Politika

Sergejs Lavrovs: Norvēģija neizkropļo Otrā pasaules kara rezultātus

© Sputnik / Kirill KallinikovМинистр иностранных дел России Сергей Лавров
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neonacistisko tendenču nostiprināšanās fonā Eiropā Maskava īpaši augstu vērtē Norvēģijas viedokli, kas principiālu aizstāv Otrā pasaules kara rezultātus, atzīmēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzturoties ar vizīti Kirkinesā, Norvēģijā, tiekoties ar Norvēģijas ārlietu ministri Īnu Ērikseni Sēreidi, augstu novērtēja Oslo principiālo pozīciju Otrā pasaules kara rezultātu jautājumā, vēsta Sputnik Igaunija.

Viņš norādīja, ka Neonacistisko tendenču nostiprināšanās Eiropā rada neapšaubāmu satraukumu. Kā piemēru viņš minēja valsts apvērsumu Ukrainā, kas "lielā mērā notika ar neonacistisko grupējumu rokām".

Флаг Норвегии. - Sputnik Latvija
Labāk turēties tālāk: Norvēģija nesteidz patverties aiz NATO pretraķešu vairoga

"Šajā fonā mēs īpaši augstu vērtējam Norvēģijas viedokli, kas principiāli aizsargā Otrā pasaules kara rezultātus," teica Lavrovs sarunā ar norvēģu politiķi.

Viņš atzīmēja, ka vēsturnieki par mierīgāko uzskata Krievijas un Norvēģijas robežu, un tam ir noteikts pamats – politiķis atgādināja, ka tā bija pirmā juridiski nostiprinātā robeža Eiropā, kas tika nosprausta jau 1326. gadā, vēsta RIA Novosti.

"Šajā septiņus gadsimtus ilgajā vēsturē abās robežas pusēs bija dažādi notikumi, taču nekad šeit dzīvojošās kaimiņu tautas nav šķērsojušas robežu ar naidīgiem iekarošanas mērķiem vai jebkādiem citiem ļauniem nodomiem," teica diplomāts un piebilda, ka Krievijas un Norvēģijas starpā nekad nav bijuši nekādi teritoriāli strīdi, tostarp arī pēc Otrā pasaules kara.

Krievijas ārlietu ministrs piedalījās svinīgajos pasākumos, kas bija veltīti Austrumu Finmarkas atbrīvošanas no nacistiskās okupācijas 75. gadskārtai. Sarkanā armija atbrīvoja Finmarkas provinci Petsamo-Kirkenesas operācijas gaitā 1944. gada rudenī.

Nākas pierādīt acīmredzamas lietas

Virknē ES valstu tiek īstenoti mēģinājumi viltot Otrā pasaules kara vēsturi, uz ko valdība "piever acis". Redzami mēģinājumi pielīdzināt hitlerisko Vāciju un PSRS.

Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka nav pieļaujama Hitlera pusē karojušo nacionālo kadru glorifikācija.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka nav pieļaujams aizbildināties ar rūpēm par vārda un sapulču brīvību, pieļaujot ultraradikālās kustības, kas slavē nacistus un viņu līdzskrējējus, praktizē rasu diskrimināciju un ksenofobiju.

Ziņu lente
0