Politika

Krievija nav iejaukusies Brexit procesā

© Sputnik / Alexey Druzhinin / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brexit ir Lielbritānijas iedzīvotāju izvēle. Krievija nekad nav paudusi savu viedokli šajā jautājumā, taču vērīgi sekoja notiekošajam, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Krievija nekad nav iejaukusies Brexit procesā, taču vērīgi sekoja notiekošajam, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā uzrunā, kurā tika apkopoti Šanhajas Sadarbības organizācijas samita rezultāti.

"Gan pirms balsojuma Lielbritānijā un pēc tā esmu teicis, ka mēs nekad neesam iejaukušies, neesam pauduši savu viedokli šajā jautājumā. Manuprāt, esam izturējušies ļoti korekti. Protams, mēs uzmanīgi sekojām notiekošajam, taču nekādi neietekmējām procesu un pat necentāmies to darīt," – teica Putins.

Krievijas prezidents uzsvēra, ka referendumā pieņemtais lēmums ir pašu britu izvēle.

"Tas ir Lielbritānijas pavalstnieku lēmums. Mēs tajā neesam iejaukušies, neiejaucamies un nedomājam iejaukties. Spriežot pēc visa, tagad sekos kaut kādas formālas procedūras, kas saistītas ar britu lēmumu izstāties no Eiropas Savienības un mēs tām vērīgi sekosim," – norādīja Putins.

Martins un Marts Helme. - Sputnik Latvija
Igaunijas konservatīvā Tautas partija aicina izstāties no ES

Krievijas prezidents uzsvēra, ka Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona vārdi par to, ka Krievija esot ieinteresēta Brexit procesā, nav ne mazākajā mērā pamatoti – tas ir mēģinājums ietekmēt savas valsts iedzīvotāju viedokli.

"Lielbritānijas premjerministra Kamerona kunga paziņojumi pirms tautas balsojuma, pirms šī referenduma, kuros viņš informēja par Krievijas viedokli, nav ne mazākajā mērā pamatoti. Es uzskatu, ka tas ir vienkārši nekorekts mēģinājums ietekmēt sabiedrisko viedokli savā valsti. Kā redzam, pat tas nav nesis vajadzīgo… rezultātu. Manuprāt, nevienam nav tiesību informēt par kaut kādu Krievijas viedokli, turklāt vēl pēc balsojuma. Tā ir zema līmeņa politiskās kultūras izpausme, nekas cits," – pauda Krievijas prezidents.

Pie tam Lielbritānijas izstāšanās no ES radīs noteiktas sekas gan Eiropai, gan Krievijai, pavēstīja Vladimirs Putins.

"Gan Lielbritānijai, gan visai Eiropai, gan arī mums tas  (Lielbritānijas izstāšanās no ES — red.) galu galā nesīs sekas," — norādīja Krievijas prezidents.

Krievija ir gatava dialogam sankciju jautājumā

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Marija Zaharova: Pēc Brexit sekos Whoexit

Krievija ir gatava konstruktīvam dialogam sankciju jautājumā un pozitīvi atbildēs uz pozitīvu reakciju, ja Eiropas Savienība tam būs gatava, paziņoja Krievijas valsts vadītājs.

"Jautājumā par sankciju politiku es nedomāju, ka tas (Brexit — red.) jebkādā veidā ietekmēs mūsu attiecības ar ES šajā jomā. Mēs neesam sākuši sankcijas, mēs vienmēr esam tikai atbildējuši uz ierobežojumiem, kas ieviesti attiecībā uz mūsu valsti," – atbildēja Putins uz jautājumu par to, vai Lielbritānijas izstāšanās no ES varētu dot pozitīvu stimulu sankciju jautājumā.

"Gribu vēlreiz uzsvērt: ja mūsu partneri reiz būs gatavi uzsākt ar mums konstruktīvu dialogu šajos jautājumos, mēs tam esam gatavi, mēs to vēlamies un pozitīvi reaģēsim uz pozitīvu," – viņš piebilda.

Medicīnisks jautājums

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atbildot uz žurnālistu jautājumiem Liebritānijas rederenduma rezultātus nosauca par valsts iekšējo lietu.

Pēc lūguma komentēt Lielbritānijas ārlietu ministra izteikumus par to, ka referenduma rezultāti esot ļoti iepriecinājuši Krievijas valdību, Lavrovs uzsvēra, ka "medicīnas jomā izglītību nav ieguvis." "Tāpēc es nekomentēju medicīniskus jautājumus," – paskaidroja Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs.

Referendrums jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no ES notika 23. jūnijā. Par izstāšanos no Eiropas Savienības balsoja 51,9% britu, par valsts turpmāku dalību ES balsoja 48,1% referenduma dalībnieku. Pēc tautas balsojuma rezultātu pasludināšanas valsts premjerminstrs Deivids Kamerons paziņoja par atkāpšanos no amata.

Ziņu lente
0