Politika

Ķīna pieprasījusi no ASV anulēt Huawei finanšu direktores aresta pieprasījumu

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas Ārlietu ministrija izteikusi striktus iebildumus ASV diplomātam jautājumā par kompānijas Huawei finanšu direktores aizturēšanu Kanādā.

RĪGA, 10. decembris — Sputnik. ASV vēstnieks Ķīnā Terijs Brensteds ieradies ĶTR Ārlietu ministrijā, kur viņam izteikts stingrs protests sakarā ar kompānijas Huawei finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā pēc Savienoto Valstu prasības, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Atzīmēts, ka Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Le Juičens nodevis ASV diplomātam prasību nekavējoties anulēt Vaņdžou aresta pieprasījumu.

© REUTERS / Alexander BibikHuawei Technologies finanšu direktore Mena Vaņdžou
Ķīna pieprasījusi no ASV anulēt Huawei finanšu direktores aresta pieprasījumu - Sputnik Latvija
Huawei Technologies finanšu direktore Mena Vaņdžou

Iepriekš vēstīts, ka 1.decembrī Kanādas varasiestādes aizturēja Ķīnas kompānijas Huawei Technologies dibinātāja meitu – uzņēmuma finanšu direktori Menu Vaņdžou. ASV pieprasīja viņas ekstradīciju, jo uzņēmuma amatpersona tiek turēta aizdomās par ASV tirdzniecisko sankciju pārkāpumiem.

Iepriekš Ķīnas vēstniecība Kanādā norādīja, ka Menas Vaņdžou aizturēšana ir rupjš cilvēktiesību pārkāpumus un pauda protestu gan ASV, gan Kanādai.

ĶTR Ārlietu ministrijas oficiālais parstāvis Gens Šuans paziņoja, ka Kanāda un ASV līdz šim nav iesniegušas pierādījumus, kuri apliecinātu šo valstu likumu pārkāpumus, ko izdarījusi Mena Vaņdžou.

Novembra beigās, kā vēsta RT, amerikāņu avīze The Wall Street Journal publicēja rakstu, kurā apgalvots: ASV administrācija pieliek vērā ņemamas pūles, lai pārliecinātu sabiedrotos atteikties no Ķīnas telekomunikāciju kompānijas Huawei produkcijas izmantošanas. Izdevuma informācijas avots norādīja, ka ASV ir īpaši nobažījušās par Huawei tehnoloģiju izmantošanu valstīs, kur atrodas ASV bruņotie spēki.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Krievija ir sašutusi par ASV uzbrukumiem Huawei

Raksta autors precizēja: ASV pārstāvji apgalvo, ka Ķīnā ražotās iekārtas var radīt kiberdrošības riskus, un sola atbalstu alternatīvu sakaru iekārtu iegādē.

Augustā ASV Demokrātiskā partija aicināja savas frakcijas locekļus, kuri piedalījās Kongresa starpvēlēšanās, atteikties no konkrētu zīmolu viedtālruņu lietošanas. To vidū ir arī tādas ĶTR kompānijas kā Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology un Dahua Technology.

Ķīnas korporācijas Huawei vadošā menedžera arests Kanādā vēlreiz spilgti apliecina ASV virsvaldības politiku, kam laiks pielikt punktu, norādīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta RIA Novosti.

"Kā noprotu, viņa aizturēta Kanādā pēc Savienoto Valstu pieprasījuma tāpēc, ka šai kompānijai ir bizness Irānā. Ar ASV likumu tas ir aizliegts, taču kāds tam sakars ar Ķīnu? Kāds tam sakars ar kompāniju Huawei? Tā ir ļoti augstprātīga, valdnieciska politika, ko neviens nepieņem. Tā jau rada nepatiku pat ASV tuvāko sabiedroto vidū. Tam ir jāpieliek punkts," – teica Lavrovs sarunā ar žurnālistiem.

Ziņu lente
0