Politika

Snoudens aicina tīmekļa lietotājus steigšus slēgt savus kontus Yahoo

© AP Photo / Marcio Jose SanchezШтаб-квартира Yahoo!
Штаб-квартира Yahoo! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš mediji jau informēja, ka kompānija Yahoo Inc pēc ASV specdienestu prasības skenējusi miljoniem lietotāju kontus.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Bijušais amerikāņu specdienestu darbinieks Eduards Snoudens savā mikroblogā Twitter aicina Yahoo lietotājus pēc iespējas ātrāk slēgt savus kontus, jo kompānija slepeni skenē lietotāju vēstules, vēsta Sputnik Igaunija.

"Lietojat Yahoo? Viņi slepus ir noskenējuši visu, ko jūs jebkad esat rakstījuši, tālu pārkāpjot likumu. Jau šodien aizveriet kontu," — uzrakstīja Eduards Snoudens.

Iepriekš mediji informēja, ka kompānija Yahoo Inc sadarbībā ar ASV specdienestiem pērn strādājusi pie programmas, kas ļautu meklēt noteiktu informāciju tās klientu vēstulēs.

Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Eduarda Snoudena šifrētais tvīts satrauc viņa sekotājus

Pēc Nacionālas drošības aģentūras vai FIB pieprasījuma Yahoo skenēja simtiem miljonu lietotāju kontu, medijiem pastāstīja kompānijas darbinieki.

Informācijas avoti kompānijā paskaidroja, ka Yahoo prezidentes un galvenās izpilddirektores Marisas Maijeres lēmums izpildīt ASV specdienestu prasības radījis dažu vadītāju neapmierinātību un novedis pie tā, ka 2015. gada jūnijā savu posteni pameta Yahoo direktors informācijas drošības jautājumos Alekss Stemoss.

Atbildot uz mediju jautājumu, kompānija paziņoja: "Yahoo ievēro likumus un darbojas saskaņā ar ASV likumiem." Kompānija atteicās sniegt tālākus komentārus.

Kā zināms, amerikāņu telefona sakaru un interneta uzņēmumi agrāk ir nodevuši datus par klientiem ASV specdienestiem. Tomēr eksperti uzsver, ka līdz šim nav novērots tāds masveida interneta satura pieprasījums, ka pat nācies izstrādāt īpašu programmu. Viņi atzīmēja, ka provaideriem patiešām būtu grūti to paveikt.

"Šajā kontekstā, šķiet, iederas fakts, ka kompānija Verizon (amerikāņu provaiders – red.) nopirka Yahoo, kura, kā tagad noskaidrojies, ir izspiegojusi savus klientus," – raksta Eduards Snoudens savā mikroblogā.

Sociālo tīklu lietotāji jau ir sākuši izdzēst savus kontus Yahoo. "Paldies, Snouden," – uzrakstīja viens no lietotājiem Twitter mikroblogā un pievienoja attēlu, kurā redzama konta nodzēšanas procedūra.

"Interesanti, ko (ASV prezidenta – red.) kandidāti domā par to, ka Yahoo izspiego visas savu klientu elektroniskās vēstules NSA/FBI vajadzībām? Vai viņi aizstāvēs šo kaunpilno situāciju? – Snoudens turpināja tēmu. – Ja tikai būtu (ASV prezidenta – red.) kandidāts, kurš izprastu privātās elektroniskās sarakstes vērtības, kurš varētu apgalvot, ka vienkāršie amerikāņi ir pelnījuši aizsardzību."

Ziņu lente
0