Politika

Sergejs Lavrovs: Krievija ir gatava apspriest ar ASV kodolieroču skaita samazināšanu

© Sputnik / Виталий белоусовСергей Лавров о перспективах сотрудничества с новой администрацией США
Сергей Лавров о перспективах сотрудничества с новой администрацией США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir gatava dialogam ar ASV jautājumā par kodolieroču skaita samazināšanu, taču ASV administrācijai ir jānosprauž prioritātes savā ārpolitiskajā darbībā, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Krievija ir gatava dialogam ar ASV jautājumā par stratēģisko kodolieroču skaita samazināšanu, taču vispirms ir jāsagaida, kad ASV prezidenta jaunā administrācija nospraudīs prioritātes savā ārpolitiskajā darbībā, paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs esam gatavi, taču sarunai jānotiek, ņemot vērā visus faktorus, kas ietekmē stratēģisko stabilitāti, ne tikai stratēģisko uzbrukuma ieroču skaitu," – teica diplomāts, uzstājoties Ģenerālštāba akadēmijā.

Vienlaikus Lavrovs uzsvēra, ka šajā procesā ir jāiesaista arī visas pārējās valstis.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Donalds Tramps apņēmies paplašināt ASV kodolarsenālu

Pēc viņa vārdiem, Krievija uzskata, ka pienācis laiks izstrādāt starptautisko konvenciju informācijas drošības jomā, tostarp arī hakeru darbības jautājumā.

"Krievija kopā ar saviem partneriem ŠSO izstrādā projektu, kas paredz uzvedības noteikumus kibertelpā, tas ir izplatīts ANO un radīts ar mērķi stimulēt dialogu par šīs problēmas noregulēšanas tiesiskajiem aspektiem. Kopumā uzskatām, ka pienācis laiks izstrādāt starptautisku kiberdrošībai veltītu konvenciju, kas risinātu arī hakeru darbības problēmas," – pavēstīja Lavrovs.

Pie tam politiķis uzsvēra, ka Krievija neiejaucas citu valstu iekšējās lietās, tostarp – arī priekšvēlēšanu procesos.

"Mēs neiejaucamies citu valstu lietās, tostarp arī vēlēšanu sagatavošanas un norises procesos. Mani pārsteidz raksti plašsaziņas līdzekļos – absolūti izdomāti un, pats galvenais, ne īpaši gudri, neveikli sarakstīti materiāli par mūsu totālo iejaukšanos vēlešanu procesos (Francijā un Vācijā – red.)," – piebilda Krievijas ārlietu ministrs.

Pauze Krievijas un ASV attiecībās

Maskavas un Vašingtonas attiecībās pašlaik iestājusies pauze, pastāstīja Krievijas ĀM vadītājs.

"Attiecībās ar Savienotajām Valstīm patlaban ir gaidu pauze," – viņš teica.

Diplomāts atgādināja, ka nesen notikušas Krievijas un ASV tikšanās ģenerālštābu priekšnieku līmenī.

"Bija kontakti arī citā līmenī par to, kā mums jāizvairās no militāriem incidentiem Sīrijā," – atzīmēja Lavrovs.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons - Sputnik Latvija
Tillersons plāno apmeklēt Krieviju aprīlī, taču Maskava to neapstiprina

Krievija cienīs Francijas prezidenta vēlēšanu iznākumu un izvēli, ko balsošanā izdarīs VFR pilsoņi, uzsvēra Lavrovs.

"Tāpat kā gadījumā ar vēlēšanām ASV, mēs cienīsim gan Vācijas, gan Francijas tautas, tāpat kā jebkuras citas valsts pilsoņu izvēli, kas balso par saviem nacionālajiem līderiem, un esam gatavi strādāt ar tiem, ko šīs tautas ievēlēs," – apgalvoja Krievijas politiķis.

Tāpat Sergejs Lavrovs savas lekcijas gaitā norādīja, ka ASV līderis Donalds Tramps un Francijas prezidenta kandidāte Marina Lepēna ir "reālisti un antiglobālisti" – viņš nepiekrita apgalvojumam, ka viņi ir "populisti" vai "marginālas personas".

"Ne Donaldu Trampu, ne Marinu Lepēnu es nesauktu par margināļiem kaut vai tāpēc, ka viņi pilnībā seko principiem, uz kā balstās ASV un Francijas valstu funkcionalitāte," – paskaidroja Sergejs Lavrovs.

Ziņu lente
0