Politika

"Saskaņa" un KPV LV pastāstīja par draudiem palikt ārpus koalīcijas

© Sputnik / Sergey MelkonovПодсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге
Подсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministra amata kandidāti no "Saskaņas" un KPV LV partijām Vjačeslavs Dombrovskis un Aldis Gobzems komentēja gaidāmās koalīcijas veidošanas pārrunas pēc Saeimas vēlēšanām.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Jauno Latvijas valdību nedrīkst veidot bez partijas "Saskaņa", uzskata šī politiskā spēka premjerministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis. Ja valdībā neiekļūs KPV LV, tad Saeimā parādīsies "tāda koalīcija, kādu Latvijas parlaments vēl nav pieredzējis", paziņoja šīs partijas premjera kandidāts Aldis Gobzems Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

Jaunajā Saeimā ievēlētās partijas šodien, 8. oktobrī, sāks konsultēties par sadarbību pēc vēlēšanām. Sākumā partijās notiks sanāksmes, kurās tiks apspriesti vēlēšanu rezultāti, pēc tam viņi sāks pārrunas par valdības veidošanu ar citiem politiskiem spēkiem. Par gatavību uzņemties pārrunu iniciatīvu valdības veidošanā paziņoja KPV LV un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kuras ieguva vislielāko balsu skaitu labēji centrisko partiju vidū.

Saskaņā ar provizoriskajiem CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā – Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru. Tādējādi, pēc vēlēšanu rezultātiem, "Saskaņa" saņem 23 deputātu vietas Saeimā, KPV LV un JKP – 16, "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK – 13, ZZS – 11, "Jaunā Vienotība" – 8.

Dombrovskis: "sarkanās līnijas" ir nepieņemamas

Partijas "Saskaņa" premjerministrs amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis ir gatavs stāties rīcībspējīgas mazākuma valdības vadībā. Pēc viņa sacītā, būtu likumsakarīgi, ja valsts prezidents Raimonds Vējonis uzticētu valdības veidošanu partijai, kura uzvarējusi vēlēšanās.

"Man morāli ir nepieņemama "sarkano līniju" novilkšana attiecībā pret cilvēkiem, kuri nobalsojuši par citu partiju, jo Latvijas simtgadē ir jādomā par cilvēku apvienošanu, nevis par sašķelšanu," — uzsvēra Dombrovskis.

Viņš uzskata, ka jauno valdību nedrīkst veidot bez "Saskaņas", un "sarkanās līnijas" valdības veidošanas procesā – tas ir strupceļš.

Viņa viedoklim piekrīt arī partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" viņš pateica, ka šaubās, ka tuvākajā laikā izdosies izveidot jaunu valdību bez "Saskaņas".

"Es pieļauju, ka bez "Saskaņas" jaunā valdība netiks izveidota līdz jaunā gada sākumam," pateica viņš.

Saeimai varētu parādīt īstu opozīciju

Ja jaunās valdības veidošanā tajā neiekļūs KPV LV, tad Saeimā parādīsies "tāda opozīcija, kādu Latvijas parlaments vēl nav pieredzējis", paziņoja KPV LV premjera kandidāts Aldis Gobzems.

Viņš sola, ka opozīcija tādā gadījumā darbosies ļoti aktīvi.

Gobzems atgādināja, ka šajās vēlēšanās vēlētājs devis skaidru signālu par to, ka vēlas redzēt Latvijas politikā jaunas sejas un pieprasa pārmaiņas. "Tāpēc ir grūti iedomāties, ka savulaik pie varas esošās partijas šādu signālu valdības veidošanas procesā ignorētu," pārliecināts viņš.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Latviete pastāstīja, par ko balsoja Lielbritānijā un Īrijā

Gobzems uzskata par iespējamiem ne mazāk kā sešus jaunās valdības modeļus – ar un bez KPV LV dalības.

"Saskaņas" parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņoja LETA, ka kuluāros pēc vēlēšanām tiek izteiktas dažādas versijas, taču, visticamāk, jaunajā Saeimā sadarbosies "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!" un JKP, piedāvājot pievienoties VL-TB/LNNK. Tādējādi, KPV LV varētu palikt opozīcijā.

Saskaņā ar aptauju, šobrīd valdības veidošanas pārrunās netiek plānots iesaistīt vēlēšanās uzvarējušo "Saskaņu". Tādējādi pārrunās var piedalīties JKP, KPV LV, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai" — "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Attīstībai/Par!", Zaļo un zemnieku savienība un "Jaunā Vienotība".

Ziņu lente
0