Politika

EPPA pastāstīja, ka Krievijas parlamentāriešu nepiedalīšanās Asamblejā kaitē tās darbībai

© Sputnik / Vladimir FedorenkoДворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ
Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas ĀM Sergejs Lavrovs paziņoja Eiropas Padomes ģenerālsekretāram Turbjornam Jaglandam par Maskavas nolūkiem apturēt iemaksas samaksu par 2017. gadu, kamēr nebūs pilnībā atjaunotas nacionālās delegācijas pilnvaras. Turklāt, Krievija apstiprināja savus pienākumus Eiropas Padomes konvencijas ievērošanā.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Ilgstoša Krievijas deputātu nepiedalīšanās Asamblejā nāk par sliktu kā Maskavai, tā arī pārējai Eiropai, paziņoja RIA Novosti Apvienoto Eiropas kreiso grupas vadītājs EPPA Tini Koks.

Krievijas savstarpējās attiecības ar Eiropas Padomes Parlamentāro Asambleju pēdējos gados ir asi saasinājušās. 2014., 2015. gadā EPPA pieņēma virkni rezolūciju Krievijas pozīcijas dēļ attiecībā uz Krimu. Šīs rezolūcijas liedza Krievijas delegācijai piedalīties sesijas balsojumos un atņēma tiesības piedalīties organizācijas uzraudzības pasākumos. 2016. gadā Krievija pieņēma lēmumu nenosūtīt delegācijas darba procesam nepieciešamos dokumentus, turklāt, Maskava turpināja strādāt ar Eiropas Padomi. 2017.gadā Krievija tāpat nolēma nenosūtīt dokumentus savas delegācijas akreditācijai EPPA.

Парламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Politika
Kāpēc finansēt rusofobus: Krievija ierobežojusi iemaksu PACE

Jūnija sākumā Valsts Domes spīkers Vjačeslavs Volodins paziņoja, ka Maskava nepārskaitīs iemaksu par 2017. gadu trešo daļu 11 miljonu eiro apmērā Eiropas Padomei, ņemot vērā izdevumus par dalību EPPA.

Krievija ir viens no Eiropas Padomes budžeta pamatmaksātājiem līdz ar Franciju, Lielbritāniju, Vāciju, Itāliju, un tagad arī Turciju.

Intervijā aģentūrai komentējot  aizvakar izskanējušos Krievijas ĀM vadītāja paziņojumus, Koks norādīja, ka "gribētu ieteikt ministram Lavrovam vairāk koncentrēties uz jēgas: kā piespiest Krievijas parlamentāriešus pievienoties Asamblejai, nodrošināt Krievijas dalību gaidāmajos svarīgākajos Asamblejas balsojumos par jaunajiem Cilvēktiesību tiesas tiesnešiem, mūsu jauno cilvēktiesību ombudsmeni un arī drīzumā par mūsu jauno Ģenerālsekretāru". 2018.gadā EPPA izvēlēsies ECT tiesnešus, kā arī jauno Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru. 2019.gadā tai būs jāizvēlas jauns Eiropas Padomes ģenerālsekretārs.

Koks uzskata, ka "Krievijas Federācija ir pārāk liela, lai tērētu laiku sīkām runām par naudu, tai ir jākoncentrējas uz savām tiesībām balsot visos šos svarīgajos jautājumos, kuri pašlaik ir Asamblejas galvenie uzdevumi ".

"Ceru, ka tagad Asambleja varēs normāli funkcionēt (pēc lēmuma pieņemšanas par Asamblejas vadītāja atstādināšanu no amata) – mēs ar nepacietību gaidām ražīga dialoga ar Krievijas parlamentu turpinājumu," — piebilda parlamentārietis.

"Esmu pārliecināts, ka mūsu prezidenta komiteja gatava to izdarīt," — atzīmēja viņš. "Krievijas deputāti ir pārāk ilgi bijuši prom no mūsu Eiropas Asamblejas, kas ir slikti Krievijai un slikti pārējai Eiropai. Ir laiks pārvarēt problēmas un atrast risinājumus," — noslēgumā teica viņš.

Ziņu lente
0