Politika

Mediji vēsta par ASV vēstnieka Krievijā atkāpšanos no amata

© AP Photo / Matt Rourke, FileДжон Хантсман, архивное фото
Джон Хантсман, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV mediji vēsta par valsts vēstnieka Krievijā Džona Hantsmana vēlmi pamest posteni. Savā vēstulē valsts vadītājam viņš nav piemirsis pakritizēt valsti, kurā nostrādājis divus gadus.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. ASV mediju rīcībā nonākusi Savienoto Valstu vēstnieka Krievijā Džona Hantsmana vēstule, kurā viņš lūdz prezidentu Donaldu Trampu pieņemt viņa demisiju. Ja informācija apstiprināsies, Trampa administrācija būs spiesta steigšus meklēt jaunu cilvēku svarīgajam postenim, vēsta Sputnik Igaunija.

Par Hantsmana atkāpšanos pirmā uzrakstīja Salt Lake Tribune. Avīzē publicētā vēstules kopija datēta ar 5. augustu. Vēstulē diplomats pateicās Trampam par uzticību un iespēju vadīt diplomātisko misiju Maskavā vēsturiskā sarežģītu divpusējo attiecību periodā. Hantsmans lūdza anulēt viņa pilnvaras no šī gada 3. oktobra un pauda cerību, ka ar atlikušo laiku pietiks, lai atrastu personu, kas stāsies viņa vietā.

Крещенское купание посла США в РФ - Sputnik Latvija
Video
Tradīciju apgūšana: ASV vēstnieks Krievijā izpeldējās āliņģī Piemaskavā

Tāpat diplomāts nepalaida garām iespēju pakritizēt valsti, kurā nostrādājis divus gadus. Piemēram, viņš raksta, ka ASV arī turpmāk "jāsauc Krievija pie atbildības", kad tās rīcība it kā apdraudot Vašingtonu un tās sabiedrotos.

Pie tam Hantsmans atzīmēja, ka Krievijai un ASV ir kopīgas intereses, ko nav iespējams ignorēt. Viņš norāda, ka divpusējām attiecībām var palīdzēt tikai kopējo interešu un vērtību skaidra izpratne un praktisks pamats dialoga uzturēšanai. "Cilvēki abās pusēs ir pelnījuši ko labāku," konstatēja diplomāts.

Tāpat viņš atzīmēja, ka ar Krieviju iespējama sadarbība tādos jautājumos, kā cīņa ar terorismu un bruņojuma kontroles nodrošināšana.

Par "miera balodi" nav kļuvis

Baumas par Hantsmana demisiju klīda jau sen. Piemēram, telekanāls CNN, atsaucoties uz saviem avotiem, iepriekš vēstīja, ka Putina un Trampa telefona sarunas laikā prezidenti apsprieduši arī jauna ASV vēstnieka Krievijā iecelšanu.

Jūnijā izdevums Atlantic, atsaucoties uz saviem avotiem, informēja, ka Hantsmans plāno tuvākajā laikā atgriezties dzimtenē, lai balotētos Jūtas štata gubernatora postenim, ko ieņēma no 2004. līdz 2009. gadam.

Džons Hantsmans bija pazīstams ar savu Krievijai nedraudzīgo attieksmi arī pirms stāšanās vēstnieka amatā 2017. gadā. Krievijas senators Aleksejs Puškovs tolaik, komentējot Hantsmana iespējamo iecelšanu vēstnieka postenī, atzīmēja, ka Donalds Tramps pietuvina cilvēkus, kuri nevēlas panākt attiecību uzlabošanos ar Krieviju, un pieļāva, ka jaunais ASV vēstnieks "diezin vai būs miera balodis".

Ziņu lente
0