Politika

Lembergs: aktīvistu aresti atgādina Staļina laikus

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bilingvālās izglītības atcelšana skolās un to aktīvistu apcietināšana, kuri protestē pret šo lēmumu, novedīs vien pie tā, ka nacionālisti zaudēs balsis Saeimas vēlēšanās, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Iknedēļas preses konferences gaitā Ventspils mērs Aivars Lembergs pauda savu viedokli par partiju iespējām gaidāmajās Saeimas vēlēšanās un par visu skolu pāriešanu uz mācībām latviešu valodā.

Preses konferences gaitā Lembergs pieminēja politisko aktīvistu Vladimira Lindermana un Aleksandra Gapoņenko arestu un atzīmēja, ka tas atgādinot Staļina laikus, kad par lieku vārdu varēja aizsūtīt uz nometnēm.

"Vienīgais, ko ar tādu var panākt, ka tie cilvēki kļūst par varoņiem kaut kādas daļas sabiedrības acīs, "mocekļiem", vārdu sakot. Ja ir pierādījumi, tad tie nedrīkst būt par "mutes palaišanu", jo tas tad atgādina citu režīmu, kad "palaida muti", un tevi uz "lageri" aizsūtīja, bet ja tas bija 38. gadā, tad pat tik daudz neapgrūtināja sūtīt kaut kur," — pateica Lembergs.

Tāpat Ventspils mērs pastāstīja, kāds, pēc viņa domām, apmēram būs spēku sadalījums gaidāmajā Saeimā.

Kā atzīmē Lembergs, spriežot pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām, Latvijas Krievu savienība saņems ap 1% vēlētāju balsu, un tas, pēc viņa domām, ir labi, jo vēlētājs parādīja, ka radikāļus neatbalsta. "Saskaņai" toreiz bija ap 24% balsu. Tas pierāda, ka tauta neatsaucas uz radikāliem aicinājumiem.

Pēc politiķa domām, gaidāmajās vēlēšanās "Saskaņa" iegūs vēl vairāk balsu.

ABLV - Sputnik Latvija
Lembergs novēlēja Latvijai nenomirt no bada bez Krievijas naudas

"Tas atkarīgs no viņu kampaņas, kas būs viņu kandidāts, vai tas būs Nils Ušakovs, vai kāds "X", bet ja viņu kampaņa būs līdzīga iepriekšējai, tad viņiem vajag iegūt 4-5%, varbūt pat procentu vairāk, nekā iepriekšējās vēlēšanās. Jo krieviski runājošais pilsoņu kopums būs konsolidētāks un mazāk balsos par pārējām partijām," — pateica Lembergs.

Pēc Lemberga domām cilvēki nemīl nacionālistus-populistus, jo vērtē nevis pēc vārdiem, bet gan pēc reālām darbībām. Politiķis ir pārliecināts, ka vairāk par 10% nacionālistu bloks nesaņems.

Tāpat viņš atzīmēja, ka četriem gadiem aizritot kopš pēdējām Saeimas vēlēšanām daudz kas mainījies. Tostarp, Latvijā faktiski ir likvidētas mazākumtautību skolas – mērs, pret kuru Lembergs uzstājies vairākkārt.

Lembergs ir pārliecināts, ka skolu pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā ne pie kā nenovedīs.

Tāpat Ventspils mērs atzina, ka daļa Latvijas sabiedrības, lai vai kā to nenoliegtu politiķi, ir "abižojušies" uz jauno valdību.

"Tas, ka viena daļa sabiedrības jūtas atstumta, izstumta, "abižota", pazemota, tas ir fakts. Aiziet uz kādu krievvalodīgo skolu uz pasākumu, kad izpilda himnu," — atzīmēja Lembergs.

Ziņu lente
0