Politika

ASV nav gatavas atteikties no "Magņitska akta"

© Wikipedia / VOAСергей Магнитский
Сергей Магнитский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs pavēstījis, ka Magņitskis jurista darbā esot atklājis vērienīgus noziegumus, kuros iesaistītas Krievijas oficiālas amatpersonas un par to samaksājis augstāko cenu.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. ASV pieprasa saukt pie atbildības personas, kas vainojamas Sergeja Magņitska nāvē, kurš miris Butirskas cietumā 2009. gada 16. novembrī, otrdien pavēstījis ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs, ziņo RIA Novosti.

"Mēs godājam Magņitska izcilo vīrišķību. Mēs atbalstām darbu ar mērķi saukt pie atbildības personas, kas vainīgas viņa bojāejā un citos cilvēktiesību pārkāpumos," – pavēstījis Kirbijs. 

Viņaprāt, tas notiekot arī pateicoties Magņitska akta īstenošanai no 2012. gada. Dokuments nosaka sankcijas pret personām, ko ASV uzskata par līdzvainīgām šāda veida noziegumos.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lavrovs: Krievijas pacietība par ASV rusofobajiem izteikumiem ir izsīkusi

Kirbijs atzīmēja, ka Magņitskis jurista darbā esot atklājis vērienīgus noziegumus, kuros iesaistītas Krievijas oficiālas amatpersonas un par to samaksājis augstāko cenu. Valsts departamenta pārstāvis apliecināja, ka Krievijas juridiskā sistēma nevis aizstāvējusi Magņitski, bet gan ieslodzījusi cietumā, kur par viņu esot ņirgājušies, noraidījuši medicīniskās palīdzības lūgumus un galu galā nogalinājuši.

2012. gada decembrī ASV pieņēma Magņitska aktu, kas nosaka ierobežojošos pasākumus Krievijas iedzīvotājiem, kuri, pēc ASV varas iestāžu domām, vainojami par cilvēktiesību pārkāpumiem. Savukārt Krievijas varas iestādes pauž viedokli, ka "Magņitska lietas" politizācija nav pieļaujama.

Sergejs Magņitskis – liela investīciju fonda Hermitage Capital Management darbinieks, kuru Krievijas tiesībsargājošās iestādes apsūdzēja par nodokļu mahinācijām, gāja bojā izmeklēšanas izolatorā "Matrosskaja tišina" 2009. gada novembrī. Ieslodzījumā viņš pavadīja gandrīz gadu. Magņitska nāve radīja plašu rezonansi Krievijā un ārvalstīs.

Ziņu lente
0