Politika

Vēl vienu Daugavpils deputātu pieķēra latviešu valodas nezināšanā

© Foto : DaugavpilsЗдание Даугавпилсской городской думы
Здание Даугавпилсской городской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs atklāja Daugavpils novadā vēl vienu deputātu ar sliktām latviešu valodas prasmēm.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Daugavpils novada domes deputāts Valērijs Hrapāns ("Saskaņa") var zaudēt amatu nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ, vēsta Mixnews.lv.

Valsts valodas centrs (VVC), reaģējot uz saņemto iesniegumu, jau pērnā gada vasarā konstatēja, ka Hrapāns neprot valsts valodu normatīvajos aktos noteiktajā līmenī C1.

Toreiz VVC aicināja Hrapānu sešu mēnešu laikā uzlabot savas latviešu valodas zināšanas. Pēc šī termiņa beigām VVC veica atkārtotu pārbaudi un atkārtoti konstatēja, ka Hrapāns nav apguvis valsts valodu nepieciešamajā līmenī. Līdz ar to pēc mēneša kopš politiķa saukšanas pie administratīvās atbildības VVC var vērsties tiesā ar lūgumu anulēt Hrapāna deputāta mandātu.

Депутат Иван Баранов - Sputnik Latvija
Kāpēc deputātam vajadzīga latviešu valoda

Daugavpili bieži dēvē par "viskrievvalodīgāko Latvijas pilsētu" – 79% pilsētas iedzīvotāju dzimtā valoda ir krievu. Pilsētas un novada domes deputāti nav izņēmums.

2013. gadā VVC atzina, ka trīs pašvaldības deputāti – Vladislavs Bojaruns (Latgales partija), Jurijs Zaicevs ("Daugavpils atdzimšana") un Aleksandrs Samarins ("Saskaņas centrs") neprot latviešu valodu pietiekamā mērā. Bojaruns, kuram beigās tika atņemts deputāta mandāts, vērsās Apvienoto Nāciju Organizācijā ar sūdzību par diskrimināciju. Tiesāšanās šajā lietā joprojām turpinās, pa šo laiku Bojaruns paguva piedalīties un zaudēt jaunās domes vēlēšanās.

Tās pašas domes deputāts Rihards Eigims ("Mūsu partija") pirmo reizi tika sodīts par sliktām latviešu valodas prasmēm 2017. gadā, kad vēl bija pilsētas mērs. Kopš tā laika viņš izgāja valodas kursus, taču atkal nenokārtoja eksāmenu, bet mēra amatu viņš zaudēja cita iemesla dēļ.

Ziņu lente
0