Politika

ASV valsts sekretāra posteni ieņēmis Maiks Pompeo

© REUTERS / LEAH MILLISASV valsts sekretāra posteni ieņēmis Maiks Pompeo
ASV valsts sekretāra posteni ieņēmis Maiks Pompeo - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra postenī Senāts apstiprinājis bijušo Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktoru Maiku Pompeo.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. ASV Senāts apstiprinājis valsts sekretāra postenī Maiku Pompeo. Par viņa kandidatūtu balsoja 57 štatu pārstāvji no 100, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš bijušo CIP direktoru atbalstīja Senāta Ārlietu komiteja — tikai ar divu balsu pārsvaru demokrātu pretestības rezultātā. Otrajā balsojumā par Pompeo nobalsoja 11 no 20 komisijas locekļiem (tās sastāvā ir 11 republikāņi un 10 demokrāti).  Viņš ir pirmais kandidāts vēsturē, kurš apstiprināts postenī ar tik nelielu balsu pārsvaru.

Государственный секретарь США Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps atlaidis Reksu Tillersonu no ASV valsts sekretāra amata

Pēc apstiprināšanas Senātā kandidātam atliek nodot zvērestu. Pēc tam viņš sāk pildīt savus pienākumus valsts sekretāra postenī. De facto Pompeo jau nodarbojas ar diplomātisko darbu, lai arī formāli Valsts departamenta vadītāja pienākumus pilda valsts sekretāra vietnieks Džons Sallivans.

Informācijas avots Krievijas Ārlietu ministrijā pastāstīja RIA Novosti, ka Pompeo pārrunas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu notiks jau 21. maijā Buenosairesā, kur notiks "divdesmitnieka" valstu samits. Konkrētas vienošanās par tikšanos ar ASV valsts sekretāru vēl nav, precizēja aģentūras sarunbiedrs.

Aizvadītajā nedēļā Pompeo tikās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu īsi pirms gaidāmās ASV un KTDR vadītāju tikšanās.

Jaunais valsts sekretārs

Maiks Pompeo ir Hārvardas absolvents. Pirms stāšanās valsts dienestā viņš strādāja par juristu, nodarbojās ar iekārtu piegādēm naftas atradnēm.

2011.-2017. gg. viņš pārstāvēja Kanzasas štatu ASV Kongresā, strādāja izlūkošanas, enerģētikas un tirdzniecības komitejās. Tāpat viņš bija speciālās komisijas loceklis, kas izmeklēja teroraktu Bengazi pilsētā Lībijā, kura rezultātā uzbrukumā ASV konsulātam gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā Kristofers Stīvenss.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons - Sputnik Latvija
Rekss Tillersons: "Ziemeļu straume 2" grauj Eiropas drošību

No 2017. gada janvāra līdz 2018. gada martam ieņēma Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktora posteni.

Senātā Pompeo apstiprināja, ka atbalsta administrācijas stingro kursu attiecībās ar Krieviju, Irānu, KTDR un Sīriju, taču pie tam iebilda pret apgalvojumu par viņa agresīvo nostāju.

Pompeo paziņoja, ka plāno izmantot visus iespējamos instrumentus, lai ietekmētu Maskavu, tostarp sankcijas, diplomātu izraidīšanu, ASV armijas un kodolspēku nostirpināšanu, kā arī "drosmīgu jauniešu apbruņošanu, kuri pretojas Krievijas ekspansijai Ukrainā un Gruzijā".

"Šis saraksts ir daudz garāks, un esmu pārliecināts, ka man būs iespēja to papildināt," — viņš apgalvoja senatoriem.    

Ziņu lente
0