Politika

Mogerīni satrauc ASV pasaules līdera lomas iespējamais zaudējums

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГлавный уполномоченный Евросоюза по иностранным делам и политике безопасности Федерика Могерини
Главный уполномоченный Евросоюза по иностранным делам и политике безопасности Федерика Могерини - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības un ASV sadarbību noteiks Eiropas intereses un vērtības, turklāt tai būs "darījuma" raksturs: ne "paketes" vienošanās, bet gan jautājumu pēc jautājuma, skaidroja ES diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. ES diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni paudusi bažas par ASV pasaules līdera lomas iespējamo zaudējumu. Savu viedokli viņa norādījusi intervijā avīzei Die Welt, stāstot par neseno vizīti Vašingtonā, informē RIA Novosti.

"Nekad vēl neesmu redzējusi ASV tik polarizētas un sašķeltas, tā nomāktas ar konfliktiem kā pašlaik. Taču tam, kurš vēlas pildīt globālā līdera lomu, jābūt iekšēji spēcīgam, pašpārliecinātam un saliedētam," – viņa teica žurnālistam.

"Ja lielākā demokrātija pasaulē demonstrē spriedzi tādā līmenī, tas var kļūt par destabilizējošu faktoru visai pārējai pasaulei," – piebilda politiķe. 

Viņa norādīja, ka nākotnē ASV un Eiropas starpā valdīs pragmatiskas attiecības. "Mēs tuvojamies jaunai fāzei mūsu attiecībās. Mums nāksies izvērtēt katru tēmu, saprast, kas mums kopīgs," – uzskata diplomāte.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Krievijas senators apšauba Mogerīni izteikumus par sankcijām

Eiropas Savienības un ASV sadarbību noteiks Eiropas intereses un vērtības, turklāt tai būs "darījuma" raksturs: ne "paketes" vienošanās, bet gan jautājumu pēc jautājuma, skaidroja Federika Mogerīni. Pēc viņas vārdiem, ko citē avīzes Soir elektroniskais izdevums, nekas slikts nenotiks, ka ES un ASV viedokļi atšķirsies, jo tas ļaus ES "veidot autonomāku pozīciju".

Šīs nedēļas nogalē vairāki jaunās ASV valdības pārstāvji plāno apmeklēt Eiropu oficiālās vizītēs. Piemēram, Pentagona vadītājs Džeimss Matiss šodien tiekas ar kolēģiem Briselē.

Ceturtdien "Lielā divdesmitnieka" valstu apspriedi Bonnā apmeklēs Valsts departamenta vadītājs Rekss Tilersons. Piektdien drošības konferenci Minhenē apmeklēs ASV viceprezidents Maikls Penss.

Ziņu lente
0