Politika

Ušakovam ir kāre pierādīt latviešiem, ka viņš ir vajadzīgs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Ojārs Skudra izvērtēja iespējas, ka Rīgas domes pirmstermiņa vēlēšanas notiks, kā arī izteica prognozi, kā varētu izskatīties jaunās koalīcijas sastāvs pašvaldībā.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Iespēja ievēlēt jaunu Rīgas mēru divu mēnešu garumā – līdz 20. augustam – lielā mērā ir atkarīga no "Neatkarīgo deputātu frakcijas" uzvedības, viņiem pietiktu atbalstīt citu kandidātu no "Gods kalpot Rīgai", ne Turlo, un vairākums balsojumā tiks nodrošināts, paziņoja Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra, vēsta Diena.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Prostitūcija, korupcija vai kļūda: Ušakovs izvērtēja kolēģu četrinieka uzvedību

Pēc politologa domām, četri no "Saskaņas" izslēgtie deputāti – Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks – nav ieinteresēti Rīgas domes pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanā. "Saskaņa" nepieņems viņus atpakaļ, izveidot savu partiju īsā laikā ir nereāli un finansiāli ļoti dārgi. Tādēļ izredžu iekļūt Rīgas domē ārkārtas vēlēšanu gadījumā viņiem nav, uzskata Skudra. Lai saglabātu deputātu krēslus, deputātu četriniekam ir izdevīgi, lai mērs līdz 20. augustam tomēr tiktu ievēlēts, un tādējādi viņiem izdotos izvairīties no domes ārkārtas vēlēšanām.

Nav ieinteresēti jaunu vēlēšanu rīkošanā arī no Jaunās konservatīvās partijas izslēgtais Rīgas domes deputāts Imants Keišs un frakcijās nesastāvošais deputāts Oskars Putniņš – arī viņu izredzes tikt pārvēlētiem ir nelielas, norāda Skudra.

Politologs norāda, ka partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs nesniedza viennozīmīgu atbildi, vai ir iespējama viņa atkārtota virzīšana Rīgas mēra postenī. Skudra uzskata, ka partija "Saskaņa" tuvākajā laikā varētu savākt kongresu, kurā noteiks, vai Ušakovs turpinās to vadīt, un vai viņam ir vērts nolikt savu Eiropas Parlamenta deputāta mandātu un atkal vadīt partiju vēlēšanās.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
Rīgas domes "četrinieks" atstādināja mēru un dibina jaunu partiju

"Eiropas Parlaments jau jūlija sākumā sāk strādāt, tamdēļ Ušakovam jābūt skaidrībai, ko viņš darīs, vai nedarīs," pateica Skudra.

Tāpat politologs prognozē, ka partija "Latvijas attīstībai" var atbalstīt Oļegu Burovu vai citu "Gods kalpot Rīgai" kandidātu, taču noteikti neatbalstīs nevienu no "Saskaņas". Tādējādi koalīcija Rīgas domē varētu iezīmēties šādi: "Saskaņa", "Gods kalpot Rīgai" un "Latvijas attīstībai". Šāda konfigurācija nodrošinātu vairākumu balsojumā par mēra kandidātu. Taču šādā gadījumā partijai "Latvijas attīstībai" nāksies vienoties ar saviem partneriem – partiju "Par!", lai viņu dalība koalīcijā ar "Saskaņu" un GKR Rīgas domē negatīvi neietekmē frakcijas darbu Saeimā.

Pēc Skudras domām, partija "Saskaņa" pirmstermiņa vēlēšanu gadījumā varētu veidot koalīciju arī ar citiem politiskajiem spēkiem, ne tikai ar "Gods kalpot Rīgai", jo Nila Ušakova stratēģiskais mērķis ir "pierādīt savu derīgumu valdībai nacionālā mērogā".

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs gatavs kļūt par Rīgas mēru? EP deputāts atbildējis uz jautājumu par vēlēšanām

Sputnik Latvija ziņoja, ka 20. jūnijā Rīgas domes ārkārtas sēdē, kuru sasauca opozīcija, notika balsojums par mēra Daiņa Turlā atstādināšanas jautājumu, kuru ievēlēja vien pirms trīs nedēļām. Partijas "Gods kalpot Rīgai" pārstāvis tika nocelts no amata ar 31 balsi pret 29. Par Turlā atstādināšanu nobalsoja visi opozīcijas frakciju deputāti, neatkarīgais deputāts Oskars Putniņš un četri no "Saskaņas" izslēgtie un savu frakciju izveidojušies deputāti.

Tagad, ja divu mēnešu laikā netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga iniciēt visas Rīgas domes atlaišanu, kas nozīmē pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Ziņu lente
0