Politika

Vācijā pieprasa izraidīt ASV vēstnieku

© REUTERS/StringerASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels
ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skandāls vācu medijos izcēlies pēc amerikāņu diplomāta izteikumiem par to, ka Eiropas konservatīvajām partijām Eiropā vajadzīgs Vašingtonas atbalsts.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Vācu politiķi nākuši klajā ar aicinājumu izraidīt no Vācijas ASV vēstnieku Ričardu Grenelu sakarā ar viņa viedokli par nepieciešamību atbalstīt konservatīvos spēkus Eiropā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Iepriekš ASV vēstnieks intervijā ultralabējam amerikāņu portālam Breitbart pavēstīja, ka Donalda Trampa uzvara iedvesmojusi konservatorus visā Eiropā. Pie tam kā piemēru Grenels pieminēja Austrijas kancleru Sebastianu Kurcu un paziņoja: eiropiešu konservatorus nepieciešams iedvesmot arī turpmāk.

Intervija radīja skandālu vācu presē, jo tādējādi amerikāņu diplomāts ir pārkāpis nerakstīto etiķeti — tā liedz vēstniekiem paust politisku atbalstu jebkādai partijai mītnes zemē. Grenela intervija tiek uzskatīta par Vācijas valdības kritiku.

Īsa misija Vācijā

Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas bijušais līderis Martins Šulcs uzskata, ka amerikāņu diplomāta izteikumiem starptautiskajās attiecībās nav precedenta, jo ASV vēstnieks nevis ieņēmis neitrālu pozīciju Vācijas iekšpolitiskajos jautājumos, bet gan uzstājies kā labējā politiskā novirziena pārstāvis.

Krievijas vēstniecība Lietuvā - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts dome: Viļņa pārrēķinājusies savā vēlmē iedzelt Maskavai

"Es ceru, ka Grenela kunga uzturēšanās vēstnieka statusā būs īsa," — norādīja Šulcs.

Pazīstamo sociālistu atbalstīja arī Kreiso partijas līdere Sāra Vāgenknehta. Viņa uzskata: ka Grenels var izlemt, kam nākt pie varas Eiropā, viņam nav vietas kā ASV vēstniekam Vācijā.

Arī Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss bija spiests reaģēt uz ASV vēstnieka izteikumiem, kuri radījuši vētrainu reakciju Vācijas sabiedrībā.

"Es, protams, ņēmu vērā minētos izteikumus un kritiku, kas izskanējusi šajā sakarā," — žurnālistiem teica VFR ĀM vadītājs un atgādināja, ka trešdien Grenelam plānota tikšanās ar Vācijas ĀM valsts sekretāru Andreasu Mihaelu.

"Pilnīgi noteikti ir daudz apspriežamu jautājumu," — uzsvēra Māss.

Vēstniekam ir viedoklis

ASV un Vācijas attiecības joprojām ir ļoti spēcīgas, uzskata ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Hetera Nauerte.

Президент РФ В.Путин и премьер-министр РФ Д.Медведев на военном параде в честь 73-й годовщины Победы в ВОВ - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Paldies, nevajag". Rietumi iesaka Krievijai atteikties no zemēm un armijas
"Vēstniekiem ir tiesības paust savu viedokli. Viņi ir Baltā nama pārstāvji, vienalga, vai tā būtu tagadējā administrācija vai citas administrācijas, un mēs dzirdam, ka viņi pauž savu viedokli. Dažkārt cilvēkiem šis viedoklis var patikt vai nepatikt. Pastāv arī vārda brīvība. Neatkarīgi no tā, vai jums tas patīk, dažkārt vēstnieki mēdz tā izteikties," — preses sekretāre komentēja skandālu, kā prata.

Tiesa, žurnālistiem viņa apgalvoja, ka ASV neatbalsta nekādas atsevišķas partijas, bet pauž atbalstu valstīm, kuras pašas izlemj, par ko tām balsot.

"Es domāju, ka vēstnieks Grenels uzsvēra, ka Eiropā ir dažas partijas un kandidāti, kam darbs sokas labi," — uzskata Nauerte.     

Ziņu lente
0