Politika

Latvijas prezidenta vēlēšanas: Levitu ir gatavs atbalstīt 41 deputāts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau trešā koalīcijas partija paziņojusi par Egīla Levita kandidatūras, "latviskas Latvijas" koncepcijas līdzautora atbalstīšanu prezidenta vēlēšanās.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Arvien reālāka kļūst iespēja, ka nākošais Latvijas prezidents būs jurists Egīls Levits. Par viņa kandidatūras atbalstīšanu 2. aprīlī paziņoja jau trešais Saeimā pārstāvētais politiskais spēks - "Attīstībai/Par!".

Iepriekš Levitam atbalstu izteikušas Nacionālā apvienība un Jaunā konservatīvā partija. Tas nozīmē, ka par Levitu jau ir gatavs nobalsot 41 deputāts.

"Pēc intensīvām diskusijām par vairākiem potenciālajiem kandidātiem un apvienības biedru tikšanās ar Egilu Levitu klātienē "Attīstībai / Par!" ir lēmusi atbalstīt E. Levita kandidatūru Valsts prezidenta vēlēšanām," - teiks apvienības paziņojumā.

"Mēs sagaidām modernu un konstruktīvu dialogu ar Valsts prezidentu par šiem jautājumiem, kā arī par to, kā nodrošināt visu tautību latviešu iekļaušanu Latvijas politiskajā nācijā, visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, vēsturisko taisnīgumu un Eiropas un ANO cilvēktiesību principu īstenošanu," - iepriekš pauda AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Iepriekš piecas valdošās koalīcijas partijas vienojās līdz aprīļa vidum nonākt pie kopsaucēja jaunā prezidenta kandidatūras jautājumā. Ja varas partijām izdosies vienoties par kopīgu kandidātu, tad opozīcijas frakcijām - "Saskaņai" un ZZS – nepietiks balsu, lai ietekmētu vēlēšanu iznākumu.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Un Levits mums rādīja ceļu, kurp iet": ironiskas piezīmes par prezidenta kandidātu

Kā atzīmēja premjers Krišjānis Kariņš, viņš uzskata, ka koalīcijai jāvienojas par kopīgu kandidātu. Un tas nozīmē, ka viņa partija "Jaunā Vienotība", visticamāk, piekritīs atbalstīt kandidātu, kurš apmierina citus partnerus. Tāpēc šis politiskais spēks, visticamāk, pēdējais paziņos savu pozīciju.

Vismazāk skaidrības ir ar piektā koalīcijas partnera – KPV LV – nostāju. Sakarā ar prezidenta vēlēšanām šīs partijas deputāti tikušies tikai ar Levitu, taču frakcijā vēl nav notikušas diskusijas par kādas konkrētas kandidatūras atbalstīšanu, pastāstīja partijas līderis Artuss Kaimiņš LNT ēterā.

Saeimai būs jāvēlē prezidents vasaras sākumā. Pirmo reizi balsojums būs atklāts.

Esošā prezidenta Vējoņa izredzes saglabāt amatu otrā termiņā tiek vērtētas kā minimālas.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Egīls Levits pielicis roku nepilsoņa statusa tapšanai un latviešu prioritātes nostiprināšanai Satversmē pār citām etniskajām grupām Latvijā.

Ziņu lente
0