Politika

Pūces pašreklāma uz valsts rēķina: KNAB pārbaudīs novadu reformas reklāmu

© Photo Valsts kancelejaМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Novadu reformas reklāmā Pūce slavē sevi uz valsts rēķina, uzskata Publisko izdevumu komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudīs plašo administratīvi teritoriālās reformas reklāmas kampaņu, kuras centrā atrodas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ("Attīstībai/Par!") persona.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
"Pūce tur Latvijas iedzīvotājus par muļķiem": kas neapmierina novadu reformas pretiniekus

Ar attiecīgu prasību KNAB vērsās Publisko iepirkumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV), kurš saskatīja šajā reklāmā pašreklāmas pazīmes, vēsta TV3.

Lielākajos telekanālos, radio un Internetā pēdējā laikā regulāri var ieraudzīt ministru Pūci, kurš stāsta par viņa izstrādātās reformas priekšrocībām. Kopumā šai kampaņai piešķirti 220 tūkstoši eiro, tā ietver reklāmas video un informatīvus zvanus iedzīvotājiem. Lielākā daļa šīs summas tiek novirzīta reklāmas izvietošanai dažādos medijos.

Kaspars Ģirģens ne vien saskata šajos video un audio ierakstos pašreklāmas pazīmes, viņam ir jautājumi arī par pakalpojumu iepirkuma formu, taču uz tiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija viņam nesniedza atbildes.

"Bija balsojums, un mēs nolēmām šo vēstuli pāradresēt Iepirkumu uzraudzības birojam un KNAB, lai izvērtē par iepirkumiem un to, vai saskatāma kāda nelikumība sevis pašslavināšanā, teiksim tām," norādīja Ģirģens.

Pašu Pūci prasības iesniegšana KNAB neuztrauc, viņš ir pārliecināts, ka tieši viņam kā politiķim ir jāizskaidro politiskās reformas būtība.

"Būtu nepareizi, ja šādā politiskā reklāmā es, nosacīti sakot, sevi attālinātu no šīs politiskās reformas un pats neaicinātu cilvēkus piedalīties. Šī kampaņa ir ārpus priekšvēlēšanu perioda, ievērojamu laiku pirms jebkurām vēlēšanām," norādīja Pūce.

Šī projekta ietvaros līgums 12 tūkstošu eiro apmērā mediju izvērtēšanai un informatīvo materiālu sagatavošanai tika noslēgts ar uzņēmumu Deep White. Šī firma pieder Eglei Klekerei-Krekelei, Ginta Knoka, bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieka, kurš ir Pūces partijas biedrs, sievai. Knoks bija arī apvienības "Attīstībai/Par!" priekšvēlēšanu avīzes atbildīgais redaktors.

Pūce noliedz, ka firma saņēmusi tenderi šī iemesla dēļ, jo pakalpojumu piegādātāju piesaistījusi ministrija.

Город Лиепая - Sputnik Latvija
Veto tiesības: KPV LV iejauksies novadu reformā Liepājas labā

"Egle Klekere un uzņēmums "Deep White" ir labākā mediju aģentūra Latvijā. Es priecājos, ka viņi mums sniedz šo pakalpojumu – mediju izvērtējumu. Šis ir tehnisks darbs, kuru viņi veic, lai būtu maksimāli efektīvs kampaņas izvietojums," paziņoja ministrs.

Viņa iestādē norādīja, ka iepirkuma procedūra netika veikta, jo līguma summa nepārsniedza likumā noteikto robežu, tādēļ pretendentu izvēlējās uz tirgus izpētes pamata.

KNAB apstiprināja, ka Publisko iepirkumu komisijas iesniegums tiks pieņemts un novērtēts.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, vairāku tūkstošu protestētāju radītajā troksnī 7. novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja administratīvi teritoriālā iedalījuma reformas projektu, kurš paredz pašvaldību skaita samazinājumu no 119 līdz 39.

Reformas pretinieki norāda, ka vienkāršas robežu izmaiņas nepadarīs lauku iedzīvotāju dzīvi labāku, un uzskata projektu par nepārdomātu.

Ziņu lente
0