Politika

Vācija sāk nosūtīt bēgļus atpakaļ uz ES valstīm

© Sputnik / Сергей Строителев / Pāriet pie mediju bankasМигранты с Ближнего Востока в Стамбуле
Мигранты с Ближнего Востока в Стамбуле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācija nosūtīs atpakaļ uz Pireneju pussalu imigrantus, kuri reģistrējušies pie spāņiem, bet pēc tam devušies tālāk uz Vāciju. Šis lēmums pieņemts atbilstoši līgumam ar Spāniju.

RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Vācija parakstījusi ar Spāniju vienošanos par imigrantu "atgriešanu", kuri nokļuvuši Vācijā caur Pireneju pussalu. No 11. augusta vācieši apturēs šos imigrantus uz robežas un sūtīs atpakaļ uz Spāniju, — tā šogad kļuvusi par galveno kanālu, pa kuru bēgļi nokļūst Eiropā, vēsta Sputnik Igaunija.

Bēgļi - Sputnik Latvija
The Local: kam ticis visvairāk bēgļu

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, pie Spānijas krastiem 2018. gadā piestājuši gandrīz 30 tūkstoši cilvēku – vairāk nekā nokļuvuši līdz Itālijai un Grieķijai kopā. No Spānijas imigranti pāri Francijas robežai dodas uz citām ES valstīm. Īpaši viņi vēlas nokļūt Vācijas teritorijā. ES piešķīrusi Spānijai vēl 3 miljonus eiro darbam ar imigrantiem. Tādējādi kopš 2014. gada šiem mērķiem piešķirtā palīdzība sasniegusi gandrīz 692 miljonus eiro.

Jūnijā Vācijas kanclere Angela Merkele un Spānijas premjers Pedro Sančess panāca vienošanos par imigrantu atgriešanas mehānisma izveidi.

Vācija apturēs nelūgtos viesus pie Austrijas robežas un sūtīs uz Spāniju, ja izdosies pierādīt, ka šie cilvēki jau iesnieguši lūgumu par patvēruma piešķiršanu. Imigrantus plānots nosūtīt atpakaļ 48 stundu laikā uz Berlīnes rēķina, taču Vācija neuzņemsies saistības organizēt izraidītajām personām eskortu, paskaidroja izdevums Euractiv, atsaucoties uz Vācijas Iekšlietu ministrijas amatpersonu. Bērnus, kuri nonākuši pie robežas bez pavadības, valsts nenosūtīs atpakaļ.

Berlīne cer noslēgt līdzīgas vienošanās ar Grieķiju un Itāliju. Merkeles valdība sabiedrības un politisko sabiedroto spiediena ietekmē maina attieksmi pret imigrantiem un cenšas padarīt valsti mazāk pieejamu cilvēku pieplūdumam no ārienes, vēsta Sputnik Igaunija autors Aleksejs Toms.

Беженцы в Европе, архивное фото - Sputnik Latvija
Ungārijas premjerministrs nosaucis bēgļus par "musulmaņu iebrucējiem"

Viņš uzskata, ka vāciešu nodoms izraidīt pēc iespējas lielāku skaitu nelūgtu viesu, kuri nelikumīgi ieradušies Vācijā no citām ES valstīm, ietekmēs arī Baltijas valstis. Liela daļa patvēruma meklētāju, kuri nonākuši Baltijas jūras austrumu krastā saskaņā ar ES kvotām, jau paspējusi pārvākties uz Vāciju.

Iepriekš Brisele apstiprināja ES valstu tiesības nosūtīt "pārbraucējus", kuri pretēji noteikumiem mainījuši mītnes valsti, atpakaļ uz valstīm, kuras viņus uzņēmušas saskaņā ar kvotām. Taču līdz šim vācieši neizmantoja savas tiesības tādējādi atbrīvoties no daļas iebraucēju.

Ziņu lente
0