Foto

Suverenitāšu parāde. PSRS pēdējās dienas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms 25 gadiem, 1991. gada 8. decembrī Krievija, Baltkrievija un Ukraina parakstīja vienošanos par Neatkarīgo Valstu Sadraudzības dibināšanu. Notikumi pirms dokumenta parakstīšanas vēlāk tika iedēvēti par "Suverenitāšu parādi".
© Sputnik / И. Зенин / Pāriet pie mediju bankas1989. gada 20. maijā tika nodibināta Moldovas Tautas fronte, kas atbalstīja Moldāvijas Padomju Sociālistiskās Republikas autonomiju. Ar Tautas frontes atbalstu 1989. gada vasarā Kišiņevā notika plašas demonstrācijas ar lozungu "Moldova – moldāviem!" Demonstranti pieprasīja Moldovas politisko un ekonomisko patstāvību, 1939. gadā noslēgtā Vācijas un PSRS līguma seku likvidāciju un valsts valodas statusu moldāvu valodai.
Экстремисты из Народого фронта Молдавии - Sputnik Latvija
1/12
1989. gada 20. maijā tika nodibināta Moldovas Tautas fronte, kas atbalstīja Moldāvijas Padomju Sociālistiskās Republikas autonomiju. Ar Tautas frontes atbalstu 1989. gada vasarā Kišiņevā notika plašas demonstrācijas ar lozungu "Moldova – moldāviem!" Demonstranti pieprasīja Moldovas politisko un ekonomisko patstāvību, 1939. gadā noslēgtā Vācijas un PSRS līguma seku likvidāciju un valsts valodas statusu moldāvu valodai.
© Sputnik / Р. Мангасарян / Pāriet pie mediju bankasPlašs mītiņš Brīvības laukumā Erevānā. No 1988. gada sākuma Erevānā pie Operas teātra sākās masveidīgi Karabahas kustības mītiņi, kas pārauga kustībā par Armēnijas neatkarību. Centrā - piemineklis armēņu mūzikas klasiķim, komponistam Aleksandram Spendiarovam.
Многотысячный митинг в Ереване - Sputnik Latvija
2/12
Plašs mītiņš Brīvības laukumā Erevānā. No 1988. gada sākuma Erevānā pie Operas teātra sākās masveidīgi Karabahas kustības mītiņi, kas pārauga kustībā par Armēnijas neatkarību. Centrā - piemineklis armēņu mūzikas klasiķim, komponistam Aleksandram Spendiarovam.
© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankas1990. gada 9. martā Gruzijas PSR Augstākās Padomes sesijā tika pieņemts lēmums "Par Gruzijas valstiskās suverenitātes aizsardzības garantijām", kurā paziņoja, ka Padomju Krievijas karaspēka ienākšana Gruzijā 1921. gada februārī un Gruzijas teritorijas ieņemšana bija "intervence un okupācija ar mērķi gāzt eksistējošo politisko iekārtu (Gruzijas Demokrātisko Republiku)."
Толпа перед Домом правительства - Sputnik Latvija
3/12
1990. gada 9. martā Gruzijas PSR Augstākās Padomes sesijā tika pieņemts lēmums "Par Gruzijas valstiskās suverenitātes aizsardzības garantijām", kurā paziņoja, ka Padomju Krievijas karaspēka ienākšana Gruzijā 1921. gada februārī un Gruzijas teritorijas ieņemšana bija "intervence un okupācija ar mērķi gāzt eksistējošo politisko iekārtu (Gruzijas Demokrātisko Republiku)."
© Sputnik / Цагарели / Pāriet pie mediju bankas1990. gada 28. novembrī tika ievēlēta Gruzijas Augstākā Padome ar Zviadu Gamsahurdiju priekšgalā. Foto: demonstrācija Tbilisi ielās, kas pieprasa pārbūves procesu paātrināšanu un savienoto republiku tiesību paplašināšanu. Gruzijas PSR.
Демонстрация за ускорение процессов перестройки и расширение прав союзных республик - Sputnik Latvija
4/12
1990. gada 28. novembrī tika ievēlēta Gruzijas Augstākā Padome ar Zviadu Gamsahurdiju priekšgalā. Foto: demonstrācija Tbilisi ielās, kas pieprasa pārbūves procesu paātrināšanu un savienoto republiku tiesību paplašināšanu. Gruzijas PSR.
© Sputnik / Сергей Титов / Pāriet pie mediju bankas1990. gada 4. maijā Latvijas PSR Augstākā Padome apstiprināja Deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Foto: Rīgas ielās, 1991. gads.
На улицах города Риги - Sputnik Latvija
5/12
1990. gada 4. maijā Latvijas PSR Augstākā Padome apstiprināja Deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Foto: Rīgas ielās, 1991. gads.
© Sputnik / Улозявичюс Аудрюс / Pāriet pie mediju bankas1988. gada 3. jūnijā Lietuvas PSR izveidojās kustība Sajūdis "perestroikas atbalstam", kas sākotnēji slepus, bet vēlāk atklāti deklarēja savu mērķi – izstāšanās no PSRS un Lietuvas valsts neatkarības atjaunošana.
Учредительный съезд организации Саюдис - Sputnik Latvija
6/12
1988. gada 3. jūnijā Lietuvas PSR izveidojās kustība Sajūdis "perestroikas atbalstam", kas sākotnēji slepus, bet vēlāk atklāti deklarēja savu mērķi – izstāšanās no PSRS un Lietuvas valsts neatkarības atjaunošana.
© Sputnik / Улозявичюс Аудрюс / Pāriet pie mediju bankasPiketa dalībnieki pie Lietuvas PSR Augstākās Padomes ēkas Viļņā, 1989. gads.
Пикет в Вильнюсе - Sputnik Latvija
7/12
Piketa dalībnieki pie Lietuvas PSR Augstākās Padomes ēkas Viļņā, 1989. gads.
© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasPirmā PSRS teritorija, kas 1990. gada janvārī deklarēja neatkarību, bija Nahičevanas APSR. Kopš 1990. gada novembra Nahičevanas Autonomā Republika ir autonoma valsts Azerbaidžānas Republikas sastāvā.
Граница с Нахичеванской АССР - Sputnik Latvija
8/12
Pirmā PSRS teritorija, kas 1990. gada janvārī deklarēja neatkarību, bija Nahičevanas APSR. Kopš 1990. gada novembra Nahičevanas Autonomā Republika ir autonoma valsts Azerbaidžānas Republikas sastāvā.
© Sputnik / Сергей Титов / Pāriet pie mediju bankasAntifašistiskā mītiņa dalībnieki Tallinā, 1990. gads.
Участники антифашистского митинга - Sputnik Latvija
9/12
Antifašistiskā mītiņa dalībnieki Tallinā, 1990. gads.
© Sputnik / Вольдемар Мааск / Pāriet pie mediju bankasPretvalstiska demonstrācija Tallinā, 1991. gads.
Антиправительственная демонстрация в Таллине. - Sputnik Latvija
10/12
Pretvalstiska demonstrācija Tallinā, 1991. gads.
© Sputnik / Т. Веэрмяэ / Pāriet pie mediju bankas1991. gadā tika izveidota Baltijas asambleja - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija.
Зал заседаний Балтийской Ассамблеи - Sputnik Latvija
11/12
1991. gadā tika izveidota Baltijas asambleja - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija.
© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankas1990. gada 19. augustā notika Moldāvijas PSR dienvidu daļas tautas deputātu kongress, kurā tika pieņemta "Deklarācija par gagauzu tautas brīvību un neatkarību no Moldovas Republikas". Ar mērķi "pārtraukt separātismu" moldāvu brīvprātīgo nodaļa milicijas vienību pavadībā devās uz Gagauziju, kur sākās mobilizācija. 1994. gada decembrī, Gagauzijas un Moldovas Republikas noslēdza vienošanos un parakstīja dokumentu par Gagauzijas integrāciju ar īpašas autonomijas statusu.
Охрана пункта патрульно-постовой службы при въезде в Гагаузию - Sputnik Latvija
12/12
1990. gada 19. augustā notika Moldāvijas PSR dienvidu daļas tautas deputātu kongress, kurā tika pieņemta "Deklarācija par gagauzu tautas brīvību un neatkarību no Moldovas Republikas". Ar mērķi "pārtraukt separātismu" moldāvu brīvprātīgo nodaļa milicijas vienību pavadībā devās uz Gagauziju, kur sākās mobilizācija. 1994. gada decembrī, Gagauzijas un Moldovas Republikas noslēdza vienošanos un parakstīja dokumentu par Gagauzijas integrāciju ar īpašas autonomijas statusu.
Ziņu lente
0