Politika

Iztiks bez Gobzema: KPV LV turpinās koalīcijas pārrunas

© Photo Ieva Ābele, SaeimaАлдис Гобземс
Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Vējonis ir pat gatavs apstiprināt kandidātu, kuram nebūs vairākuma, – taču tas varētu arī nebūt nepieciešams, jo KPV LV piekrita turpināt pārrunas ar "koalīcijas kodolu".

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Ceturtdienas, 3. janvāra sēdē KPV LV frakcija pieņēma lēmumu turpināt valdības veidošanas pārrunas, raksta lsm.lv.

Viens no partijas līderiem, bijušais premjera kandidāts Aldis Gobzems paziņoja, ka atsakās no iekšlietu ministra amata topošajā valdībā.

Празднование Нового года - Sputnik Latvija
Pasaka par stikla kalnu: kādēļ Kariņš dzer par Gobzema veselību

Tāpat Gobzems uzsvēra, ka nebalsos par Ministru Kabinetu, kuru veido "Jaunā Vienotība".

Partija liek turpināt pārrunas, kaut gan izvirzīja piecas prasības, kuras šobrīd netiek atklātas. Prasības nodotas tā dēvētajām koalīcijas kodola partijām – "Jaunajai Vienotībai", Jaunajai konservatīvajai partijai, apvienībai "Attīstībai/Par!" un Nacionālajai apvienībai.

Iepriekš Aldis Gobzems aicināja partijas biedrus neatbalstīt "Jaunās Vienotības" valdību, savukārt Artuss Kaimiņš pauda pretēju viedokli.

Var arī bez vairākuma

Iepriekš prezidents Raimonds Vējonis LTV intervijā paziņoja, ka ir gatavs dot iespēju izveidot valdību kandidātam, kuram nebūs vairākuma atbalsta, taču kandidātam divu nedēļu laikā būs jāpierāda, ka viņš spēs savākt vairāk nekā pusi deputātu balsu.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Uzskrējām uz sēkļa: Kariņš ir pret Gobzemu, bet KPV LV citu neizvirzīs

Lai izveidotu Ministru Kabinetu, nepieciešams vairāk nekā 50 parlamentāriešu balsu. Ja neskaita KPV LV, koalīcijas kodolam ir tieši pussimts balsu.

Vējonis uzskata, ka pēc Jaunā gada konsultācijas kļuvušas mundrākas, un janvārī var tikt izveidota valdība. Ilgo koalīcijas veidošanos viņš saista ar to, ka vēlētāji sākuši pieprasīt reālus darbus no saviem pārstāvjiem.

Kariņa mēģinājums

Šobrīd valdību cenšas izveidot "Jaunā Vienotība" – partija ar vismazāko pārstāvniecību Saeimā.

Par jauno premjeru varētu kļūt eirodeputāts Krišjānis Kariņš. Viņa kandidatūra publiski izskanēja 11. decembrī, pēc tam, kad valdību nespēja izveidot nedz Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas, nedz Aldis Gobzems no KPV LV, savukārt Artis Pabriks no "Attīstībai/Par!" pats atteicās no šādas iespējas.

Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Vai tiešām tā ir labāk: Latvija jau 85 dienas ir bez valdības

Kariņš 17. decembrī piedāvāja izveidot piecu partiju koalīciju, aiz borta atstājot  ZZS un "Saskaņu", un sadalīt ministru krēslus vienlīdzīgi. Partijas piekrita un sāka piedāvāt savus ministru kandidātus.

Partija KPV LV izvirzīja IeM vadītāja amatam Aldi Gobzemu, taču Kariņš atteicās apstiprināt viņa kandidatūru Toreiz KPV LV līderis Artuss Kaimiņš paziņoja, ka partija atteiksies no Gobzema izvirzīšanas, tika ja jaunajā Ministru Kabinetā neiekļūs esošie ministri. Pārrunas nolēma turpināt jaunajā gadā.

Ziņu lente
0