Politika

Karalis ir pliks, taču ne stulbs: Mamikins novērtēja, vai Rīgā būs jauns mērs

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов
В Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mēram Dainim Turlajam ir labas izredzes saglabāt posteni, pat ja pret viņu balsis četri no "Saskaņas" aizgājušie deputāti, - politiķis sāks pārrunas par atbalstu arī ar citām partijām, ir pārliecināts Andrejs Mamikins.

RIGA, 12. jūnijs — Sputnik. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu iespēja ir 50%, taču pašreizējais mērs Dainis Turlais var saglabāt posteni – viņš ir pieredzējis politiķis un centīsies vienoties ar deputātiem, un nav svarīgi, kādas partijas viņi pārstāv, EP deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins teica intervijā izdevumam "Argumenti nedeļi".

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Politika
Pārstartēšana: Rīgas domes neatkarīgie deputāti piedāvā sākt no nulles

Atgādināsim, ka pēc Daiņa Turlā ("Gods kalpot Rīgai") ievēlēšanas mēra postenī bija jānotiek vēl vienai ārkārtas sēdei, kurā vija plānots ievēlēt vēl vienu vicemēru (Sandri Bergmani no "Saskaņas") un iecelt Oļegu Burovu (GKR) Rīgas brīvostas priekšsēdētāja amatā Andra Amerika vietā, kurš ievēlēts EP.

Taču četri "Saskaņas" deputāti – Vadims Baraņņiks, Aleksejs Rosļikovs, Valērijs Petrovs un Vitālijs Dubovs, kā viņi vēlāk atklāja, vēlējās saņemt paskaidrojumus sakarā ar Sandra Bergmaņa izvirzīšanu Rīgas vicemēra postenim un par to tika izslēgti no partijas. Rezultātā "Saskaņas" un GKR koalīcija zaudēja vairākumu Rīgas domē – tagad viņiem ir 28 balsis, tāpat kā opozīcijai.

Pagājušajā nedēļā visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojās sasaukt ārkārtas sēdi, kurā tiks ierosināts paust neuzticību Turlajam, atbilstošo pieprasījumu parakstīja 24 deputāti. Domājams, sēde, kurā tiks izskatīts šis jautājums, notiks 20. jūnijā. Ja pretrunas Rīgas domē neizdosies atrisināt, jau rudenī pašvaldību varētu gaidīt ārkārtas vēlēšanas.

Муниципальные выборы в Риге - Sputnik Latvija
Krīze Rīgas domē: jaunais mērs neizslēdz ārkārtas vēlēšanas

Andrejs Mamikins, komentējot situāciju, atklāja, ka, pēc viņa domām, jaunu vēlēšanu iespēja ir "pusi uz pusi".

"Kas patlaban notiek Rīgas domē? Domes opozīcija savākusi parakstus par jaunā mēra Daiņa Turlā atstādināšanu, četri deputāti izstājušies no "Saskaņas", bet tas nozīmē, ka galvaspilsētas koalīcija zaudējusi vairākumu. Četri deputāti pieņēma lēmumu dibināt jaunu partiju. Pagaidām neviens nespēj panākt vienošanos Rīgas domē," teica Mamikins.

Jautājumā par Daiņa Turlā atstādināšanu no mēra posteņa Mamikins uzskata, ka to izdarīt nebūs viegli. Partijas "Gods kalpot Rīgai" pārstāvis ir pieredzējis politiķis, kas centīsies vienoties ar deputātiem, uzskata Mamikins.

"Es negribētu derēt par to, ka viņu atstādinās. To, kas pašlaik notiek Rīgas domē, var nosaukt par politisko krīzi, taču es necerētu uz "atkritēju četrinieku". Viņiem patiesībā nav nekāda politiskā spēka, un atkārtotu vēlēšanu gadījumā viņi aizstāvēs savas intereses," teica EP deputāts.

Viņš atzīmēja, ka patlaban Baraņņiks, Rosļikovs, Petrovs un Dubovs var "tirgoties" ar situāciju: Ušakovs ir aizgājis un visus aktīvus atstājis Vadimam Baraņņikam.

"Un viņš izmanto situāciju. Piemēram, mēram Turlajam nekā nav. Nekādu aktīvu, kā vien Rīgas domes vadītāja paraksts. Karalis taču ir pliks! Pliks, bet ne stulbs. Viņš prot atrast kompromisu," ir pārliecināts Mamikins.

Ziņu lente
0