Foto

Lielais Ķīnas mūris tiek atjaunots ar primitīviem instrumentiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no galvenajiem kultūras pieminekļiem Ķīnā – Lielais Ķīnas mūris – savā mūžā sistemātiski gruva un postījās, līdz 1984. gadā pēc Dena Sjaopina iniciatīvas sākās restaurācijas programma.

Atjaunošanas darbi rit lēnām, no apvidus nelīdzenā reljefa dēļ strādnieki var izmantot tikai primitīvākos instrumentus — kaltus, āmurus, cērtes un lāpstas.

Patlaban atjaunota tikai desmitā daļa sienas, kas celta Min dinastijas laikos.

© REUTERS / Damir SagoljLielais Ķīnas mūris – lielākais arhitektūras pinineklis pasaulē. Kopā ar visiem atzarojumiem tas ir vairāk nekā 20 tūkstošus kilometru garš. Pirmo sienas segmentu būve sākās 3. gs. p.m.ē.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
1/10
Lielais Ķīnas mūris – lielākais arhitektūras pinineklis pasaulē. Kopā ar visiem atzarojumiem tas ir vairāk nekā 20 tūkstošus kilometru garš. Pirmo sienas segmentu būve sākās 3. gs. p.m.ē.
© REUTERS / Damir SagoljLielais Ķīnas mūris – savā mūžā pakāpeniski sagruva, līdz 1984. gadā pēc Dena Sjaopina iniciatīvas sākās restaurācijas programma.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
2/10
Lielais Ķīnas mūris – savā mūžā pakāpeniski sagruva, līdz 1984. gadā pēc Dena Sjaopina iniciatīvas sākās restaurācijas programma.
© REUTERS / Damir SagoljRestaurācijai šajā sienas iecirknī strādnieki aktīvi izmanto mūļus. Dzīvnieks tiek apkrauts aptuveni ar 130 kilogramiem ķieģeļu un ar šo kravu tie soļo augšup līdz sienas pakājei.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
3/10
Restaurācijai šajā sienas iecirknī strādnieki aktīvi izmanto mūļus. Dzīvnieks tiek apkrauts aptuveni ar 130 kilogramiem ķieģeļu un ar šo kravu tie soļo augšup līdz sienas pakājei.
© REUTERS / Damir Sagolj"Ceļš pārāk strauji aizved augšup, kalni ir pārāk augsti, tāpēc ķieģeļus iespējams nogādāt tikai ar mūļiem un zirgiem," – aģentūras Reuters žurnālistiem stāstīja mūļa īpašnieks, kurš jau 10 gadus nodarbojas ar sienas restaurāciju.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
4/10
"Ceļš pārāk strauji aizved augšup, kalni ir pārāk augsti, tāpēc ķieģeļus iespējams nogādāt tikai ar mūļiem un zirgiem," – aģentūras Reuters žurnālistiem stāstīja mūļa īpašnieks, kurš jau 10 gadus nodarbojas ar sienas restaurāciju.
© REUTERS / Damir SagoljTur, kur iespējams, strādnieki izmanto oriģinālos ķieģeļus, kas laika gaitā vienkārši izkrituši no sienas.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
5/10
Tur, kur iespējams, strādnieki izmanto oriģinālos ķieģeļus, kas laika gaitā vienkārši izkrituši no sienas.
© REUTERS / Damir SagoljJa neizdodas atrast piemērotu akmeni, strādnieki izmanto pēc īpašām tehnoloģijām izgatavotus ķieģeļus.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
6/10
Ja neizdodas atrast piemērotu akmeni, strādnieki izmanto pēc īpašām tehnoloģijām izgatavotus ķieģeļus.
© REUTERS / Damir SagoljВеликая Китайская стена
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
7/10
Великая Китайская стена
© REUTERS / Damir SagoljGrūtības rada ras, ka gandrīz visas ķieģeļu fabrikas Pekinā un no darbu vietas netālajās provincēs slēgtas pēc valdības lēmuma, kas tika pieņemts ar mērķi cīnīties pret dabas piesārņošanu.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
8/10
Grūtības rada ras, ka gandrīz visas ķieģeļu fabrikas Pekinā un no darbu vietas netālajās provincēs slēgtas pēc valdības lēmuma, kas tika pieņemts ar mērķi cīnīties pret dabas piesārņošanu.
© REUTERS / Damir SagoljAr savu pirmatnīgo skaistumu pazīstamais sienas iecirknis Czjankou bija uzcelts Min dinastijas valdīšanas pēdējos gados – XVII gs. Taču šī sienas daļa ir "jauna" salīdzinājumā ar citiem iecirkņiem, kam apritējuši pat divi tūkstoši gadu.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
9/10
Ar savu pirmatnīgo skaistumu pazīstamais sienas iecirknis Czjankou bija uzcelts Min dinastijas valdīšanas pēdējos gados – XVII gs. Taču šī sienas daļa ir "jauna" salīdzinājumā ar citiem iecirkņiem, kam apritējuši pat divi tūkstoši gadu.
© REUTERS / Damir SagoljPatlaban atjaunota tikai desmitā daļa sienas kas celta Min dinastijas valdīšanas gados.
Lielais Ķīnas mūris - Sputnik Latvija
10/10
Patlaban atjaunota tikai desmitā daļa sienas kas celta Min dinastijas valdīšanas gados.
Ziņu lente
0