Politika

ASV izstāsies no ANO Cilvēktiesību padomes

CC BY-SA 2.0 / Patrick Gruban / UN General AssemblyГенеральная Ассамблея ООН
Генеральная Ассамблея ООН - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona paziņoja, ka neatgriezīsies struktūrā, kamēr tā netiks reformēta.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. ASV izstājas no ANO Cilvēktiesību padomes, paziņoja ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija speciālā preses konferencē ar Valsts departamenta vadītāju Maiku Pompeo, vēsta Sputnik Lietuva.

"Mēs speram šo soli, jo mūsu uzticība (cilvēktiesību ievērošanai – red.) neļauj mums būt par daļu liekulīgas organizācijas, kas pārvērš cilvēktiesības par izsmiekli," — citē Heiliju RIA Novosti.

Taču Heilija uzsvēra, ka Vašingtona neatkāpjas no uzticības cilvēktiesību ievērošanai. Tāpat viņa paziņoja, ka ASV varētu atgriezties ANO CP, ja tiks veikta šīs organizācijas reforma.

Savukārt Pompeo paziņoja, ka organizācija neaizstāv cilvēktiesības, bet gan slēpj to pārkāpumus, un nosauca to par "liekulīgu". Turklāt valsts sekretārs atkārtoja ASV prezidenta Donalda Trampa vārdus par to, ka ANO CP ir "milzīgs ANO kauna avots", jo tās sastāvā ietilpst valstis, kuras ir galvenās pārkāpējas.

ANO karogs - Sputnik Latvija
ASV iekļāvušas sarakstā valstis, kuras neatbalsta to viedokli ANO Ģenerālajā Asamblejā

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs vēlētos, lai ASV paliek ANO Cilvēktiesību padomē, paziņoja viņa pārstāvis Stefans Dužariks. Savukārt ANO cilvēktiesību augstākais komisārs Zeids Rāds al Huseins nosauca ASV lēmumu par "apbēdinošu – pat par pārsteidzošu — ziņu".

Šādu Vašingtonas soli nosodīja arī starptautiskā tiesību aizsardzības organizācija Human Rights Watch (HRW). Pēc tās pārstāvju domām, ASV politika kļūst savtīga, savukārt Izraēlas aizstāvēšana kļūst par Baltā nama pirmās kārtas prioritāti.

ASV dalība Cilvēktiesību padomē beidzas 2019. gada beigās. Esošā ASV valdība vairākkārt kritizējusi ANO CP par "aizspriedumainu attieksmi" pret Izraēlu un negatīvi attiecās pret to, ka šajā organizācijā ietilpst Venecuēla, Ķīna un Kuba.

Ziņu lente
0