Politika

Jurists Egils Levits ievēlēts Latvijas prezidenta amatā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau pirmajā kārtā par Levitu nobalsoja Saeimas deputātu vairākums.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Saeimas deputāti 29. maija ārkārtas sēdē izvēlējās jauno Latvijas prezidentu – par viņu kļuvis ES Tiesas tiesnesis Egils Levits, kuru izvirzīja valdošā koalīcija. Balsošanas tiešraidi nodrošināja Saeimas mājaslapa.

Levita kandidatūru atbalstīja 61 deputāts.

Amatam kandidēja arī tiesībsargs Juris Jansons un KPV LV deputāts Didzis Šmits, taču no sākta gala bija skaidrs, ka viņi nespēs nopietni konkurēt ar Levitu un tika izvirzīti, acīmredzot, lai celtu savu atpazīstamību un iegūtu jaunu tribīni priekš uzstāšanās.

Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Kaut ko dzirdējuši: iedzīvotāji ir slikti informēti par prezidenta kandidātu uzskatiem

Līdzīgi iepriekšējām Latvijas prezidenta vēlēšanām Levita kandidatūru piedāvāja Nacionālā apvienība, taču vēlāk to atbalstīja pārējās valdošās koalīcijas partijas. KPV LV frakcija, kuras daļa deputātu atrodas koalīcijā, un cita daļa – opozīcijā, arī šajā jautājumā sadalījās, taču arī brīvā balsojumā ar tās pārstāvjiem Levitam pietika atbalsta, lai uzvarētu jau pirmajā kārtā.

Par šī gada jaunievedumu kļuva atklāts balsojums, pateicoties kuram uzreiz var redzēt, kā balso katrs deputāts. Šādu kārtību apstiprināja pērn un sagrāva Latvijas vecāko politisko tradīciju.

Priekšvēlēšanu debašu laikā viens no kandidātiem, Didzis Šmits, paziņoja, ka ievēlēšanas gadījumā aktīvi uzstāsies par tautas prezidenta vēlēšanām, lai atgrieztu tautas uzticību varasiestādēm.

Kas ir Egils Levits

Koalīcijas kandidāts Egils Levits piedzima Rīgā 1955. gadā. 1972. gadā kopā ar ģimeni emigrēja uz Vāciju. Tur Levits ieguva politologa un jurista grādu.

Kad sākās "Atmoda", Egils Levits aktīvi atbalstīja Latvijas neatkarības kustību. Kā rezultātā viņš kļuva par 5. Saeimas deputātu no partijas "Latvijas ceļš".

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis kājām ieradies vēlēšanu iecirknī un atvainojies par grūtībām vēlēšanās

Vēlāk Levits bija tieslietu ministrs un vicepremjers Valda Birkava valdībās. Pēc viņa atkāpšanās Egils Levits aizgāja no politikas un kļuva par Latvijas vēstnieku Austrijā, Šveicē un Ungārijā.

Kad 1995. gadā Latvija kļuva par Eiropas Padomes locekli, Levits kļuva par šīs organizācijas tiesnesi, savukārt kopš 2004. gada maija, kad Latvija iestājās ES, tika norīkots ES tiesneša amatā. Šo amatu viņš ieņem arī šodien.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, Levits ir ne vien pastāvīgs "latviskas Latvijas" koncepcijas atbalstītājs, bet arī daudz ir izdarījis, lai šī koncepcija tiek nostiprināta valsts likumos.

Ziņu lente
0