Politika

Ģimenes bizness: kādēļ Saeimas komisija nenosodīja Bondaru

© Sputnik / Sergey MelkonovМартиньш Бондарс
Мартиньш Бондарс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Mandātu, ētikas un pieteikumu komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule nenosodīja Mārtiņa Bondara rīcību, kurš sastāv vienā partijā ar viņas dēlu.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un pieteikumu komisijas priekšsēdētāju Janīnu Kursīti-Pakuli apsūdz interešu konfliktā pēc Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara ("Attīstībai/Par!") lietas izskatīšanas.

Mārtiņš Bondars - Sputnik Latvija
Mārtiņš Bondars atteicies no saviem vārdiem par aizbraukšanu no Latvijas

Iepriekš Saeimas deputāte Ļubova Švecova ("Saskaņa") lūdza komisiju izvērtēt Bondara rīcības ētiskumu saistībā ar to, ka viņš uzdāvināja naudu savai sievai, kā arī saistībā ar viņa darbībām Budžeta komisijas vadītāja amatā.

Švecovas iesnieguma bija teikts, ka pēc tam, kad pret Bondaru tiesā tika iesniegta prasība sakarā ar zaudējumu piedzīšanu pēc "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikšanas, "ar augstu ticamību var pieņemt, ka Bondars, zinot par gaidāmo tiesvedību, un, lai izvairītos no saistību izpildes pret maksātnespējīgās bankas kreditoriem, uzdāvināja (pārveda) naudas līdzekļus savai sievai". Dāvinājuma apmērs sastādīja 280 tūkstošus ASV dolāru (251 031 eiro).

Tāpat viņa pieminēja kādu ar spēļu biznesu saistītu uzņēmēju, kurš nopirka deputāta sievas gleznas. Pēc Švecovas domām, Bondars izmantoja savas sievas aizraušanos ar gleznošanu kā aizsegu noziedzīgai darbībai un ieguva savā rīcībā nezināmas izcelsmes naudu lielā apmērā. (Bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") vairākas reizes apsūdzēja Bondaru finanšu sakaros ar galvaspilsētas spēļu biznesu).

Savukārt Bondars paziņoja, ka minētais uzņēmējs nevienu no viņa sievas gleznām nav pircis. Iesniegumu kopumā viņš novērtēja kā absurdu, "indīgu, bet nekompetentu". Bondars uzsvēra, ka būtu smieklīgi, ja viņš komentētu savas kolēģes uzskatus. Viņš piebilda, ka "tirgus sievas sarunas komentēt nepienākas". Savukārt dāvanu sievai izskaidrojis ar mīlestību pret viņu.

Мартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии» - Sputnik Latvija
Tiesa atstāja Mārtiņam Bondaram tikai minimālo algu

Komisijas sēde šajā jautājumā notika aizvakar, vēsta LTV7 raidījums "Šovakar".

"Ja Švecova uzrakstītu, ka viņai ir aizdomas, ka es esmu cūka, vai man būtu jāpierāda, ka neesmu? Man ir līdzīga DNS kā cūkai, esmu dzimis cūkas gadā! Nu ko, jūs vēlaties, lai es tagad par katru punktu atskaitos?" uzrunāja Bondars Vitāliju Orlovu, komisijas priekšsēdētāja biedru.

Beigās komisija nesaskatīja Bondara rīcībā neko nosodāmu. Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (Nacionālā apvienība) paziņoja, ka tie fakti, kas izteikti Švecovas iesniegumā, ir jāizskata tiesībsargājošajām iestādēm.

Taču Švecova uzskata, ka šāda lēmuma iemesls ir meklējams tajā, ka Kursītes-Pakules dēls, Māris Mičerevskis, ir partijas "Latvijas attīstībai" valdes sastāvā, kuras loceklis ir Bondars.

"Ne ētiskais - Ētiskums... Saeimas Ētikas komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule emocionāli aizstāvēja M.Bondara kunga atbilstību visaugstākajiem ētikas standartiem.  Bet, viņas dēls - Mičerevska kungs ir arī valdes loceklis partijā "Latvijas attīstībai"," uzrakstīja Švecova savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0