Politika

Maskava atklājusi starp izsūtītajiem diplomātiem esošo izlūku skaitu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин
Председатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins ticies ar resora darbiniekiem, kuri pametuši ārvalstis Krievijas diplomātu masveida izsūtīšanas ietvaros.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. No rietumvalstu izsūtītajiem 152 Krievijas diplomātiem trīs ir Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (ĀID) pašreizējie darbinieki. 

"Starp 152 diplomātiskajiem darbiniekiem, kuri bija spiesti Lielbritānijas provokatīvo darbību rezultātā pamest savas darba vietas Krievijas ārzemju iestādēs, bija trīs pašreizējie dienesta darbinieki, ar kuriem ĀID direktors Sergejs Nariškins šodien sarunājās," – RIA Novosti citēja iestādes paziņojumu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstīja, ar ko var beigties diplomātiskais karš

Krievijas diplomātu izsūtīšanu no Krievijas ārvalstu iestādēm Nariškins kvalificēja kā terorisma atbalstu. Viņš norādīja, ka KF diplomātu izsūtīšanas rezultātā pasliktināsies informācijas apmaiņa drošības jautājumos un radīsies šķēršļi specdienestu sadarbībai terorisma apkarošanas jomā.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs diplomātu izsūtīšanu par nebijušu provokāciju.

"150 Krievijas diplomātu izsūtīšana no aptuveni 30 valstīm ar absolūti izdomātu ieganstu, — tā ir nebijusi provokācija, kam nav nekā kopēja ar starptautiskās sadarbības veicināšanas uzdevumu, ar visu vienošanos izpildi, kas izriet no Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtiem, to vienošanos izpildi, kas iekļautas daudzos starptautiskos līgumos, tostarp arī Vīnes konvencijā par diplomātiskajām attiecībām," – norādīja ministrs.

Lavrovs uzsvēra, ka Krievija devusi adekvātu atbildi Rietumu darbībām.

"Mēs atbildējām adekvāti, mēs nekad nepadosimies ultimātiem, tā nav valoda, kādā var runāt ar Krievijas Federāciju," – atgādināja diplomāts.

Demonstrējot solidaritāti ar Londonu tā saucamajā Skripaļa lietā, ASV, Kanāda un virkne Eiropas valstu, tostarp arī Baltijas valstis pieņēma lēmumu izraidīt vairāk nekā 150 Krievijas diplomātus. Maskava spēra simetriskus atbildes soļus.

Mēnesi iepriekš Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika saindēti Krievijas izlūkdienestu bijušais darbinieks, par spiegošanu Lielbritānijas labā notiesātais Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Incidentam sekoja starptautisks skandāls. Londona apsūdzēja Krieviju par Skripaļu saindēšanu ar neirotoksīnu A-234. Maskava kategoriski noraida tamlīdzīgu apgalvojumus.

Ziņu lente
0