Politika

Šteinmeiers: atslēga no atgriešanās G8 ir Krievijas rokās

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasŠteinmeiers. Foto no arhīva
Šteinmeiers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Lielais septītnieks" ir gatavs apspriest Krievijas atgriešanos G8 , ja tiks panākts progress Sīrijā un Donbasā, paziņojis Vācijas ārlietu ministrijas vadītājs.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. "Lielā septītnieka" dalībnieki nav ieinteresēti Maskavas izslēgšanā no G8 formāta, paziņojis Vācijas ĀM vadītājs Franks Valters Šteinmeiers.

Kā ziņo RIA Novosti, vācu ĀM vadītājs intervijā RedaktionsNetzwerk Deutschland nosauca Krievijas atgriešanās nosacījumus "lielā astotniekā".

"Ja beidzot būs panākts būtisks progress Ukrainas austrumos un Sīrijas miera sarunās, G7 partneri gatavi runāt par to ar Maskavu," — teica Šteinmeiers. Pēc viņa teiktā, atslēga atgriešanās G8 ir Maskavas rokās.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šteinmeiers iesaka padomāt par iespēju pakāpeniski atcelt sankcijas pret Krieviju

G8 formāts kopš 1998. gada ir pasaules lielāko ekonomiski attīstītāko valstu forums, kurā piedalījās Krievija. Kopš 2014. gada saistībā ar Krimas atkalpievienošanās Krievijai, "lielā astotnieka" dalībnieki pavadīja sēdi Briselē bez Krievijas līdzdalības. G7 dalībnieki paziņojuši, ka nevēlas piedalīties sēdēs kopā ar Krieviju, kamēr Maskava nemainīs savu politiku attiecībā pret Krimu.

Šobrīd "septītnieka grupā" ietilpst Vācija, ASV, Kanāda, Japāna, Francija, Lielbritānija, Itālija. Šteinmeiers ne pirmo reizi paziņo par Krievijas atgriešanos nepieciešamību "lielā astotniekā".
Aprīlī G7 valstu vadītāju tikšanās laikā ĀM vācu diplomāts norādīja, ka bez Krievijas līdzdalības nevar atrisināt ne vienu no lielākajiem starptautiskajiem konfliktiem. Nepieciešams radīt apstākļus, Maskavas atgriešanai G8, tolaik norādīja Šteinmeiers.

Krievijas ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Maskava ir nolēmusi nespert nekādus soļus, lai atgrieztos G8, norādot, ka Rietumi "jau pierūna sevi, ka ir laiks atgriezt Krieviju "astotniekā"."

Ziņu lente
0