Politika

Amnesty fiksējusi ASV masveida cilvēktiesību pārkāpumus

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasКапитолий Вашингтона
Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atzīts, ka Baltā nama vadītāja darbības ir cilvēknīdējam raksturīgas, un kopējā situācijā konstatēts regress. Tiesībsargājošā organizācija publicējusi ikgadējo ziņojumu.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Situācijas pasliktināšanās cilvēktiesību jomā ASV radījusi nopietnas bažas tiesībsargājošās organizācijas Аmnesty International (Amnesty) pārstāvju vidū, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Igaunijas valsts karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Valodas inspekcija Igaunijā kļuvusi par partijas instrumentu

Organizācijas ikgadējā ziņojumā konstatēts, ka vērojams būtisks regress cilvēktiesību jomā, un par galveno vaininieku notiekošajā pasludināts prezidents Donalds Tramps, kura vārdi un darbības atzītas par cilvēknīdējam raksturīgām.

Migrācijas politikas pastiprināšanās bija viena no galvenajām tēzēm viņa priekšvēlēšanu kampaņā, atgādināja Amnesty. Stājies amatā, Tramps sāka pildīt solījumus. "2017.gads sākās ar atklāti naidīgu soli – aizliegumu iebraukt ASV vairāku valstu pilsoņiem ar musulmaņu ticības pārstāvju vairākumu," – ziņojuma komentārā atzīmēja Amnesty ģenerālsekretārs Salils Šetijs.

"Ievērojams regress cilvēktiesību jomā tostarp notika arī sakarā ar ASV prezidenta Donalda Trampa plāniem uzbūvēt robežu uz ASV un Meksikas robežas," – teikts organizācijas ziņojumā par 2017./2018. g.

"Mākslīgās robežas, ko uzcēlusi demonizācijas politika, novedīs mūs tikai pie konfliktiem un cietsirdības, pie briesmīgas nākotnes, kurā cilvēce ņem vērā tikai tīru egoismu un piever acis uz citu cilvēku ciešanām," – uzsvēra Šetijs.

Ziņojumā fiksētas arī no tiesībsargu viedokļa pozitīvās parādības ASV, kas saistītas ar pilsonisko aktivitāti: "Īpašu nozīmi 2017. gadā ieguvusi sieviešu solidaritātes kustība, kas sākās ASV ar Sieviešu maršu 2017. gada janvārī un turpinājās ar kampaņu cīņai ar vardarbību pret sievietēm #MeToo."

Bašars Asads - Sputnik Latvija
Intervija
Bašars Asads intervijā nosodījis Amnesty International un skaidrojis valdības politiku

Ziņojums neslēpj tiesībsargu bažas

Cilvēktiesību aizsardzības apskatā starptautiskā organizācija pieminējusi stāvokli 159 valstīs.

Ziņojumā, kas laists klajā Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 70. gadadienas priekšvakarā (ANO to pieņēma 1948. gada decembrī), analizētas globālās tendences humanitārajā sfērā. Amnesty ģenerālsekretārs Salils Šetijs paziņoja, ka sarežģītās ekonomiskās situācijas, stihisko nelaimju un konfliktu fonā situācija cilvēktiesību jomā rada bažas visos pasaules reģionos. ]

Kopumā cilvēktiesību stāvoklis visā pasaulē pasliktinās, liecina dokuments. Jau tagad ir jāsāk rīkoties, lai situāciju labotu, uzskata Salils Šetijs.

Amnesty International (pazīstama arī kā Amnesty) — starptautiska nevalstiska organizācija, kas nodibināta Lielbritānijā 1961. gadā ar mērķi analizēt situāciju cilvēktiesību jomā un izstrādāt pasākumus tās uzlabošanai. Laiž klajā ikgadēju ziņojumu par pasaules valstīm.

Par savu darbu Amnesty International saņēmusi Nobela miera prēmiju, kā arī ANO prēmijas cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0