Politika

Armands Krauze: aģitācijas aizliegums krievu valodā izlīdzina politiķu izredzes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc aizlieguma vadīt priekšvēlēšanu kampaņu krievu valodā Latvijas politiķiem būs vienkāršāk cīnīties par krievvalodīgajiem vēlētājiem, un viņi par to priecājas.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Likumprojekts, kas paredz priekšvēlēšanu aģitāciju tikai latviešu valodā, ir jāpieņem, lai pielīdzinātu visu deputātu izredzes savās uzrunās, paziņoja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, Eiropas lietu komisijas loceklis Armands Krauze radio Baltkom ēterā.

Armands Krauze sola novietot Rīgas domē bišu stropus - Sputnik Latvija
Armands Krauze sola novietot Rīgas domē bišu stropus

Aizvadītajā nedēļā Saeima nodeva komisijām Nacionālās apvienības likumprojektu par priekšvēlēšanu aģitāciju tikai valsts valodā. Par šīs normas pārkāpumu paredzēts sods 100-700 eiro apmērā, juridiskām personām – no 500 līdz 5000 eiro.

"Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pauda uzskatu, ka ZZS pret šo ideju noskaņota skeptiski, taču Krauze pauda atbalstu šim ierobežojumam.

"Kad notiek priekšvēlēšanu debates ēterā krievu valodā, man ir grūtāk sazināties. "Saskaņas" deputātiem tādu grūtību nav. Viņi var runāt ar abām auditorijām, bet es – tikai ar vienu. Tātad viņiem ir priekšrocība. Tāpēc būtu godīgi, ja situācija būtu vienāda visiem kandidātiem un aģitācija noritētu tikai latviski," – teica Krauze.

Pēc viņa domām, šī iniciatīva izlīdzinās latviski un krieviski runājošo deputātu izredzes.

"Esmu pārliecināts, ka pirms likumprojekta apstiprināšanas notiks debates par tā niansēm. Taču man personīgi iniciatīva par aģitāciju tikai latviešu valodā ir svarīga. Es atceros vienu diskusiju krievu valodā televīzijā pirms Rīgas domes vēlēšanām, kuras dalībniekiem tika dota viena minūte, lai argumentētu savu viedokli. Mans oponents bija Ušakovs. Protams, es nevarēju minūtes laikā minēt tādus argumentus, kā to paveica Ušakovs. Turklāt šīs pārraides tālākais tulkojums latviešu valodā arī bija nekvalitatīvs," – piebilda Krauze.

Viņš atzīmēja, ka valsts pilsoņiem nevajadzētu būt sašutušiem par šo iniciatīvu, jo latviešu valodu saprot visi.

Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Vēlēšanas Latvijā aizritēs vecmodīgi, toties droši

"Patlaban Latvijā veidojas stabila tendence – jaunieši aizvien mazāk runā krieviski. Tūkstošiem jauniešu absolvē skolu, nezinot krievu valodu, lai arī viņi varētu būt deputātu kandidāti. Bet tagad iznāk, ka mēs vēl joprojām dalām sabiedrību. Iznāk, ka tiem, kuri neprot krievu valodu, Rīgā nekas nav darāms? Kad apmeklējam Lietuvu, ar sava vecuma kolēģiem sarunājamies krieviski, bet ar jauniešiem – angliski. Viņi jau vairs nepārvalda krievu valodu," – piezīmēja deputāts.

Piedāvājam iespēju pašiem lasītājiem novērtēt, vai Krauze patiešām tik slikti runā krievu valodā, vai vienkārši ir paškritisks – noklausieties viņa interviju radio Sputnik.

Ziņu lente
0