Politika

Polijas ĀM izskaidroja atteikumu aicināt Krieviju uz Otrā pasaules kara sākuma gadadienu

© Sputnik / Aleksey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija maina savu attieksmi pret vēstures jautājumiem, paziņoja Polijas ārlietu ministra vietnieks.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Polijas ārlietu ministra vietnieks Šimons Šinkovskis vel Senks Radio Maryja intervijā pastāstīja, kādēļ Krieviju neuzaicināja piedalīties pasākumos, kas veltīti Otrā pasaules kara sākuma gadadienas piemiņai, vēsta RIA Novosti.

Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Cinisms un idiotisms: vēsturnieks brīdina par Polijas "ķiķināšanas" ar Vāciju sekām

Viņš paziņoja, ka Varšava izvēlējusies viesu kārtā Eiropas Savienības, NATO valstis, kā arī "Austrumu partnerības" valstis uz "mūsdienu kritērija" pamata.

Diplomāts piebilda, ka Polija vēlas atcerēties traģiskos notikumus "vēsturiskās patiesības garā", kurā Krievija it kā absolūti neesot ieinteresēta.

Šinkovskis tāpat norādīja, ka Polija maina savu attieksmi pret vēstures jautājumiem. Piemēra kārtā viņš minēja faktu, ka pirms desmit gadiem viens no galvenajiem Otrā pasaules kara sākuma veltīto piemiņas pasākumu viesiem bija Vladimirs Putins, taču šoreiz viņa vietā tika uzaicināts ASV prezidents Donalds Tramps.

"Tā ir arī mūsu attieksmes vēsturiska maina pret vēstures jautājumiem, pret to, ar ko mums bija darīšana pirms desmit gadiem," pateica diplomāts.

Turklāt Šinkovskis izteicās attiecībā uz Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska dalību pasākumos, norādot, ka gaida no viņa "vēstures patiesību".

Tāpat diplomāts skāra jautājumu par Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera dalību pasākumos. Šinkovskis uzsvēra, ka Berlīne panākusi progresu "attiecībā uz vainas atzīšanu Otrā pasaules kara kontekstā", kā arī piebilda, ka Polija joprojām gaida no Vācijas kompensācijas par kara laikā gūtajiem zaudējumiem.

Pirmais Krievijas pastāvīgā pārstāvja vietnieks ANO Dmitrijs Poļanskis augusta beigās paudis neizpratni par Varšavas lēmumu. Pēc viņa sacītā, Krievijas pārstāvji vēlējās padalīties visās savās jūtās sakarā ar šo traģisko dienu.

"Nav jau tā, ka mēs vēlamies, lai mūs visur aicina, taču tas mūs visnotaļ apmulsināja," nobeigumā sacīja Poļanskis.

Iepriekš Krievijas neuzaicināšanu kara sākuma 80. gadadienas piemiņas pasākumos Varšava skaidroja ar starptautisko tiesību pārkāpumu 1939. gadā.

Спасская башня Московского Кремля - Sputnik Latvija
"Nekā jauna": Maskavā novērtēja Polijas piedāvājumu "Krievijas savaldīšanai"

Otrais pasaules karš sākās 1939. gada 1. septembrī ar Vācijas uzbrukumu Polijai. Pēc tam daļa Polijas teritorijas pārgāja Vācijai, bet otra daļa – Padomju Savienībai.

Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš norādīja, ka jebkādi piemiņas pasākumi jebkurā pasaules valstī, kuri ir veltīti Lielā Tēvijas kara un Otrā pasaules kara gadadienām, bez Krievijas dalības tajos nevar tikt uzskatīti par pilnvērtīgiem.

Arī pirmais Polijas prezidents izteicās pret šādu Varšavas soli. Viņš uzskata, ka, neuzaicinot Krieviju, Polija tikai pasliktina jau tā sliktās abu valstu attiecības.

Bijušais līderis norādīja arī uz to, ka valsts, pēc viņa domām, tika pakļauta uzbrukumam no abām pusēm, taču viena no tām tika uzaicināta, bet otra – nē.

Ziņu lente
0