Politika

"Saskaņas" dēmonizācija Latvijā, aizturēšanas, kratīšanas, statusi: Ušakovs uzstājās Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovНил Ушаков на конгрессе партии "Согласие"
Нил Ушаков на конгрессе партии Согласие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Var aizturēt uz 48 stundām, var publiski visu acu priekšā pārmeklēt Daugavpils mēru. Kratīšanas, aizturēšanas, statusi – tas, ar ko šobrīd saskaras liels cilvēku skaits "Saskaņā"," paziņoja eirodeputāts Nils Ušakovs partijas kongresā.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Sestdien, 26. oktobrī, Rīgā norisinājās partijas "Saskaņa" kongress, kurā tika pieņemti šim politiskajam spēkam liktenīgi jautājumi, tostarp par jauno priekšsēdētāju kļuvis Jānis Urbanovičs. Vērts atzīmēt, ja šādu prognozi izteica vairums ekspertu, jo Urbanovičs ir pieredzējis Saeimas partijas priekšsēdētājs, kā arī "Saskaņas" dibinātājs.

© Sputnik / Sergey Melkonov26. oktobrī, Rīgā norisinājās partijas "Saskaņa" kongress
Saskaņas dēmonizācija Latvijā, aizturēšanas, kratīšanas, statusi: Ušakovs uzstājās Rīgā - Sputnik Latvija
26. oktobrī, Rīgā norisinājās partijas "Saskaņa" kongress

Tāpat priekšsēdētāja postenim kandidēja Vjačeslavs Dombrovskis un Andris Morozovs.

Savukārt Nils Ušakovs, kurš vadījis partiju pēdējos 10 gadus, pats atcēla savu kandidatūru, paskaidrojot savu lēmumu ar aizņemtību Eiropas Parlamentā. Tiek gaidīts, ka eirodeputāts Ušakovs vadīs partijas domi.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju par Urbanoviča vietniekiem partijā var kļūt lielo pilsētu vadītāji: Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs un Rīgas vicemēre Anna Vladova. Netiek izslēgts, ka vietnieka amatu iegūs arī Urbanoviča sāncensis vakardienas vēlēšanās Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Ušakova uzstāšanās kongresā

Bijušais Rīgas mērs, esošais Eiropas Parlamenta deputāts Ušakovs ieradās uz "Saskaņas" kongresu un uzstājās ar runu, vēsta Baltnews.

Партия Согласие - Sputnik Latvija
Politika
"Par mūsu nāvi sapņo visi Latvijas nacionālisti": "Saskaņa" mēģinās atdzimt

Ušakovs atzīmēja tās grūtības, ar kurām saskārušies partijas locekļi. Pēc viņa teiktā, partija tika veidota ar mērķi, lai latvieši un nelatvieši kopā attīstītu valsti kā sociāli atbildīgu, eiropeisku un neatkarīgu.

"Mums nepieder autortiesības saskaņas idejai, taču gadu laikā vēlētāji mums uzticējuši šo ideju aizstāvēt," paziņoja Ušakovs.

Pēc Eiropas Parlamenta, "Saskaņas" partijas deputāta domām, pieņemot lēmumu par jaunu priekšsēdētāju, ir jāatceras atbildība simtiem tūkstošu cilvēku priekšā, kuri 5 gadus balsojuši par saskaņu Latvijā un par partiju, kura uzstājas ar šo ideju.

Partijas dēmonizācija

"Esam kļuvuši par ideālu mērķi, esam sastapušies ar nepieredzētu – esmu 14 gadus "Saskaņā" – spiedienu. Var aizturēt uz 48 stundām, var publiski visu acu priekšā pārmeklēt Daugavpils mēru. Kratīšanas, aizturēšanas, statusi – tas, ar ko saskaras ne mazums "Saskaņas" biedru," uzsvēra Ušakovs.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" varētu izstāties no koalīcijas Rīgas domē

Tas viss apliecina, ka partija ir sasniegusi lielus rezultātus, taču, protams, ir pielaistas arī kļūdas. Pēc Ušakova sacītā, partijas stāvokli spēcīgi ietekmējusi krīze Rīgas domē, kuras dēļ "Saskaņai" neizdevās pasargāt sevi un savus atbalstītājus.

"Ja runājam par to, kas paliek sausajā atlikumā, mūs šobrīd cenšas nosaukt par partiju, kura ir atbildīga par visām mūsu valsts problēmām, mūs cenšas dēmonizēt. Tas ir tas, kas mums ir, krīzes rezultātā," norādīja bijušais mērs.

Vērts atzīmēt, ka pirms dažām dienām cits politiķis, viens no pazīstamākajiem "Saskaņas" deputātiem, izteica līdzīgu domu. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš pateica: "Par mūsu pavājinājumu un pat nāvi sapņo visi nacionālisti vai pat liberāļi." Pēc viņa domām, partiju ir satricinājusi nopietna kaite, un to var izārstēt tikai ar reorganizācijas palīdzību un pieredzējušu politiķu ienākšanu partijas vadībā.

Kas sagaida partiju nākotnē

Ušakovs solīja darīt visu iespējamo, lai pasargātu nacionālo minoritāšu bērnudārzus un kopumā uzlabotu vēlētāju dzīves kvalitāti.

Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Saeimas ārkārtas vēlēšanās uzvaru gūs "Saskaņa"

Partijas reformas gaitā pārvalde tiks paplašināta līdz 23 cilvēkiem, kurā iekļūs visi, izņemot Vjačeslavu Dombrovski un Aleksandru Bartaševiču. Ušakovs iedrošināja un apsolīja, ka iepriekšējā "Saskaņa" atgriezīsies un attīstīsies tālāk tajā pašā virzienā.

Atgādināsim, ka nesen "Saskaņas" valdes paplašinātajā sēdē izskanēja ideja par iespējamo šī partijas deputātu izstāšanos no koalīcijas Rīgas domē. Kļūst skaidrs: ja "Saskaņa" tomēr izlems spert tik radikālu soli, Rīgas mēram Oļegam Burovam ("Gods kalpot Rīgai") vairs nebūs vairākuma, un domē atkal sāksies politiskā krīze. Šoreiz tai būs tikai viena izeja – esošās Rīgas domes atlaišana.

Ziņu lente
0