsas sabiezinātas," uzrakstīja Zeltīts, piebilstot, ka apzinās, ka "ka aizstāvības runas vienmēr tiek uzklausītas mazāk nekā apsūdzības".

Politiķis palūdza piedošanu saviem tuviniekiem, atbalstītājiem un partijai un norādīja, ka jautājumu par viņa dalības turpināšanu partijā lems partijas iestādes.

"Respektēšu to (šo lēmumu), lai kāds tas arī būtu – kopējās intereses ir pāri manām personiskajām," turpināja Zeltīts.

Neesmu tāds

Viņš apgalvo, ka pa šiem gadiem viņa uzskati ir būtiski mainījušies.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs: Baltijas valstīs atdzimst neonacisms. Rietumi klusē

"Esmu pievērsies ticībai, kas veido manu ētisko darbības pamatu. To, ka man nav pieņemamas totalitārās ideoloģijas - ne komunisms, ne nacisms, ne arī ultraliberālisms -, esmu paudis daudzas reizes.

Pēdējos gados esmu rīkojis daudzus patriotiskus pasākumus, sarakstījis desmitiem rakstu (un divas grāmatas), virzījis dažādas iniciatīvas. Tajā visā atspoguļojas mani uzskati par nacionālu, drošu un demokrātisku Latviju. Un tā nav tikai retorika. Kā zemessargs esmu devis zvērestu atdot savu dzīvību par demokrātisku Latviju, ja radīsies šāda nepieciešamība," teikts paziņojumā.

Zeltīts piedāvā lasītājiem pašiem izlemt, vai viņa politisko un pilsonisko darbību var adekvāti novērtēt "pēc dažiem izteikumiem jaunības maksimālismā", un gaidīs komentārus.

Vai tad tā ir problēma?

Taču Nacionālās apvienības loceklis neatturējās no tā, lai beigās neizietu cauri iemīļotākajām tēmām un nenovērstu uzmanību uz citām lietām.

"Varbūt, ja jūs iedziļināsieties šī jautājuma būtībā, tad aizdomāsieties - vai šie mani jaunības izteikumi vispār ir reāla problēma? Kam ar to ir kaitēts? Vai nav tā, ka no komunistiskās partijas un čekas nākušie cilvēki, kas ar savu darbību ir kaitējuši valsts attīstībai un tautai, tiek vairāk saudzēti?

Kā ar rusifikācijas politikas turpinātājiem gandrīz 30 gadus pēc neatkarības atjaunošanas? Kā ar dažādiem vietējiem un starptautiskajiem oligarhiem?" vaicā Zeltīts.

Atgādināsim vien dažus pēdējā laika Zeltīta kunga piedāvājumus, kuri, protams, ilustrē viņa "atteikšanos no radikāliem uzskatiem".

Viņš uzstājās kategoriski pret ideju automātiski piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem, nosaucot to par "Trojas zirgu", kurš pavērs iespēju "pilsonības dāvināšanai pārējiem nepilsoņiem, bet nākotnē – ārvalstu "studentiem", jeb imigrantiem".

Zeltīts uzskata, ka ir "jāiztīra" Brāļu kapi no nevēlamo cilvēku, piemēram, komunistu, kapiem (taču kara noziedznieka, SS-grupenfīrera Rūdolfa Bangerska kaps, protams, ir jāatstāj).

Un vēl viņš piedāvā izsūtīt "uz dzimteni" krūzes pircējus ar Putina attēlu, kuras ir brīvi nopērkamas Rīgas suvenīru bodītēs.

Ziņu lente
0