Politika

Brisele ir gatava konfliktēt ar Romu naudas dēļ

CC BY 2.0 / Ewan Topping / Itālijas un ES karogi. Foto no arhīva
Itālijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība pieprasa no Romas "pārskatīt" budžeta projektu, kurš atbilstoši jaunajām, ne īpaši optimistiskajām ekonomiskajām prognozēm, izskatās gandrīz kā "noziegums".

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Eiropas Savienība negrasās meklēt kompromisus un piekāpties Itālijas valdībai savās pretenzijās pie "pārāk deficītā" budžeta projekta. Savienības valstis raizējas, ka tām nāksies sniegt Romai steidzamu finanšu palīdzību, portālā Sputnik Igaunija stāsta Aleksejs Toms.

ĶTR karogs - Sputnik Latvija
Politika
Brisele tur aizdomās ES valstis par "separātiskām" pārrunām ar Pekinu

"Mani uztrauc pats vārds "kompromiss"," pateica žurnālistiem komisārs Pjērs Moskovisi sakarā ar Eiropas Komisijas rudens ekonomiskās prognozes publicēšanu 8. novembrī 2018. gadam. Briseles cerības par esošā un divu sekojošo gadu panākumiem izrādījušās diezgan pieticīgas, savukārt komentāri atturīgi pesimistiskas. "Nekādu pārrunu šajā lietā nevar būt", piebilda komisārs.

Briseles prognoze sakarā ar Romas sagatavoto valsts budžeta projekta izvērtēšanu, kurš, līdzīgi visu pārējo ES valstu budžetu projektiem, tiek saskaņots ar Eiropas Komisiju, saka, ka Itālijai 2019. gadā draud 2,9% budžeta deficīts, savukārt 2020. gadā – 3,1%. Un tas jau ir acīmredzami vairāk par Stabilitātes un izaugsmes paktā noteikto pieļaujamo deficītu 3% apmērā.

Igaunijai, piemēram, starpība starp izdevumiem un ienākumiem 2019. gadā sastādīs 0,5%, savukārt 2020. gadā – vien 0,2%. Tiesa, Igaunijas budžeta projekta sastādītāji balstījās uz to, ka IKP izaugsme sasniegs 3%, taču Eirokomisija nesola Tallinai vairāk par 2,8%.

Roma pastiprinājusi Eiropas galvassāpes

Itālijā nesenajās vēlēšanās uzvarējušie "Ziemeļu līgas" un "Piecu zvaigžņu kustības" spēki ne īpaši patīk Briselei, kura neoficiālā līmenī dēvē jauno Romas koalīcijas valdību par populistisku. Savukārt oficiālā līmenī atsakās apstiprināt viņu iesniegto budžeta projektu. Itāļi grasās samazināt nodokļus un "koriģēt" iepriekš ieplānoto pensiju samazināšanu.

Latvijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Mamikins: Latvijai paliks karogs un himna, pārējo lems Brisele

Itālijas "faktors" kļuva par vienu no Briseles ekspertu šaubu aspektiem par ES ekonomiku augsto izaugsmes tempu iespējamību. Prognozētā IKP pieauguma robežas svārstās no Eiropas rekorda rādītājiem 4,5-4,9% Maltas un Īrijas gadījumā līdz 1,2%, kurus ES sola Lielbritānijai pēc tās izstāšanās no Savienības nākamā gada martā.

Tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu ar tā vēl neparedzami vērienīgajām sekām globālajā ekonomikā atrodas ES ekonomikas risku saraksta augšgalā, jau minētais Brexit seko ar otro kārtas numuru, savukārt Itālijas skandalozais budžets pārliecinoši ieņēmis trešo pozīciju.

Ziņu lente
0