Politika

Latvija pievienojās hibrīddraudu apkarošanas spēkiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание министерства иностранных дел Латвии
Здание министерства иностранных дел Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Praktiskā apmācība, ekspertu konsultācijas, rūpīga izpēte un analīze ir hibrīddraudu apkarošanas vadošās tehnoloģijas, kurās Helsinku centrs padalīsies ar Latvijas Republiku.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Dokuments par Eiropas Mūsdienu pieredzes centra hibrīdo draudu apkarošanā izveide tika apstiprināta vakar Helsinkos, ziņo Latvijas ĀM.

Somijas ārlietu ministrs Timo Soini kopā ar ES un NATO pārstāvjiem parakstīja memorandu par savstarpējo saprašanos, kuru parakstīja arī Latvijas, Vācijas, Lietuvas, Polijas, ASV, Lielbritānijas, Somijas, Francijas un Zviedrijas pārstāvji.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs bažās par Latvijas spējām noturēties pret "hibrīdapdraudējumu"

Paredzēts, ka ES un NATO valstu eksperti šajā centrā nodarbosies ar hibrīdo draudu izpēti un analīzi. Turklāt, iestādes uzdevumos ir praktiskās apmācības un tematiskās konsultācijas kā paaugstināt Eiropas valstu spēju pretoties hibrīdiem draudiem.

Centrs atradīsies Somijas galvaspilsētā. Pēc Latvijas ĀM viedokļa, šīs iestādes izveide kļuva par tiešu ES un NATO sadarbības stiprināšanas apliecinājumu. Ārpolitikas iestāde cer, ka centrs attīstīs sadarbību ar NATO mūsdienu pieredzes centriem Baltijas valstīs.

Draudīgo hibrīdu meklējumos

Februārī Minhenes konferencē Latvijas prezidents Raimonds Vējonis nosauca hibrīdos draudus par vienu no svarīgākajām globālās drošības problēmām. Pēc Vējoņa teiktā, tās ietver lielu jautājumu kopumu: kiberdrošību, informācijas un robežu drošību, enerģētikas drošību.

"ES var nest savu labumu hibrīdraudu apkarošanā, it sevišķi labākas pārvaldes jomā, sekmējot likumības un tiesu varas stiprināšanu, atbalstot spēcīgas organizācijas un medijus, kā arī mazinot sociālo nevienlīdzību, " — uzsvēra Vējonis Minhenē.

Amerikāņu izpētes institūts RAND savā ziņojumā, kas tika sagatavots pēc Eiropas ASV bruņoto spēku pasūtījuma, deva Baltijas valstīm daudzus padomus hibrīdo draudu apkarošanā. Eksperti secināja, ka vislabākā hibrīdo draudu apkarošanas metode būtu krievvalodīgo tiesību paplašināšana, taču organizācija atzīst, ka Latvija un Igaunija to nedarīs.

Ziņu lente
0