Politika

Eirodeputāts: Latvija ātri "pārausies", ja Krievija un ASV uzlabos attiecības

© Sputnik / Sergey MelkonovМирослав Митрофанов на акции в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года
Мирослав Митрофанов на акции в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu elite var ļoti ātri mainīt attieksmi pret Krieviju un visu krievisko, ja Maskavas un Vašingtonas attiecības virzīsies pozitīvā gultnē, uzskata Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Latviešu elite veidos citādas attiecības ar Krieviju, ja mainīsies Maskavas un Vašingtonas attiecības, paziņoja Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas, partijas "Latvijas Krievu savienība" līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs intervijā Rubaltic.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV līdera Donalda Trampa tikšanās - Sputnik Latvija
"1-0 Putina labā": samits Helsinkos radījis paniku latviešu elites aprindās

Politiķis uzskata, ka patlaban Krievijas un Latvijas attiecībās sasniegts tāds līmenis, ka pozitīvām izmaiņām tajās vajadzīgs vesels pasākumu komplekss. Pie tam Maskavas un Rīgas dialoga veidošanā ļoti svarīgs ir ārpolitiskais fons, tas ir, Krievijas un ASV attiecības.

"Redziet, latviešu elite labi jūt spēku, un vismaz veidos citādas attiecības ar Krieviju, ja mainīsies attiecības Krievijas un ASV starpā," – teica Mitrofanovs.

Viņš atzīmēja, ka latviešu elite vienmēr ir bijusi gatava "pārauties". Cita starpā tas skar arī 1940. gada notikumus, kad Latvija iekļāvās PSRS sastāvā.

"Kad bija izdevīgi mainīt orientāciju un paklanīties spēcīgākajiem, Latvijas varasvīri to vienmēr ir darījuši. Pēc tam bija 50 gadus ilgais padomju periods, kad bija vērojama latviešu elites un padomju varas mijiedarbība bez jebkādiem konfliktiem. Bet 90. gadu sākumā tie paši cilvēki krasi un pilnīgi pārorientējās uz tuvināšanos Rietumiem un pāreju krieviem un Krievijai nedraudzīgās pozīcijās," – atgādināja eirodeputāts.

Ja starptautiskā konjunktūra mainīsies, notiks jauns lēciens, ir pārliecināts Mitrofanovs.

"Un daudzi būs pārsteigti, kā gan cilvēki, kuri vēl nesen tik ļoti ienīda visu, kas saistīts ar krieviem un Krieviju, ir pilnībā mainījuši savu attieksmi," – uzskata politiķis.

Pēc PSRS sabrukuma un republikas iestāšanās ES un NATO Latvijas valdība cenšas distancēties no padomju pagātnes un nostāda Maskavu "agresora" lomā; iedzīvotāju pārliecināšanas metodes bieži vien absolūti neatbilst demokrātijas principiem, nonāk līdz politiķu atklāti rusofobiem izteikumiem, Krievijas apsūdzēšanai par propagandu, līdz mediju ierobežošanai un Krievijas pilsoņu "melnajiem sarakstiem".

Spiedienu jūt arī krievu valoda. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas programma paredz līdz 2021. gadam pārvest uz mācībām latviešu valodā visas mazākumtautību skolas. Krievu valodā būs iespējams mācīties tikai literatūru, kā arī ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. Pat privātajās augstskolās tiek aizliegtas studijas krievu valodā.

Jānis Iesalnieks - Sputnik Latvija
"Rusofobs" ir tas, kurš ienīst krievus: Iesalnieks atbildēja Ļimonovam

Cita starpā Latvijā saglabājies nepilsonības institūts. Nepilsoņi ir bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības iegūšanas palikuši Latvijā, taču viņu senči nav dzīvojuši republikā līdz 1940. gadam. Pārsvarā tie ir krievvalodīgie. Nepilsoņi ir Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji ar ierobežotām tiesībām. Patlaban Latvijā dzīvo aptuveni 250 tūkstoši nepilsoņu.

Krievija jau vairākkārt centusies piesaistīt starptautisko organizāciju, piemēram, EDSO uzmanību krievvalodīgo stāvoklim Latvijā un citās Baltijas valstīs. Krievijas ĀM aicina Baltijas valstis likvidēt kaunpilno nepilsonības institūtu.

Ziņu lente
0