Politika

Soross prognozē Eiropas Savienības sabrukumu pēc PSRS scenārija

© OLIVIER HOSLET / POOL / AFPМагнат и филантроп Джордж Сорос
Магнат и филантроп Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta vēlēšanas maijā kļūs par izšķirošu brīdi Eiropas Savienības liktenī, uzskata Džordžs Soross.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Eiropas Savienība var atkārtot Padomju Savienības likteni, uzskata amerikāņu miljardieris un finansists Džordžs Soross.

"Eiropa virzās uz aizmirstību, un Eiropas tautai ir laiks atmosties, kamēr nav par vēlu. Ja viņi to neizdarīs, ES ies PSRS 1991. gada ceļu," - citē RIA Novosti Sorosa rakstu ar nosaukumu "Eiropa, lūdzu, atmosties" portālā Project Syndicate.

Pēc Sorosa sacītā, "lūzuma punkts" būs Eiroparlamenta vēlēšanas 2019. gada maijā. Viņš atzīmē, ka vēlēšanās "antieiropeiskiem spēkiem būs konkurētspējīga priekšrocība", tostarp novecojusī partiju sistēmas dēļ. Finansists uzskata, ka novecojusī partiju sistēma palīdz tiem, kas vēlas mainīt vērtības, uz kurām balstījās ES, uz "radikāli citām". Pēc viņa domām, šobrīd galvenā uzmanība koncentrējas uz iedalīšanu proeiropeiskos un antieiropeiskos spēkos.

Magnāts Džordžs Soross - Sputnik Latvija
Stepaņenko: Soross atklāti nosaucis likuma cenu Latvijā

Pēc Sorosa domām, vienīgā nemainīga proeiropeiska Eiropas partija ir Vācijas "Zaļie", savukārt visnopietnākos draudus rada "bezprincipiāla" Eiropas Tautas partija (ETP).

Soross uzsvēra, ka, lai gūtu uzvaru maija vēlēšanās, proeiropeiskām partijām nepieciešams nostādīt Eiropas intereses augstāk par pašu interesēm. Viņš salīdzināja Briseli ar padomju laiku Politbiroju.

"Esošā vadība atgādina PSRS sabrukuma laiku Politbiroju – turpina izdot rīkojumus, it kā tie joprojām esot aktuāli," - raksta finansists.

Rakstā Soross dalās pakāpeniskā ES glābšanas receptē.

"Pirmais solis, lai pasargātu Eiropu no ienaidniekiem, gan no iekšējiem, gan no ārējiem, ir atzīt draudu apmēru, ko tie rada. Otrais – atmodināt guļošo proeiropeisko vairākumu un mobilizēt to vērtību aizstāvēšanai, uz kurām tika balstīta ES," - raksta finansists.

"Nedz mūsu līderi, nedz parasti pilsoņi nesaprot, ka šobrīd iestājas izšķirošs brīdis," - piebilda viņš.

Pasaulē Sorosam ir "revolūciju" finansētāja reputācija. Sorosa fondus vairākkārt apsūdzējuši varas maiņas organizēšanā vairākās valstīs. Miljardieris nenoliedz, ka viņa nauda tostarp palīdzējusi sarīkot pirmo "oranžo revolūciju" Ukrainā 2004. gadā un Eiromaidanu.

Latvijā Sorosu aicināja pasludināt par personu non grata par pretvalstisku darbību un "aizliegt iespēju tērēt Sorosa naudu" republikā. Pērn izskanēja skandāls sakarā ar iespējamo Latvijas neatkarīgo mediju finansēšanu ar Sorosa fondu līdzekļiem.

Ziņu lente
0