Viedoklis

Krājumi izsīkuši: naftas cenas prognozes - 74 dolāri par barelu

CC BY 2.0 / Paul Lowry / Oil Pump JackСтанок-качалка
Станок-качалка - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš janvāra nafta sadārdzinājusies par 30 procentiem, tās cenas jau ir līdzinājušās pirmskrīzes līmenim. Ekonomika atgūstas, un ierobežojumi tiek mīkstināti.
Pasaulē sākās masveida vakcinācija – pieprasījums pēc energonesējiem pieaug, veicinot kotējumus. Līdz gada beigām Brent barela cena varētu palielināties par vismaz desmit procentiem. Ja pandēmijas laikā triederi raizējas pārpildītu krātuvju dēļ, tad tagad situācija ir mainījusies. Par to, kā attīstās notikumi ogļūdeņražu tirgū, lasiet Nataļjas Dembinskas materiālā RIA Novosti portālā.

Pirmskrīzes līmenis

2020. gadā naftas nozare pārdzīvoja vairākus krituma viļņus. To ietekmēja faktoru kopums, kuru vidū galvenie ir pārprodukcija līdz ar pieprasījuma samazināšanos, kā arī pandēmija un ierobežojumi. Pērnā gada martā naftas cenas samazinājās vairāk nekā divas reizes - līdz 30 dolāriem par barelu.
Банковская карта - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Viedoklis
"Sodīt Maskavu": kas notiks pēc Krievijas atslēgšanas no SWIFT
Tomēr rudens beigās rietumu vakcīnu veiksmīgie izmēģinājumi un Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās veicinājuši tirgus pieaugumu. Janvārī kotējumi sasnieguši maksimumu astoņos mēnešos. Pieaugums turpinājās kārtējo OPEC+ lēmumu fonā par ieguves ierobežošanu. Februārī Brent naftas cena pārsniedza 65 dolārus par barelu — tas ir pirmskrīzes līmenis.
Martā naftas cena samazinājās par deviņiem procentiem, līdz 61 dolāram, Eiropā izsludināja trešo Covid-19 vilni un lokdaunu. Taču kopējā tendence palikusi nemainīga - kotējumi atkal palielinās.

Pieprasījums pieaug

Augošā vakcinācija uzlabojusi situāciju. Neskatoties uz koronavīrusa uzliesmojumiem vairākās valstīs, naftas pieprasījuma prognozes būtiski uzlabojušās. Pasaules ekonomika atgūstas.
Marta beigās Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (SEA) prognozēja, ka šogad pieprasījums pieaugs līdz 96,5 miljoniem barelu diennaktī, tiks kompensēti aptuveni 60% no pērnā gada pandēmijas zaudējumiem.
Turklāt pēc straujas ieguves samazināšanās ASV un brīvprātīgajiem Saūda Arābijas ierobežojumiem OPEC+ darījuma ietvaros, globālās piegādes samazinājās par diviem miljoniem barelu dienā. Aprīlī kartelis samazina ieguvi par 7,9 miljoniem barelu, maijā – par 7,3 miljoniem, jūnijā – par 6,6, jūlijā – par 5,76. Tas viss lika augt izejvielas cenām.

Krājumi izsīkuši

Ir vēl viens faktors: izrādījās, ka pandēmijā uzkrātie krājumi praktiski izsīkuši. Attīstīto valstu naftas krātuvēs palicis nedaudz vairāk kā 20% "pandēmisko pārpalikumu". Ja pērn jūlijā tādu bija 249 miljoni barelu, tad februārī, pēc SEA vērtējumiem, vien 57.
Студенты в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2021
Viedoklis
Jauna prognoze: Pasaules Banka pareģo Krievijas ekonomikas ātru atjaunošanu
Tas arī OPEC+ dalībnieku darījuma ieguves samazināšanas rezultāts. Kā norāda SEA, praktiski visi "pandēmisko krājumu" atlikumi atrodas Ķīnā. Bet, piemēram, Amerikas krātuvēs – 1,28 miljardi, kā pirms krīzes. Arvien mazāk rezerves izejvielas paliek tankkuģos. Pēc IHS Markit analītiķu vērtējumiem, pēdējo divu nedēļu laikā šis rādītājs sarucis par 27%, līdz 50,7 miljoniem barelu.

Naftas supercikls

Jau februārī JP Morgan analītiķi saskatīja naftas supercikla sākumu. Lielās investīciju bankas ekonomisti norādīja uz sekojošām pazīmēm: lauksaimniecības produkcijas un metāla cenu lēciens, kā arī naftas cena virs 50 dolāriem.
Simt gadu laikā preču un izejvielu tirgū bijuši četri supercikli. Pēdējais sācies 1996. gadā, un savu augstāko punktu pēc 12 gadu auguma tās sasniedzis 2008. gadā. To sekmēja Ķīnas ekonomiskā izaugsme, kas ir galvenais ogļūdeņražu patērētājs pasaulē. Bet tagadējo veicina postpandēmiskā atgūšana, ļoti "mīksta" naudas kredīta un budžeta politika (minimālās likmes, dažādu valstu centrālo banku budžeta stimuli), vājš dolārs, inflācijas paātrinājums un ekoloģiskie pasākumi.
Tajā pašā laikā situācija ir līdzīga 2000. gadu periodam: kotējumi izejvielu tirgos sasnieguši vairāku gadu maksimumus. Piemēram, pēc tam, kad Ķīna veikusi milzīgus kukurūzas un sojas iepirkumus, šo lauksaimniecības kultūru cenas ASV pārspēj rekordus, bet globālo krājumu samazināšanās liek uztraukties par iespējamo deficītu.
Шаровые резервуары на окраине Хьюстона, штат Техас. - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Viedoklis
Uz diviem krēsliem: ASV veica rekordlielu Krievijas naftas iepirkumu
Kas attiecās uz naftu, tā "demonstrē drošu iziešanu no pandēmijas dziļumiem, globālā piedāvājuma pārpalikuma samazināšanās dēļ," uzsver "JP Morgan" finanšu holdingā. Cenu kāpumu preču tirgū gaida ne tikai tur, bet arī Goldman Sachs Group, Bank of America, Ospraie Management.
Piemēram, Goldman Sachs ceturtajā ceturksnī prognozēja Brent naftas cenu 65 dolāru apmērā. Taču jau tagad tā sasniegusi 67. Tāpēc esošās prognozes ir optimistiskākas, ņemot vērā globālo naftas pārpalikumu izzušanu. Citigroup pareģo, ka līdz ar pieprasījuma palielināšanos pasaules izejvielu krājumi samazināsies par 2,2 miljoniem barelu diennaktī. Rezultātā šogad Brent cena pacelsies līdz 74 dolāriem vai vairāk.
Ziņu lente
0