Politika

"Veče" Kijevā beigusies ar draudiem: ko sola Zeļenskim

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasАкция националистов на Украине
Акция националистов на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevā aizritējusī "veče" ir brīdinājums, paziņoja tā moderatori. Viņi uzsvēra: ja vara neizpildīs prasības līdz oktobra vidum, tas būs "Zeļenska režīma beigu sākums".

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. "Večes" – "tautas sapulces" – dalībnieki, kuri iebilst pret "Šteinmeiera formulas" parakstīšanu Donbasa jautājumā, piedraudējuši Ukrainas prezidentam Vladimiram Zeļenskim pielikt punktu viņa režīmam. Kijevas policija informēja, ka akcijā piedalījušies aptuveni 10 tūkstoši cilvēku, vēsta Sputnik Igaunija.

Akcija Ukrainas galvaspilsētā sākās Maidanā 6.oktobrī pusdienlaikā. Tūkstošiem tās dalībnieku sapulcējās ar lozungu "Apturēsiem kapitulāciju", vēsta RIA Novosti. Par kapitulāciju mītiņa dalībnieki uzskata Ukrainas vadības lēmumu izmantot bruņotā konflikta noregulēšanai Donbasā "Šteinmeiera formulu".

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Ukraina parakstījusi "Šteinmeiera formulu"

Akcijas organizatori pauda, ka "veče" ir brīdinājums. Ukrainas parlamenta bijušais deputāts Borislavs Berjoza uzrunā akcijas dalībniekiem pauda, ka no Vladimira Zeļenska jāpieprasa informācija par to, kādus dokumentus viņš iecerējis parakstīt gaidāmās "Normandijas četrinieka" tikšanās laikā.

"Veče" Maidanā noslēdzās aptuveni 15.00 pēc vietējā laika. Kijevas policijas preses dienests vēstīja, ka pasākumā piedalījušies aptuveni 10 tūkstošus cilvēku. Pie tam daudzi akcijas dalībnieki neizklīda – kolonna devas uz valdības kvartālu. Pie Ukrainas prezidenta ofisa tā apstājās un sāka izkliegt nacionālistiskus lozungus.

Pēc neilga laika mītiņa dalībnieki pārgāja pie parlamenta ēkas. Kolonnu pavadīja tiesībsargājošo iestāžu darbinieki. Pēc tam protests turpinājās pie Ministru kabineta ēkas – arī šeit tika pausta neapmierinātība ar "Šteinmeiera formulu". Vēlāk "večes" dalībnieki atgriezās Maidanā (Brīvības laukmā), kur pavēstīja, ka jauna akcija tiks gatavota 14.oktobrī.

Брифинг избранного президента Украины В. Зеленского - Sputnik Latvija
Politika
Zeļenskis pastāstīja par sarunas saturu ar Lavrovu

Viņi klāstīja, ka līdz tam "patrioti" gaidīšot no Zeļenska "atteikšanos no kapitulācijas". Ja tas nenotiks, tas būšot "Zeļenska režīma beigu sākums", teica viens no akcijas moderatoriem.

1.oktobrī Minskā notika kontaktu grupas sēde par bruņotās konfrontācijas noregulēšanu Donbasā. Pēc pārrunām pušu pārstāvji parakstīja dokumentus, kuri atbalsta "Šteinmeiera formulu".

"Šteinmeiera formula", ko ierosināja Vācijas tagadējais prezidents, nosaka pagaidu mehānismu, ar kādu darbosies likums par vietējās pašvaldības īpašo kārtību atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalos vēlēšanu dienā, un iegūs pastāvīgu raksturu pēc EDSO atskaites par vēlēšanu rezultātiem.

Ziņu lente
0