Politika

Merkele ceturto reizi pēc kārtas kļuvusi par Vācijas kancleri

© AFP 2023 / ALAIN JOCARDФедеральный канцлер Германии Ангела Меркель
Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slēptā balsojuma rezultātus deputāti sveica ar ilgiem aplausiem.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Bundestāgs ceturto reizi pēc kārtas ievēlējis Angelu Merkeli par Vācijas kancleri. Vairums deputātu atbalstīja viņu, tādēļ balsojums bija tehnisks, vēsta RIA Novosti

"Angela Merkele ieguvusi nepieciešamo vairākumu, viņa ievēlēta par kancleri,"- paziņoja Bundestāga vadītājs Volfgangs Šeible.

Slēptā balsojuma rezultātus deputāti sveica ar ilgiem aplausiem. Goda tribūnā Bundestāgā Kopā ar Merkeli bija viņas dzīvesbiedrs Joahims Zauers un viņas 89 gadus vecā māte Gerlinda Kasnere. Merkeles kandidatūru izvirzīja valsts prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

Pērnā gada rudenī Vācijā notika Bundestāga vēlēšanas, pēc kurām sākās pārrunas par koalīcijas izveidošanu.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Politika
Vācijas sociāldemokrāti veidos koalīciju ar Merkeli vadībā

Pirmdien Berlīnē Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība (KDS), Kristīgo sociālistu savienība (KSS) ar Horstu Zēhoferu priekšgalā un Vācijas Sociāldemokrātiskā partija ar tās līderi Olafu Šolcu parakstīja koalīcijas vienošanos, kas nosaka valdības (tā saucamās "lielās koalīcijas") politisko kursu nākamos četros gados.

Kanclera amats

Kanclers ir Vācijas valdības vadītājs. Viņš norīko federālos ministrus un nosaka valsts politisko kursu. Kancleru izvēlas Bundestāgs uz četriem gadiem, viņš var tikt nocelts no amata pirms termiņa beigām tikai ar konstruktīva neuzticēšanās balsojuma mehānisma palīdzību.

Kanclera kandidatūru Bundestāga izskatīšanai izvirza prezidents. Pēc tam valsts vadītājs apstiprina kancleru amatā un federālos ministrus.

Ziņu lente
0