Foto

Elizabete – pirmā 90 gadus vecā karaliene Lielbritānijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lilibeta (tā Elizabeti Aleksandru Mariju sauca tuvinieki) ir dzimusi pl. 2.40 no rīta 1926. gada 21. aprīlī Londonā.

Nekas neliecināja par to, ka viņa kļūs par troņmantinieci, līdz 1936. gadā viņas onkulis, karalis Edvards VIII atteicās no troņa. No šī brīža Elizabetes dzīve mainījās uz visiem laikiem.

Karaliene Elizabete II atzīmē 90. dzimšanas dienu. Karaliene ir bijusi personīgi pazīstama ar daudziem – prezidentiem, premjerministriem, vadoņiem, Romas pāvestiem un karaļiem. Sarunās ar viņu šie cilvēki kaut uz īstu brīdi pārvērtās par viņas pavalstniekiem un izjuta neapzinātu cieņu pret Elizabetes statusu tēlu un manierēm.

No 12. līdz 15. maijam Vindzoras pils parkā notiks četri grandiozi priekšnesumi par godu karalienes jubilejai. Tajos piedalīsies karaliskās ģimenes locekļi, un pati Elizabete II pagodinās ar savu klātbūtni noslēguma šovu svētdien, 15. maijā. Jūnijā jubilejas svinības turpināsies – karaliene apmeklēs visus četrus valsts reģionus. Viņa ieradīsies Velsas, Skotijas un Ziemeļīrijas parlamentos un apmeklēs Liverpūli.

Dievkalpojums par godu karalienei notiks 10. jūnijā Londonā. Tajā paša dienā karaliene un princis Filips rīko Bekingemas pilī pusdienas Sadraudzības valstu ģenerālgubernatoriem.

Savā oficiālajā dzimšanas dienā, kas šogad iekrīt 11. jūnijā, karaliene pieņems parādi Trooping of colours, bet 12. jūnijā Londonas alejā Mall notiks karnevāls. Tā biļešu pārdošanā iegūtie līdzekļi tiks atvēlēti dažādām labdarības organizācijām, kuru patronese ir Elizabete II Vindzora.

 

© AFP 2023 / STFElizabete II kāpa tronī nevis agrā jaunībā, bet gan 25 gadu vecumā. Viņa bija sieva un divu bērnu māte. Sākotnēji Elizabete nebija troņmantiniece, neviens nevarēja paredzēt, ka viņas onkulis, karalis Edvards VIII atteiksies no troņa.
Принцесса Елизавета держит на руках принцессу Анну в августе 1950 - Sputnik Latvija
1/9
Elizabete II kāpa tronī nevis agrā jaunībā, bet gan 25 gadu vecumā. Viņa bija sieva un divu bērnu māte. Sākotnēji Elizabete nebija troņmantiniece, neviens nevarēja paredzēt, ka viņas onkulis, karalis Edvards VIII atteiksies no troņa.
© AFP 2023 / JOHNNY EGGITT Karaliene savā mūžā atceras Džona Kenedija un Indiras Gandijas slepkavības, Lielbritānijas impērijas sairumu, "auksto karu" un "perestroiku" Padomju Savienībā, Berlīnes sienas sabrukumu, vairākas politiskās krīzes Lielbritānijā, Margaritas Tečeres karu ar arodbiedrībām, Afganistānu un Irāku, PSRS sabrukumu, terorisma aktus Ņujorkā un Londonā.
Королева Великобритании Елизавета II во время празднования Дня Содружества в марте 1995 - Sputnik Latvija
2/9
Karaliene savā mūžā atceras Džona Kenedija un Indiras Gandijas slepkavības, Lielbritānijas impērijas sairumu, "auksto karu" un "perestroiku" Padomju Savienībā, Berlīnes sienas sabrukumu, vairākas politiskās krīzes Lielbritānijā, Margaritas Tečeres karu ar arodbiedrībām, Afganistānu un Irāku, PSRS sabrukumu, terorisma aktus Ņujorkā un Londonā.
© AFP 2023 / ANDRE FORGETMainās premjerministri, konservatorus nomaina leiboristi, sākas un beidzas kari, parādās un pazūd valstis, taču karaliene paliek – vienmēr tāda pati, ideāli pašūtā mētelī ar iemīļoto somiņu no Launer (firma izgatavo četras jaunas somiņas gadā – īpaši karalienei), ar akurātām cirtām, elegantā cepurītē un nemainīgi laipnu un mierīgu smaidu.
Королева Великобритании Елизавета II во время визита в Канаду в октябре 2002 - Sputnik Latvija
3/9
Mainās premjerministri, konservatorus nomaina leiboristi, sākas un beidzas kari, parādās un pazūd valstis, taču karaliene paliek – vienmēr tāda pati, ideāli pašūtā mētelī ar iemīļoto somiņu no Launer (firma izgatavo četras jaunas somiņas gadā – īpaši karalienei), ar akurātām cirtām, elegantā cepurītē un nemainīgi laipnu un mierīgu smaidu.
© AFP 2023 / Andy BuchananKaraliene nevar iejaukties politikā – valstī valda konstitucionālā monarhija. Viņa to atceras vienmēr, taču pie tam vēro visus svarīgākos notikumus, it kā sēdētu karaliskajā ložā teātrī, no kurienes redzams labāk, tālāk un precīzāk nekā no parastajām vietām.
Королева Великобритании Елизавета II с королевской семьей в сентябре 2015 - Sputnik Latvija
4/9
Karaliene nevar iejaukties politikā – valstī valda konstitucionālā monarhija. Viņa to atceras vienmēr, taču pie tam vēro visus svarīgākos notikumus, it kā sēdētu karaliskajā ložā teātrī, no kurienes redzams labāk, tālāk un precīzāk nekā no parastajām vietām.
© AFP 2023 / JOHN STILLWELLNesenā Guardian publicētā aptauja liecina, ka vismaz 75% valsts iedzīvotāji atbalsta monarhiju. Foto: karaliene Elizabete II Lielbritānijas Kino institūta apmeklējuma laikā.
Королева Елизавета II во время посещения британского Института кино - Sputnik Latvija
5/9
Nesenā Guardian publicētā aptauja liecina, ka vismaz 75% valsts iedzīvotāji atbalsta monarhiju. Foto: karaliene Elizabete II Lielbritānijas Kino institūta apmeklējuma laikā.
© AFP 2023 / Cathal McNaughtonŠis ir īpašs, jubilejas gads: savu īsto dzimšanas dienu karaliene pavadīs publikas priekšā, un oficiālo svētku pasākumu programma ir ievērojami paplašināta – monarha jubileju valsts svinēs gandrīz trīs mēnešus.
Королева Великобритании Елизавета II с принцем Филиппом в апреле 2015 - Sputnik Latvija
6/9
Šis ir īpašs, jubilejas gads: savu īsto dzimšanas dienu karaliene pavadīs publikas priekšā, un oficiālo svētku pasākumu programma ir ievērojami paplašināta – monarha jubileju valsts svinēs gandrīz trīs mēnešus.
© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINS Karaliene ir bijusi personīgi pazīstama ar daudziem – prezidentiem, premjerministriem, vadoņiem, Romas pāvestiem un karaļiem. Sarunās ar viņu šie cilvēki kaut uz īstu brīdi pārvērtās par viņas pavalstniekiem. Fotogrāfijā: Elizabete II un Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga Rīgā, 2006. gada 18. oktobrī.
Королева Великобритании Елизавета II и Президент Латвии Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
7/9
Karaliene ir bijusi personīgi pazīstama ar daudziem – prezidentiem, premjerministriem, vadoņiem, Romas pāvestiem un karaļiem. Sarunās ar viņu šie cilvēki kaut uz īstu brīdi pārvērtās par viņas pavalstniekiem. Fotogrāfijā: Elizabete II un Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga Rīgā, 2006. gada 18. oktobrī.
© AFP 2023Lai arī pati karaliene regulāri apspriež ar tuviniekiem savu bēru scenāriju, briti cenšas par to nedomāt. Fotogrāfijā: karaliene Elizabete II savas kronēšanas laikā 1953. gada 2. jūnijā Londonā.
Королева Елизавета II во время своей коронации - Sputnik Latvija
8/9
Lai arī pati karaliene regulāri apspriež ar tuviniekiem savu bēru scenāriju, briti cenšas par to nedomāt. Fotogrāfijā: karaliene Elizabete II savas kronēšanas laikā 1953. gada 2. jūnijā Londonā.
© AFP 2023 / PHIL NOBLEPateicoties Viljamam un Keitai, kā arī viņu bērniem – princim Džordžam un princesei Šarlotei, britu monarhija dzīvos ilgāk nekā karaliene Elizabete, taču aizvietot viņu būs grūti. Fotogrāfijā: Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Kembridžas hercogiene Ketrīna 2012. gada jūlijā.
Королева Великобритании Елизавета II с герцогиней кембриджской Кэтрин в июле 2012 - Sputnik Latvija
9/9
Pateicoties Viljamam un Keitai, kā arī viņu bērniem – princim Džordžam un princesei Šarlotei, britu monarhija dzīvos ilgāk nekā karaliene Elizabete, taču aizvietot viņu būs grūti. Fotogrāfijā: Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Kembridžas hercogiene Ketrīna 2012. gada jūlijā.
Ziņu lente
0