Politika

Gobzems dibinās partiju un iniciēs referendumu par visas tautas prezidenta vēlēšanām

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста у здания Сейма с требованием провести внеочередные парламентские выборы
Акция протеста у здания Сейма с требованием провести внеочередные парламентские выборы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāts Aldis Gobzems un citi bijušie partijas KPV LV deputāti uzskata, ka valsts vadītāja jāievēl tautai, un plāno nākt klajā ar atbilstošu likumdošanas iniciatīvu.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems, kurš agrāk tika izslēgts no KPV LV, plāno dibināt atsevišķu partiju līdz ar citiem bijušajiem KPV LV deputātiem. Savus nodomus viņš atklāja telekanāla TV3 žurnālistiem.

Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

Iepriekš vēstīts, ka pēc prezidenta vēlēšanām, kurās uzvaru izcīnīja Egils Levits, frakciju KPV LV pameta Linda Liepiņa un Karīna Sprūde. Šo apņēmīgo soli izraisīja pārējo KPV LV deputātu nevēlēšanās atbalstīt balsojumā savu partijas biedru Didzi Šmitu. Pats Šmits ir KPV LV iekšējās opozīcijas pēdējais deputāts, kurš vēl nav pametis frakciju.

Gobzems konstatēja, ka visi četri deputāti ir vienisprātis: prezidents jāievēl visas tautas balsojumā, un rezultāts būtu citāds, ja šoreiz būtu balsojusi tauta.

"Mūsu nelielā deputātu grupiņa, kas ir satuvinājusies kaut kādā emocionālā vai praktiskā izpratnē, mēs virzīsim likumdošanas iniciatīvu par valsts vēlētu prezidentu, tas ir, par tautas vēlētu prezidentu. Un mēs esam gatavi šo jautājumu virzīt uz referendumu, ja ir nepieciešams.

Šodien jau varu pateikt, ka es dibināšu politisko organizāciju. Visticamāk, tas notiks šī gada rudenī," paziņoja Gobzems.

Visas darbības Gobzems ir atlicis līdz rudenim.

"Pauze. Tiekamies rudenī," – deputāts paziņoja Facebook.

Saeimas reglaments paredz, ka no frakcijām izslēgtie deputāti nevar veidot atsevišķu frakciju pat tad, ja sapulcēsies nepieciešamajā skaitā – pieci parlamentārieši.

Раймондс Вейонис и Эгилс Левитс (слева) - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji grib vēlēt prezidentu tautas balsojumā

Neatkarīgie deputāti var rīkoties kā vienota grupa un koordinēt balsojumu, taču nesaņem bonusus, kas paredzēti frakcijām: telpas, automašīnu un tā tālāk.

Iepriekš vēstīts, ka ideju par vispārējām prezidenta vēlēšanām priekšvēlēšanu debates izteica Didzis Šmits. Viņš uzskata, ka tautas vēlēts dokuments var kļūt par lielisku atsvaru Saeimai ar tās pastāvīgajām intrigām un atgūt tautas uzticību varai. SKDS aptauja liecina, ka trīs ceturtdaļas iedzīvotāju uzskata: prezidents ir jāievēl tautai.

Ziņu lente
0